Blog

2

Dziecko z celiakią i uczuleniem na mąkę ryżową przepis na bułki

09/04/2021

Dziecko z celiakią i uczuleniem na mąkę ryżową przepis na bułki

09/04/2021

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Nie jest łatwo nakarmić dziecko z celiakią i uczuleniem na mąkę ryżową, która jest obecna w większości gotowych wyrobów bezglutenowych oraz mieszanek do wypieku pieczywa. Przekonała się o tym mama pięcioletniej Tosi z celiakią, która właśnie musi wdrożyć córeczce dietę bez mąki ryżowej. Bo gdzie nie spojrzy, tam na etykiecie produktu bezglutenowego albo skrobia ryżowa, albo mąka ryżowa albo otręby ryżowe …. O ile niedawno marka Sano Gluten Free wprowadziła pieczywo i mieszanki bezglutenowe bez mąki i skrobi kukurydzianej, to jak na lekarstwo jest wyrobów bez ryżu w składzie. Szukałam, szukałam i znalazłam, a nawet szybko stworzyłam przepis na zdrowe bułeczki bezglutenowe bez mąki ryżowej. Bo dziecko z celiakią, mimo dodatkowego uczulenia, nie może być dyskryminowane i musi znać smak bułki 😎 Taka zasada obowiązuje na moich koloniach dla dzieci z celiakią, ale również na moim blogu bezglutenowym. Posłuchajcie …. Bo to jednocześnie bułki bezglutenowe bez hydroksypropylometylocelulozy, która w wielu mieszankach jest zamiennikiem glutenu. 

Składniki na 12 bułek bezglutenowych bez mąki ryżowej

  • 140 g mąki z komosy ryżowej
    można zmielić ziarno komosy w młynku do kawy
  • 140 g uniwersalnego mixu Incola
    bez mąki ryżowej KLIK
  • 4 łyżeczki łuski babki jajowatej
  • 8 g suszonych drożdży bez glutenu
    lub 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżeczki zamiennika jaja w proszku + 120 ml wody do rozpuszczenia
  • około 240 ml letniej wody
  • 4 łyżki oleju

Wykonanie bezglutenowych bułek bez mąki ryżowej

  • wymieszaj mąkę z komosy ryżowej z mixem uniwersalnym Incoli, z solą i łuską babki jajowatej
  • dodaj drożdże suszone, a jeśli chce użyć świeżych, wymieszaj je w 3 łyżkach letniej wody
  • wymieszaj całość łyżką, by połączyć wszystkie suche składniki
  • w osobnej misce ubij mikserem (zwykłe mieszadła) bezglutenowy zamiennik jaja w proszku i 120 ml letniej wody, aż do uzyskania piany
  • w mikserze zmień mieszadełka na haki
  • wsyp do piany suche składniki, a następnie stopniowo wlewaj wodę i wyrabiaj mikserem ciasto na bezglutenowe bułki bez mąki ryżowej przez około 5 minut; pod koniec dodaj olej
  • ma powstać dobrze napowietrzone ciasto, dość elastyczne; nie może być gliniaste – jeśli takie jest, dodaj kilka łyżek wody i ponownie wyrób
  • przykryj miskę szczelnie folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 – 60 minut; ciasto na bezglutenowe bułki ma stać się porowate, ma nabrać strukturę waty cukrowej – więcej na ten temat w mojej bezglutenowej książce kucharskiej „W kuchni Bezglutenowej Mamy” KLIK
  • blachę piekarnikową wyłóż papierem do pieczenia
  • piekarnik nastaw na 230 stopni C, opcja góra – dół

Pieczenie bułek bezglutenowych bez mąki ryżowej

  • nabieraj delikatnie porcje ciasta i formuj z nich bułeczki; postępuj ostrożnie, by nie zniszczyć porowatej struktury; jeśli ciasto lepi się do rąk, namaczaj je za każdym razem lub oprószaj mąką bezglutenową
  • uformowane bułeczki bezglutenowe układaj w odstępach na blasze
  • odczekaj około 10 minut i wstaw do nagrzanego piekarnika
  • bezglutenowe bułki bez hydroksypropylometylocelulozy i bez mąki ryżowej piecz około 15 minut, do zrumienienia  tzw. suchego patyczka
  • studź na metalowej kratce, krój po ostudzeniu, by uniknąć powstania wtórnego zakalca

Bułki bezglutenowe dla dziecka z celiakią – długo świeże

Gdy przepis na bułki bezglutenowe bez mąki ryżowej pokazałam mamie małej Tosi z celiakią, była zachwycona. Spytała jednak, czy dla ułatwienia nie można takich bułeczek upiec z samego mixu Incoli, który – jak pisałam – jako jedyna mieszanka bezglutenowa nie zawiera mąki ani skrobi ryżowej, a jednocześnie hydroksypropylometylocelulozy. Hm, można, jasne że tak, ale trzeba samodzielnie dozować wodę, bo mix bezglutenowy inaczej ją chłonie. Poza tym pieczywo bezglutenowe z białego mixu szybciej czerstwieje, a przecież rodzice dziecka z celiakią nie mają tyle czasu, by codziennie piec bułki, prawda? Jeśli natomiast zmieszamy mix z mąką jednorodną, np. z komosy ryżowej (pełna białka, błonnika, magnezu, potasu itd.), otrzymamy bułki bezglutenowe długo świeże, bo przechowywane w worku lnianym lub w bawełnianej ściereczce pozostaną miękkie i lekko wilgotne przez 2-3 dni.

KOMENTARZE (2)

Em 11/04/2021 14:01
Super, ale czy muszę użyć zamiennika jaj? Mogę jajka? Czy można i jak modyfikować Pani przepisy z książki, jeśli nie mogę używać nic z ryżu i na drożdżach lub zakwasie? Jaki chleb? Pozdrawiam
Bezglutenowa Mama 12/04/2021 20:30
Odpowiem Ci, jak zrobię ze zwykłym jajkiem, ok? W mojej książce jest wiele przepisów na bazie kasz, warzyw i owoców, a mąkę ryżową możesz zastąpić np. mieszaniną jaglanej, quinoa i gryczanej. Z chlebem gorzej - wszystkie u mnie są albo na drożdżach albo na zakwasie. Pięć Przemian ma gotowe mieszanki na chleb bez drożdży: https://sklep.piecprzemian.com.pl/kategoria/produkty-bezglutenowe/mieszanka-chleba-bezglutenowego-z-pestkami-dyni-500-g
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się