Bezglutenowy placek drożdżowy może być pyszny i zarazem dietetyczny, jeśli …. dodasz do mixu zdrową mąkę i zrezygnujesz z tłuszczu. Mój najnowszy przepis ma kilka zalet: to bezglutenowy placek drożdżowy bez tłuszczu, z mąką gryczaną o niskim indeksie glikemicznym, łatwy w wykonaniu. Ten drożdżowy placek drożdżowy bez glutenu jest idealny dla osoby z celiakią, ale i dla glutenożerców oraz dla pacjentów z chorobami trzustki i wątroby (z uwagi na brak tłuszczu) lub z cukrzycą (obniżony indeks glikemiczny). Jest pyszny, delikatny i puszysty, zachowuje świeżość przez kilka dni. Nie jest też drogi, zwłaszcza jeśli użyjesz tanie jabłka lub inne sezonowe owoce z działki. Dieta bezglutenowa wymaga tanich rozwiązań i już. 

Od lat niezmiennie jestem zachwycona tą recepturą, ale wczoraj po raz pierwszy odważyłam się dodać wyrazistą w smaku mąkę gryczaną. I od razu sukces! Mój drożdżowy placek gryczany bez glutenu przypadł  mojej nastolatce z celiakią, która od dłuższego czasu protestuje przeciw gryce na talerzu. 

I jeszcze jedno: ten bezglutenowy placek drożdżowy nie zawiera tłuszczu, ale jeśli marzysz o kruszonce, musisz ja przygotować na bazie masła. A osobie z celiakią i jednocześnie z chorobami trzustki serwuj część placka bez kruszonki.

Składniki na drożdżowy placek bezglutenowy bez tłuszczu

  • 400 g bezglutenowej mieszanki do wypieków drożdżowych
    użyłam mix B – Bread Mix Dr. Schär 
  • 200 g bezglutenowej mąki gryczanej
    użyłam mąkę z Denver Food
  • 1 łyżka łuski babki jajowatej
    bezglutenowej – Pięć Przemian
  • 250 g cukru pudru
    lub zmielonego ksylitolu
  • 8 g suszonych drożdży bez glutenu
    lub 25 g świeżych drożdży
  • 2 średnie jajka
  • 600 – 650 ml mleka 1,5 % tłuszczu
    może być bez laktozy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu bez glutenu
    jest w ofercie Magros

Składniki na kruszonkę bezglutenową do placka drożdżowego i dodatki

DODATKI

  • rozkłócone jajko
    do posmarowania placka przed pieczeniem
  • 4 duże jabłka
    lub inne owoce sezonowe 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
    bez glutenu

NA KRUSZONKĘ BEZGLUTENOWĄ

  • 90 g bezglutenowej mąki owsianej
    możesz zmielić płatki w młynku do kawy
  • 50 g zimnego masła
    lub masła klarowanego
  • 40 g cukru pudru
    lub zmielonego ksylitolu

Najpierw przygotuj bezglutenową kruszonkę

Jeśli zdecydujesz się na upieczenie drożdżowego placka gryczanego z kruszonką, przygotuj ją na samym początku. Po prostu zagnieć w misce wszystkie składniki, uformuj placek lub kulę i staw do lodówki. Bezglutenowa kruszonka musi stężeć, użyjesz ją za około 2 godziny.

Z doświadczenia swojego i zaprzyjaźnionych osób z celiakią wiem, że bezglutenową kruszonkę można przygotować z mąki owsianej gluten-free, ale również z uniwersalnego mixu (np. Mehl FarineDr. Schär ). Nie sprawdzi się raczej mąka ryżowa, gdyż jest zbyt sypka, z kolei gryczana ma wyrazisty smak i może przytłoczyć inne nuty w drożdżowym cieście bezglutenowym. Nie próbowałam z mąką kukurydzianą, bo w ogóle rzadko ją stosuję w wypiekach bezglutenowych. W mojej kuchni najlepsza kruszonka bezglutenowa powstaje z mąki owsianej.

Jeśli Twoja dieta bezglutenowa wyklucza jednocześnie produkty mleczne, masło zastąp masłem klarowanym.

 Przygotowanie drożdżowego placka gryczanego bez glutenu

  • Chcesz uzyskać porowate, puszyste ciasto drożdżowe bez glutenu – takie jak na zdjęciu poniżej? Trzymaj się ściśle moich wskazówek, a efekt będzie murowany 😁
  • Jeśli to ułatwi Ci pracę, obejrzyj najpierw mój filmik z tym przepisem KLIK
  • Obie mąki mąki wymieszaj z drożdżami, cukrem pudrem oraz łuską babki jajowatej. Jeśli chcesz użyć świeże drożdże, rozpuść je w szklance letniego mleka, odlanego z ogólnej porcji mleka na ten placek
  • Stopniowo wlewaj mleko i wyrabiaj ciasto przez około 5-6 minut mikserem (haki). Ma powstać dość rzadkie ciasto o konsystencji gorącego budyniu – w razie potrzeby dodaj kilka łyżek mleka
  •  Gdy powstanie jednolita masa, przykryj ją wilgotną ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny
  • Po tym czasie zamieszaj ciasto, by je odgazować i przelej do formy (tortownica około 25 cm średnicy lub blacha o wymiarach około 20 x 30 cm)
  • Jabłka obierz ze skórki i pokrój w plastry
  • Każdy plasterek obtocz z jednej strony w bezglutenowej mące i układaj w dowolny sposób na cieście
  • Posmaruj drożdżowy placek gryczany bez glutenu rozkłóconym jajkiem
  • Jeśli decydujesz się na kruszonkę, wyjmij ją z lodówki i pokruszonymi kawałkami obsypuj ciasto
  • Piekarnik nastaw na 180 stopni C, góra – dół
  • Do gorącego pieca wstaw blachę, piecz placek około 30 – 35 minut – do tzw. „suchego patyczka”
  • Wystaw ciasto do ostygnięcia, potem krój i ciesz się bajecznym smakiem i lekką strukturą
  • Przechowuj go w bawełnianej ściereczce lub w lnianym worku, w razie potrzeby – gdy sczerstwieje – wstaw porcje ciasta na 3-4 minuty do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C

ZOBACZ JAK KROK PO KROKU BEZGLUTENOWA MAMA PIECZE PLACEK DROŻDŻOWY BEZ GLUTENU

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!