Dietetyczka mojego stowarzyszenia dla osób z celiakią upiekła wczoraj chleb bezglutenowy z mieszanki Denver Food 4 Ziarna BIO. Jako zapracowana doktorantka i asystentka uniwersytetu medycznego potrzebowała coś szybkiego i sprawdzonego, by w czasie pandemii nie chodzić codziennie do piekarni po chleb bezglutenowy. A dlaczego dietetyczka, która nie ma celiakii, chce jeść chleb bezglutenowy? Bo trafia do niej wielu podopiecznych mojego bezglutenowego stowarzyszenia, więc chce mieć rozeznanie również w kwestii  pieczywa. Przy okazji: producent Denver Food planuje otwarcie firmowego e-sklepu bezglutenowego, a na razie zaprasza na wyjątkowo okazyjne zakupy na Allegro – np. 2 kg płatków owsianych bezglutenowych za 20 zł! KLIK – e-sklep Denver Food na Allegro.

Szybki chleb bezglutenowy dla zapracowanych

Dietetyczka mojego stowarzyszenia dla osób z celiakią i na diecie bezglutenowej jest bardzo zapracowaną, młodą osobą. Praca w klinice i na uczelni, prywatny gabinet, doktorat na finiszu, wolontariat w Fundacji Insulinooporność, rodzice w innym mieście, codzienny sport (bieganie, siłownia) – jak tu znaleźć czas na pieczenie chleba bezglutenowego? A codzienne chodzenie do piekarni (w Poznaniu jest kilka dobrych piekarń bezglutenowych) to ryzyko w czasie pandemii Covid-19, no, ale przede wszystkim Martyna nie ma na to czasu. 

Dlatego zawiozłam jej kilka mieszanek bezglutenowych na szybki chleb bezglutenowy. Wybrałam mieszanki Pięciu Przemian „Upiecze Ci się” oraz mieszankę 4 Ziarna BIO z Denver Food. Martyna miała wczoraj wolne w klinice i pracowała w domu. Na pierwszy ogień wrzuciła bezglutenową mieszankę chlebową 4 Ziarna BIO KLIK. Jeszcze przed południem dostałam zdjęcia i telefon od zachwyconej doktorantki. Chleb piecze się łatwo, pachnie bosko, smakuje nieziemsko. Czego chcieć więcej?

No dobrze, słowo o składzie: prażone ziarna słonecznika, brązowego siemienia lnianego, dyni i sezamu. Dodajesz 2 jajka, wyrabiasz ciasto, pieczesz i gotowe. Taki chleb bezglutenowy jest bardzo sycący, pożywny, ma sporo białka i błonnika oraz tłuszczu. 

Dietetyk – bez jego pomocy nie zbilansujesz diety bezglutenowej

Mówię o tym tak często, jak mogę: zdrowa dieta bezglutenowa wymaga zbilansowania i współpracy z dobrym dietetykiem, specjalizującym się się w celiakii. Dlaczego? Badania naukowe dowiodły, że osoby z celiakią mają niedobory witamin z grupy B, wapnia, błonnika pokarmowego, żelaza, składników mineralnych. Z drugiej strony jedzą za dużo  soli, białka i tłuszczów nasyconych i mają szansę na choroby układu krążenia w przyszłości… Bo dieta bezglutenowa oparta na sklepowych, przetworzonych produktach ze sklepu nie jest zdrowa. Dieta bezglutenowa musi być zbilansowana – a to potrafi niewielu pacjentów. Dlatego tak ważna jest współpraca z dobrym dietetykiem, a o takich trudno. Stowarzyszenie Przyjaciół Bezglutenowej Mamy od lat współpracuje z mgr Martyną Marciniak z Poznania KLIK – do niej możecie śmiało umówić się na wizytę i otrzymać wszelkie wskazówki.

Na koniec dodam, że nasza dietetyczka na co dzień pracuje w klinice gastroenterologii w Poznaniu, z najlepszymi  specjalistami zajmującymi się celiakią, m. in. z dr hab. n.med. Iwoną Krelą – Kaźmierczak, wojewódzkim konsultantem do spraw gastroenterologii. Martyna ma zatem dostęp do najnowszej wiedzy z pierwszej ręki!

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2020-10-27T10:09:56+00:0027 października 2020|