Jedna z czytelniczek mojego bezglutenowego bloga planuje podróż do Zanzibaru i Kenii, ale obawia się, że dieta bezglutenowa w Afryce może być niemożliwa do stosowania. Poprosiła, bym spytała o to na profilu Bezglutenowej Mamy na Facebooku. Cieszę się, bo post o diecie bezglutenowej w Afryce spotkał się z odzewem KLIK

Czy w Afryce jest znana celiakia i dieta bezglutenowa?

Sylwia ostatni raz w Kenii i Tanzanii była w 2014 r. i podzieliła się cennymi spostrzeżeniami:

  • Generalnie z dietą bezglutenowa w Afryce jest bardzo łatwo. Mąki glutenowe są w Afryce używane raczej rzadko. Typowo afrykańskie dania są bezglutenowe. Dodatkiem do mięs jest kukurydziana kaszka ugali, smażone/ pieczone banany, gotowany/smażony maniok, mnóstwo rodzajów ziemniaków, przede wszystkim słodkich, ryż. Gluten będzie raczej w naleśnikach ciapatti i oczywiście słodyczach, ale tam jest tyle owoców, że słodycze naprawdę są zbędne. Oczywiście w wielkich hotelach będzie tez sporo dań glutenowych, ale tam łatwiej wybrać inne. Zachęcam do jedzenia poza hotelami – dużo ciekawsze doświadczenie i naprawdę nie będzie problemu z doborem dań bez glutenu.

Z kolei znany BO Piekarz Bogdan Smolorz zdobył inne informacje:

  • W tym tygodniu pytałem moich znajomych misjonarzy w Ugandzie jak u nich wygląda dieta bezglutenowa i czy ludzie chorują na celiakię. Spędzili tam ponad 10 lat. Odpisali mi cytuję: „Nie spotkałam się z tym”.

Więcej informacji, porad i wskazówek o tym, jak sobie poradzić w Afryce z dietą bezglutenową znajdziesz w poście na profilu Bezglutenowej Mamy na Facebooku KLIK. Jeśli masz swoje spostrzeżenia na ten temat, wpisz je w komentarzu na blogu lub Facebooku. Przydadzą się wielu osobom z celiakią, które planują podróże po świecie. 

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2020-09-16T11:59:06+00:0013 września 2020|

    Zostaw komentarz