Wczoraj nie zdążyłam zmielić gryki na mąkę i zapomniałam ugotować ziemniaki na chleb bez mixów. Dziś rano uratowały nas więc czeskie rogaliki Jizerske Pekarny. Gotowe do odpieczenia w piekarniku, mięciutkie, pełne maku i delikatnej słodyczy. Znacie smak mlecznej bułki glutenowej (ja znam z prowokacji glutenem)? Tak smakują te rogaliki…
Bezglutenowe, czeskie rogaliki poznałam w listopadzie 2013 roku, podczas bezglutenowych warsztatów w Lesznie. Bezglutenowym dzieciom i dorosłym serwował je Peter Dusak, dyrektor handlowy Jizerskich Pekarny.
Wkładał woreczek pieczeniowy z dwoma rogalikami do piekarnika, a po pięciu minutach w kuchni pachniało tak, jak w piekarni….
Od tej pory zawsze, gdy jestem w Czechach, kupuję te rogaliki. Tak na „czarną godzinę”, a nie na co dzień. Ich skład nie jest bowiem idealny, podobnie jak większości gotowego pieczywa bezglutenowego.
Sporo tam E-dodatków, są niestety też tłuszcze częściowo utwardzone. Ale te składniki, jak wspomniałam, są w większości produktów gluten-free.
Skład czeskich rogalików bezglutenowych: skrobia kukurydziana, skrobia ziemniaczana, modyfikowana skrobia kukurydziana, mąka z łubinu, modyfikowana skrobia z tapioki, dekstroza, zagęstnik E412, emulgator: lecytyna sojowa, kwas: E300, E330, woda, cukier, margaryny (tłuszcze i oleje roślinne częściowo utwardzone), woda, emulgator: E471, E322 – kwas cytrynowy E330, aromat, barwnik E160a, drożdże, mak, sól, suszone żółtka jaj.
Oczywiście zdecydowanie zdrowsze są domowe rogaliki, które smakują zawsze lepiej (przepis tutaj). Ale gdy zapomnę lub nie zdążę upiec świeżego pieczywa bezglutenowego, w drodze odmiany i wyjątku sięgam po te rogaliki.
Nasze dzieci je uwielbiają. Dziś, gdy odpiekałam je Zosi na bezglutenowe śniadanie do szkoły, towarzyszył mi pisk jej radości….
Na własne oczy widziałam, jak powstają te rogaliki. Gdy byłam w Jizerskich Pekarnach, poznałam cykl technologiczny bezglutenowej produkcji. Mucha nie siada (zobacz tutaj). Mam nadzieję, że w polskich fabrykach bezglutenowych (Glutenex, Bezgluten, Balviten, Incola, Ultraeuropa) jest podobnie :).
Rogaliki Jizerskich Pekarny sa trudno dostępne w Polsce – ale dobrze, że w ogóle są. Cena jest podobna do tej, którą znajduję w czeskich marketach. W opakowaniu są cztery rogaliki, zapakowane w dwa osobne woreczki (po 2 szt). Po otwarciu opakowania oba woreczki trzeba zużyć w ciągu doby.