Blog

Co upiekliśmy na mini-warsztatach bezglutenowych?

04/07/2018

Co upiekliśmy na mini-warsztatach bezglutenowych?

04/07/2018

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

 Pieczenie bułek bezglutenowych dla dzieci to nie lada wyzwanie. Dlatego podczas tegorocznych targów Gluten Free Expo na stoisku Bezglutenowej Mamy w kilku turach odbywały się kameralne warsztaty bezglutenowe – piekliśmy właśnie bułeczki. Uczestnicy warsztatów poznawali tajniki tej trudnej sztuki i samodzielnie lepili bułki bezglutenowe oraz rogaliki. Na jednych z zajęć prowadziliśmy transmisję live na profilu Bezglutenowej Mamy na Facebooku

Jak upiec idealne bułki i rogale bezglutenowe?

Wielu rodziców przyznaje, że ich dzieci nigdy nie jadły rogala bezglutenowego ani upieczonej w domu bułeczki gluten free. Dlatego na warsztatach kulinarnych z Bezglutenową Mamą jedynym tematem były właśnie te wypieki. W czasie wyrabiania ciasta i formowania pieczywa rozmawialiśmy o tym, dlaczego tak trudno upiec bezglutenowe bułki – KLIKNIJ. Dorośli zgodnie przyznawali, że największy kłopot mieli dotychczas z uzyskaniem odpowiedniej konsystencji ciasta. W efekcie ich bułki były twarde jak kamienie i nie nadawały się do jedzenia albo rozpływały się w piekarniku na placki… Dzięki wspólnej pracy na naszych warsztatach kulinarnych na Gluten Free Expo 2018 wszyscy poradzili sobie doskonale z wypiekami. 

Z rodzicami i dziećmi przygotowywaliśmy rogale bezglutenowe i bułki według następujących przepisów (kliknij w nazwę, by przejść do wybranego przepisu):

Zobacz filmik z warsztatów bezglutenowych – transmisję live z Facebooka

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się