Blog

Ciasto na tanie uszka bezglutenowe na Wigilię

12/12/2020

Ciasto na tanie uszka bezglutenowe na Wigilię

12/12/2020

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Od kilku lat uczę setki mam, bab i cioć lepienia bezglutenowych uszek z kapustą i grzybami na Wigilię. Nagrałam nawet specjalny filmik na moim bezglutenowym kanale kulinarnym na YouTube o tym, jak ulepić uszka bez glutenu na Wigilię KLIK. Teraz jednak wpadłam na pomysł, by zmodyfikować przepis na ciasto na bezglutenowe uszka do wigilijnego barszczu. Bo przecież rynek się zmienia, pojawiają się nowe produkty, a tym samym potrzeba nowych receptur. Kilka dni temu zainspirowała mnie nowa, tania, uniwersalna mieszanka bezglutenowa Grano – kilogram kosztuje 9,90 zł. I to właśnie z niej przygotowałam ciasto bezglutenowe na uszka – tanie, proste, bez alergenów. Nuciłam kolędy z Eleni, mój czworonóg merdał pod stołem ogonem, a ja lepiłam i lepiłam i mam już w zamrażarce spory zapas bezglutenowych uszek z pieczarkami. Szybko dzielę się przepisem – jeszcze zdążysz zgromadzić składniki i ulepić te małe pierożki.

Składniki na ciasto na 60 uszek bezglutenowych

  • 200 g mąki bezglutenowej
    mieszanki uniwersalnej Grano KLIK
  • 1/3 łyżeczka soli
  • 100 ml wrzątku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1-2 łyżki mieszanki 
    do podsypywania stolnicy

Składniki na farsz do uszek bezglutenowych

  • 200 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sól, pieprz
    bez glutenu
  • oliwa do smażenia

Jak przygotować ciasto na bezglutenowe uszka do wigilijnego barszczu?

  • Wymieszaj mąkę bezglutenową z solą, dodaj wrzątek i energicznie wymieszaj drewniana łyżką, następnie szybko zagniataj ciasto rękoma
  • Dodaj oliwę i zagniataj jeszcze przez chwilę
  • Jaką konsystencję ma mieć ciasto na bezglutenowe uszka wigilijne? Ma być elastyczne, ale jednocześnie gliniaste, jak dobrze wyrobiona plastelina
  • Owiń ciasto w folię spożywczą i odstaw na około 10 minut

Wykonanie farszu do wigilijnych uszek bezglutenowych

  • Pieczarki umyj, obierz i posiekaj bardzo drobno – możesz zetrzeć na tarce na dużych oczkach
  • Cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj
  • Posiekaj drobno natkę pietruszki
  • Na patelni rozgrzej tłuszcz i zeszklij cebulę, dodaj starte pieczarki
  • Dopraw solą i pieprzem, podsmażaj do czasu, aż z patelni odparuje płyn
  • Ostudź farsz na sitku i ostudź, dopraw pietruszką

Jak wycinać i lepić bezglutenowe uszka do wigilijnego barszczu?

  • Stolnicę i wałek obsyp bezglutenową mąką uniwersalna lub skrobią ziemniaczaną
  • Ćwierć ciasta rozwałkuj na stolnicy na placek o grubości  około 2 mm, pozostałą część ciasta przykryj folią spożywczą, by nie wysychało
  • Kieliszkiem o średnicy 3-4 cm wycinaj kółeczka, nakładaj farsz (czubek łyżeczki) i formuj pierożka. Jego końce zawijaj wokół palca i sklejaj, by powstało uszko
  • Gotowe uszka bezglutenowe układaj na deseczce oprószonej mąką, przykrywaj ściereczką
  • Gdy deseczka się zapełni, wstaw ja do zamrażarki na 1-2 godziny
  • Zamrożone uszka bezglutenowe na Wigilię przesyp do woreczka
  • W wigilijny wieczór wrzuć zamrożone uszka do wrzątku z olejem i solą, zamieszaj delikatnie po dnie drewnianą łopatką, gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 5 minut
  • Wyjmuj delikatnie cedzakową łyżką, przekładaj na talerz posmarowany masłem lub oliwą

Jak uratować nieudane ciasto na bezglutenowe uszka do wigilijnego barszczu?

Mam na to sposób i zaraz go zdradzę…. Otóż najlepszym gospodyniom zdarza się, że ciasto na bezglutenowe uszka nie uda się. Albo jest zbyt rzadkie i lepi się do stolnicy (wtedy wystarczy stopniowo dosypywać po trochę mąki) albo wyjdzie zbyt twarde i pęka na stolnicy. Nigdy nie wyrzucaj takiego ciasta! Szkoda maki, Twojej pracy, czasu i pieniędzy wydanych na składniki. 

Jeśli przygotowałaś zaparzane ciasto na uszka bezglutenowe (czyli wg powyższego przepisu), wystarczy ogrzać je w kąpieli wodnej. Umieść je w metalowej misce lub w naczyniu żaroodpornym, ustaw na garnuszku z wodą (wody ma być niewiele) i gotuj chwilę, by para ogrzała ciasto w misce. Potem dodaj troszeczkę wody – 1-2 łyżki wrzątku – i ponownie zagnieć ciasto na stolnicy lub w rękach. Na początku będzie się  kleić do dłoni – nie przejmuj się. Podsyp je minimalnie mąką, pozagniataj energicznie i rozwałkuj – powinno być OK. Jeśli nadal będzie pękać w czasie wałkowania, znów dodaj odrobinę wrzątku i zagnieć. W ten sposób uratujesz nieudane ciasto na uszka bezglutenowe do wigilijnego barszczu. 

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się