Blog

Chrupiące bułeczki bezglutenowe z pokrzywą

10/05/2019

Chrupiące bułeczki bezglutenowe z pokrzywą

10/05/2019

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Chrupiące bułeczki bezglutenowe to marzenie zarówno dzieci z celiakią, jak i dorosłych na diecie gluten-free. Posmarowane masłem bajecznie strzelają przy każdym kęsie i sypią się z nich okruszki. Raczej nie kupicie takich w sklepie ani nawet w bezglutenowej piekarni. Chrupiące bułeczki bezglutenowe mogą powstać tylko w domu. A ponieważ w maju zbiera się młode liście pokrzywy, wymyśliłam przepis na chrupiące bułeczki bezglutenowe na miksie bez mąki kukurydzianej, za to z dodatkiem tego cudownego chwastu. Tak naprawdę użyłam susz z herbatki ziołowej, ale chrupiące bułeczki bezglutenowe z pokrzywą brzmią nieco tajemniczo :). Jaka jest cena tego wypieku? Zaledwie 3 zł za sześć najlepszych na świecie bułeczek bezglutenowych dla dziecka z celiakią i nie tylko.

  • 250 bezglutenowej mieszanki bez kukurydzy
    Mix It ! Universal Dr. Schär
  • 12 g drożdży świeżych
    lub 4 g suszonych bezglutenowych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 saszetki herbaty z pokrzywy
  • 200 ml letniej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka bezglutenowej mąki
    do obtoczenia bułeczek

Jak przygotować chrupiące bułki bezglutenowe?

  • wymieszaj miks bezglutenowy z herbatką z pokrzywy, z solą i cukrem, dodaj drożdże rozpuszczone w wodzie
  • wyrabiaj ciasto mikserem (haki) przez 5 minut
  • pod koniec wyrabiania dodaj olej
  • miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na około 40 minut
  • dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, do miseczki wsyp łyżkę miksu lub innej mąki bezglutenowej
  • „na oko” podziel ciasto na 6 porcji i ręką nabierz dłońmi pierwszą porcję. Nie ugniataj jej, tylko włóż do miseczki z mąką. CIASTO KLEI  się do rąk i jest to normalne
  • delikatnie obtocz ciasto w mące – jak kotlety – i delikatnie uformuj bułeczkę
  • ułóż ją na blaszce i formuj pozostałe bułki, układając je w odstępach
  • bułki bezglutenowe zostaw do wyrośnięcia na około 20 minut, z dala od przeciągów. Bułki lekko podrosną
  • piekarnik nastaw na 250 stopni C, góra – dół
  • blachę wstaw do piekarnika na około 30 minut
  • pod koniec pieczenia możesz je przykryć folią aluminiową, by nie przypiekły się zbytnio
  • Twoje chrupiące bułeczki bezglutenowe z pokrzywą są gotowe, mają miękki i lekko zielonkawy środek
  • zostaw je do ostygnięcia i dopiero krój
  • przechowuj w lnianym worku do pieczywa, część bułek możesz zamrozić
  • chrupiące bułeczki bezglutenowe – jak każde jasne pieczywo gluten-free, dość szybko czerstwieją, ale na drugi dzień po wypieku są jeszcze miękkie w środku, z grubą skórką na zewnątrz

Gdzie kupić mieszankę Mix It! Universal Dr. Schär? 

Mix It! Universal to gotowa mieszanka bezglutenowa m. in. do wypieku pieczywa. Nie zawiera kukurydzy, jest dedykowana osobom na diecie bezglutenowej z alergią na to zboże. Jest bardziej miałka, niż inne miksy bezglutenowe. Ma również delikatniejszy smak. Mix It! Universal można kupić m. in. w drogeriach Rossmann, w Kuchniach Świata i w sklepach internetowych. Kosztuje około 6-7 zł za 1/2 kg. Jej polskim odpowiednikiem jest Mix Free Balviten. Nie testowałam jeszcze chrupiących bułeczek bezglutenowych na polskim miksie, ale obiecuję zająć się tym dziś wieczorem ;)

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się