Blog

1

Chleb z dodatkiem zakwasu

02/12/2016

Chleb z dodatkiem zakwasu

02/12/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Jako mama dwojga bezglutenowych uczniów nieustannie eksperymentuję z pieczeniem nowych chlebów bezglutenowych. Niedawno odkryłam mix niemieckiej marki Seitz. Spodobał mi się jego skład: grubo zmielone mąki, dodatek zakwasu chlebowego i zero skrobi. Już wiem, że będzie to jeden z ulubionych chlebów w naszym bezglutenowym domu. Jest przepyszny!

Składniki na bochen o wadze 1 kg

  • 500 g bezglutenowej wieloziarnistej  mąki
    BIO-Backmischung Kerniges Brot SEITZ
  • saszetka (7-8) g suszonych drożdży
    bez śladowych ilości glutenu
  • 450 l letniej wody
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania

Zawartość opakowania wymieszaj z drożdżami. Dodaj wodę i mieszaj robotem lub ręcznie około 5 minut. Pod koniec wyrabiania dodaj olej. Ciasto przełóż do formy (około 30cm x 10 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, jego powierzchnię nakłuj widelcem i posmaruj olejem. Przykryj folią spożywczą lub wilgotną ściereczką. Zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 30 minut – ciasto powinno urosnąć dwukrotnie, ale nie może wystawać ponad brzegi formy. 

chleb-seitzd

Formę wstaw do gorącego piekarnika nastawionego na 225 stopni C. Po kwadransie zmniejsz temperaturę do 200 stopni C i piecz jeszcze około 40-50 minut. Pod koniec pieczenia możesz wyrzucić chleb z formy i piec go przez kilka minut na kratce, do góry dnem. Wtedy uzyskasz chrupiącą skórkę na całej powierzchni chleba.

Studź na metalowej kratce, krój po ostudzeniu. Przechowuj na blacie kuchennym w bawełnianej ściereczce, nigdy w worku.

 

Skład i smak

Ten bezglutenowy chleb zachwycił nas z kilku względów. Pięknie wyrósł, miał porowatą strukturę z widocznymi ziarnami. W środku był mięciutki (nawet trzeciego dnia), a jego skórka nie straciła żadnych walorów. Miał lekko kwaskowy posmak (to zasługa zakwasu z mąki gryczanej i quinoa) i delikatnie zabarwiony miękisz (to zasługa mąki teff). Świetnie smakował z wszelkimi dodatkami: z dżemem, powidłami, szynką, smalcem i serami. idealnie komponował się z twarogiem, posypanym czarnuszką i skropionym olejem lnianym.

Bardzo podoba mi się skład tego bezglutenowego mixu: grubo zmielona mąka ryżowa (35%), mąka kukurydziana, ziarna słonecznika (8%), grubo zmielona mąka jaglana, zakwas gryczany (mąka gryczana, mąka quinoa, kultury bakterii), mąka teff, zagęszczacz: guma guar, sól morska. Pochodzi z certyfikowanych upraw biologicznych.

Bezglutenowy chleb z thermomixem

Bezglutenowy chleb z thermomixa? To bajecznie proste. Do naczynia miksującego wsyp mąkę i drożdże, wymieszaj 5 s/obroty 6. Dodaj wodę i wyrabiaj ciasto: 5 minut/ interwał. Pod koniec wyrabiania (np. w czwartej minucie) dodaj olej. Kopystką wyjmij chleb z naczynia i przełóż do formy. Dalej postępuj według wskazówek opisanych wyżej.

KOMENTARZE (1)

Ilona 16/03/2021 13:59
Nie wiem jak to jest, ale jeśli chodzi o wypieki to u mnie działają tylko... Twoje przepisy. Z każdego innego zawsze coś jest nie tak, a u Ciebie nie dość, że pysznie to i wygląd jak z obrazka. Pyszności, dzięki za kolejny super przepis!
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się