Blog

Chcesz upiec prosty i zdrowy chleb bezglutenowy z mąki ryżowej?

09/06/2021

Chcesz upiec prosty i zdrowy chleb bezglutenowy z mąki ryżowej?

09/06/2021

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Bardzo sobie cenię produkty Pięciu Przemian i od razu pokochałam ich nową mieszankę do wypieku pizzy bezglutenowej. Prosty, krótki i naturalny skład, zero alergenów, wśród surowców głównie mąka ryżowa. Ale lubię trochę na ukos i pod górkę, więc wymyśliłam, że z tej mieszanki upiekę ryżowy chleb bezglutenowy. Miałam nosa, bochenek wyszedł z pieca idealny, chrupiący na zewnątrz, mięciutki w środku, a pachniał tak, że bałam się ataku sąsiadów 👩🏻‍🤝‍🧑🏽👩🏻‍🤝‍🧑🏽👩🏻‍🤝‍🧑🏽👩🏻‍🤝‍🧑🏽👩🏻‍🤝‍🧑🏽👩🏻‍🤝‍🧑🏽 W sumie miałam upiec bułki, ponieważ mieszanki na bułki bezglutenowe Pięciu Przemian zawierają mąkę owsianą, na którą niektórzy celiacy są uczuleni. Mieszanka na pizzę, na bazie mąki ryżowej, wydawała się idealną kandydatką na białe bułeczki. Tak się złożyło, że jako pierwszy upiekłam ryżowy chleb bezglutenowy (przepis poniżej), a bułki muszą jeszcze chwilę poczekać w kolejce. 

Przy okazji zachęcam Was do podobnych eksperymentów z wieloma innymi mieszankami i produktami. Kto powiedział, że z mieszanki na chleb nie można upiec bezglutenowych bułek albo precli czy chałki?

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się