Blog

15

Bułki razowe z sorgo

12/01/2015

Bułki razowe z sorgo

12/01/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Wczoraj wieczorem upiekłam bezglutenowe bułki i rogale, które swoim zwyczajem uzdrowiłam dobrymi mąkami. Tym razem użyłam mąki bezglutenowej razowej, amarantusa i sorgo. Urosły fenomenalnie, były mięciutkie i smakowite.

Zosia i Antek zjedli je z apetytem na śniadanie, z dodatkiem kabanosów na ciepło i warzyw. Przepis jest prosty!

 

Składniki:

– 170 g mąki razowej Schar Brot Mix Dunkel

– 50 g bezglutenowej mąki amarantusowej

– 10 g mąki bezglutenowej z sorgo

(można zmielić kaszę w młynku do kawy – bezglutenowe sorgo ma polska marka Pięć Przemian)

– 15 g świeżych drożdży

– łyżeczka cukru

– około 200 m letniej wody

– 2 łyżki oleju

– pół łyżeczki soli

 

 

Przygotowałam rozczyn: łyżkę mąki razowej wymieszałam z drożdżami, cukrem i paroma łyżkami letniej wody. W osobnej misce wymieszałam mąki z solą. Gdy rozczyn urósł, dodałam go do mąk wraz z wodą. Wymieszałam do połączenia składników, dodałam olej i ponownie wymieszałam. Ciasto ma być gęste, ale nie twarde (w razie potrzeby można dodać parę łyżek wody).

Zostawiłam ciasto, by urosło – na około 20 minut.

 

 

rogaleZ masy formowałam bułeczki i rogale (wyjdzie 8-10 sztuk). Posmarowałam je rozkłóconym jajkiem, posypała ziarnami i wstawiłam do zimnego piekarnika, nastawionego na 180 stopni (termoobieg). Piekłam bułki i rogale przez około 25 minut. Sprawdziłam patyczkiem – gdy były suche wyjęłam i ustawiłam do ostudzenia na kratce.

Parę minut później nie mogłam się powstrzymać… Mimo późnej pory zjedliśmy z Danielem po rogalu. Już w chwili rozkrawania wiedziałam, że upiekły się doskonale. Miękisz był elastyczny i pachnący, a skórka chrupiąca. Niebo w gębie.

 

Rano dzieci miały pyszne śniadanie. Zaspaliśmy, więc szybko ugotowałam im kabanosy drobiowe, dodałam warzywa (Antkowi surowa marchew, a Zosi – białą rzodkiew i rzeżuchę). Zajadali, że hej! A po południu Zosię odwiedziła szkolna koleżanka. Przygotowałam im bezglutenowe bułki razowe z salami i rzeżuchą. Oliwia pokiwała głową z uznaniem:

Dobre to wasze „bezglutowe” jedzenie…

KOMENTARZE (15)

Ell 16/11/2016 08:54
Miksy nie są zdrowe, lepiej piec z mak naturalnych wtedy dopiero jest osiągniecie
Bezglutenowa Mama 16/11/2016 09:00
Zgadzam się i często zachęcam do pieczenia z mąk naturalnych. Z takich mąk nie uzyska się jednak puszystych bułek - a bezglutenowe dzieci czasem chcą zjeść własnie takie pieczywo. I wtedy mixy są przydatne.
anianaj 02/08/2016 23:42
A ziarenka sorgo przed zmieleniem myjesz i suszysz w piekarniku ?
Anna 22/01/2015 06:00
Witam, A gdzie można kupić sorgo? Tez bym chciala sama zmielic. A czy wie Pani gdzie mozna dostac make arrarutowa?
Bezglutenowa Mama 22/01/2015 14:41
O mące arrutowej nie słyszałam w dostepnych mi sklepach. Sorgo kupuje w Auchan za około 4-5 zł opakowanie. jest mocno zanieczyszczone innymi ziarnami - trzeba przebierać.
Anna 23/01/2015 06:03
Dziękuję :) tylko,że w auchanjest pewnie zanieczyszczone glutenem. o mące arrarutowej wyczytałam, że jest to maranta trzcinowata. Pozdrawiam.
Bezglutenowa Mama 23/01/2015 09:49
Tak, to sorgo trzeba przebrać i jest OK.
Ewa 15/01/2015 15:07
Mam pytanie. Niby robię wg przepisu, ale mało te bułeczki rosną do góry? tak ma być, czy za rzadkie ciasto jeszcze robię?
admin 26/01/2015 22:35
Konsystencję ciasta trzeba wyczuć, też to przerabiałam :). Czasem to kwestia niezbyt świeżych drożdży, czasem tego, że konststencja ciasta jest za gęsta. Podczas lepienia pojedynczych bułek ciasto powinno być elastyczne, zwarte, ale nie zbite. Spróbuj nastepnym razem zrobić nieco rzadsze i zapisz dokładnie wagę, liczbę dolanej wody itp. Porównaj z kolejnym wypiekiem - tu pomoże jedynie metoda prób i błędów. Trzymam kciuki :)
Natalia Zawisza 15/01/2015 10:46
Drożdże rozumiem dodać do tego rozczynu z mąką i wodą?Nie ma w przepisie kiedy dodać drożdże
Bezglutenowa Mama 26/01/2015 22:31
Racja natalio - drożdże dodać do mąki, cukru i wody. Już nanoszę tę poprawkę :)
Agnieszka 13/01/2015 01:27
Znakomicie !!! Chętnie skorzystam z tego przepisu moja córka nigdy nie jadła rogali ,czy ta mąka z sorgo jest dostępna w sklepach Bio? A,te kabanoski drobiowe ,to gdzie można kupić i jakiej są firmy? Agnieszka
Bezglutenowa Mama 13/01/2015 21:11
Makę z sorgo sama robiłam - kupiłam ziarna, dokładnie przebrałam z obcych ziaren, zmieliłam i trzymam w lodówce. A kabanosy kupuję zazwyczaj Konspolu z międzynarodowym Przekreślonym Kłosem - w Biedronce i Netto.
Agnieszka Sirkowska 14/01/2015 00:50
Dziękuję Pani za odpowiedź, Poszukuję nowych bezpiecznych produktów dla mojej 4 letniej córki i jej kuzyna chorego na celiakię . Zdarzyło mi się kupić kabanosy z Konspolu niestety w składzie zawierały gluten .
Bezglutenowa Mama 14/01/2015 12:27
To nie mogły być kabanosy Konspolu.... Oni robią tylko bg kabanosy z międzynarodowym Przekreślonym Kłosem;
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się