Blog

8

Bezglutenowy, zdrowy chleb owsiany

19/02/2017

Bezglutenowy, zdrowy chleb owsiany

19/02/2017

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Na warsztatach oraz w e-mailach często pytacie o przepisy na bezglutenowy chleb z naturalnych mąk, bez miksów i ulepszaczy. Oto jeden z moich ulubionych wypieków: bezglutenowy chleb owsiany. Delikatny w smaku, pełen zdrowych dodatków, z chrupiącą skórką i lekko wilgotnym miąższem. Zerknijcie na przepis: ten chleb zawsze się udaje.

Składniki na bochen chleba o wadze około 800-900 g

(forma około 10 x 35 cm)

  • 280 g bezglutenowej mąki owsianej
    można zmielić bezglutenowe płatki owsiane
  • 120 g bezglutenowej mąki ryżowej
  • 100 g bezglutenowej mąki jaglanej
    może być też gryczana bezglutenowa
  • 150 g innych, bezglutenowych mąk naturalnych w dowolnych proporcjach
    użyłam 70 g bezglutenowej mąki teff, 40 g skrobi ziemniaczanej  bez śladowych ilości glutenu, 30 g bezglutenowej mąki konopnej, 10 g bezglutenowej mąki kokosowej
  • 200 g ugotowanych ziemniaków bez skóry
  • 3 łyżki oleju
  • 30 g świeżych drożdży
    lub 10 g suszonych drożdży  bez śladowych ilości glutenu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • około 2 szklanki gazowanej wody
  • 1/2 szklanki bezglutenowych nasion (np. siemię lniane, sezam, słonecznik, pestki dyni, chia)
  • opcjonalnie rozkłócone jajko do posmarowania chleba
  • opcjonalnie garść bezglutenowych płatków owsianych do dekoracji

Wykonanie

Mąki przesiej. Zduś widelcem ziemniaki – na papkę. Z drożdży (w temperaturze pokojowej) zrób rozczyn: rozetrzyj je z cukrem, łyżką mąki i kilkoma łyżkami wody z kranu. Odstaw w ciepłe miejsce na kilka minut. Gdy powstaną pęcherzyki i rozczyn spulchni się, wlej je do miski z mąką. Jeśli wolisz użyć suszonych drożdży, po prostu dodaj je bezpośrednio do mąki (uważaj, by nie sypać soli bezpośrednio na drożdże). Dodaj ziemniaki, 2 szklanki wody i sól. Wymieszaj krótko mikserem. Dodaj olej i nasiona. Mieszaj ciasto przez 5 minut, aż uzyska konsystencję gęstego budyniu. Ciasto przełóż do foremki (ciasto nie może zająć więcej, niż połowę wysokości formy) i posmaruj olejem. Odstaw w ciepłe miejsce, przykryj wilgotną ściereczką lub folią spożywczą.  Chleb ma niemal podwoić objętość.

Pieczenie

Piekarnik nastaw na 200 stopni C. Do wnętrza wstaw naczynie żaroodporne z wodą, by nawilżała powietrze. Gdy ciasto podwoi objętość, posmaruj je rozkłóconym jajkiem i posyp bezglutenowymi płatkami owsianymi lub makiem. Wstaw do piekarnika. Po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz bezglutenowy chleb owsiany przez około 50 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzaj patyczkiem, czy chleb jest gotowy. W razie potrzeby wydłuż pieczenie o kilka minut. Wyłącz piekarnik i zostaw formę wewnątrz przez około 5 minut. Wyjmij chleb, studź na metalowej kratce. Krój dopiero po wystudzeniu.

 

Przechowywanie

Bezglutenowy chleb owsiany z ziemniaki jest lekko wilgotny i nie czerstwieje tak szybko, jak bezglutenowe pieczywo z miksów. Dzięki temu smakuje również dzieciom na diecie bezglutenowej. Jego smak i zalety docenią przeciwnicy miksów (specjalnych mieszanek mąk do wypieku bezglutenowego pieczywa wzbogaconych m. in. gumą guar czy gumą ksantan). Bezglutenowy chleb owsiany dobrze się przechowuje przez kilka dni owinięty w bawełnianą lub lnianą ściereczkę. Służy mu pozostawienie w bezglutenowym, suchym chlebaku lub na blacie kuchennym. Tak owinięty chleb „oddycha”. Część bezglutenowego bochenka można pokroić i zamrozić, a w miarę potrzeby wyjmować kromki z zamrażarki i szykować z nich kanapki (bez specjalnego odmrażania – odmarzają same w ciągu 20-30 minut).

Nie przechowuj chleba w lodówce, bo panująca tam wilgoć przyspieszy jego pleśnienie. Nie przechowuj też chleba w worku, gdyż zaparzy się, straci chrupiącą skórkę. Mogą się w nim również rozwinąć grzyby i pleśnie.

 

Zalety owsa w diecie bezglutenowej

Owies jest zbożem bezglutenowym, ale na etapie uprawy i produkcji silnie zanieczyszczonym glutenem. Dlatego osoby  celiakią i na diecie bezglutenowej powinny kupować wyłącznie specjalny owies znanych firm (Amarello, Provena, Glutenex), oznaczony wyraźnie jako bezglutenowy. Dlaczego owies jest cenny w diecie bezglutenowej, zwłaszcza w diecie bezglutenowych dzieci?

(*) Ziarno owsa zawiera lekko strawne białko, wartościowe tłuszcze i węglowodany, błonnik, a także mnóstwo witamin (przede wszystkim z grupy B – co jest szczególnie cenne w diecie bezglutenowej) oraz pierwiastków (m.in. wapń, magnez, sód, potas, miedź) i cennych związków (np. luteina).  Płatki owsiane wyrównują poziom glukozy i insuliny we krwi, obniżają indeks glikemiczny posiłków. Płatki owsiane zawierają dużą ilość błonnika, który pęczniejąc w żołądku, zapewnia uczucie sytości przez dłuższy czas. Ponadto owies poprawia trawienie, sprzyja usuwaniu toksyn z organizmu, a gęsty śluz powstający podczas gotowania płatków chroni błonę śluzową jelita przed podrażnieniami. Owies ułatwia również wypróżnienia, przeciwdziała zaparciom, na które dość często cierpią bezglutenowe dzieci. Jedzmy go jak najczęściej, także w postaci bezglutenowego chleba owsianego.

(*) Źródło: www.poradnikzdrowie.pl

KOMENTARZE (8)

Rafał 13/11/2019 18:07
Witam. Pytanie już padło ale nie uzyskało odpowiedzi. Czy zna Pani sposób na polepszenie kleistości tego wypieku? Pomimo dokładnych proporcji podanych w Pani przepisie chleb kruszy się niemiłosiernie, można powiedzieć można jeść go łyżką ;).
Bezglutenowa Mama 13/11/2019 18:27
Rafał, dla pewności jutro upiekę ten chleb i wrócę z informacją, dobrze? Często bezglutenowe mąki mają różną wilgotność i w różnym stopni chłoną wodę - to może być jedna z przyczyn. Wskazówka - trzeba indywidualnie dopasowywać ilość wody. Wrócę ze szczegółami najszybciej, jak się da :)
Anna 02/09/2017 17:49
Rzeczywiście to może być to. Za drugim razem jak piekłam chleb na świeżych drożdżach, do rozpuszczenia których użyłam dodatkowej wody ponad 2 szklanki z przepisu, wyszedł jeszcze bardziej mokry i klejący. Dziękuję.
Bezglutenowa Mama 03/09/2017 10:18
Trzymam kciuki :)
Anka 01/09/2017 20:32
A ja mam problem. Upiekłam ten chleb owsiany już dwa razy i wychodzi mi bardzo mokry, wręcz przy krojeniu klei się do noża. Pierwszy był z mąką gryczaną na suchych drożdżach był trochę suchszy. Drugi już z mąką jaglaną na świeżych drożdżach i ten wyszedł bardzo wilgotny. Obydwa piekłam 10 min w 200 stopniach a potem 55 min w 180. Czy piec go jeszcze dłużej, czy może coś w cieście robię nie tak?
Bezglutenowa Mama 02/09/2017 12:30
Aniu, czasem mąki mają różną wilgotność i różny stopień chłonięcia wody. Skoro chleb jest zbyt wilgotny, następnym razem zmniejsz ilość wody np. o 1/4 - 1/3 szklanki. Czas pieczenia raczej nie ma tu znaczenia - jestem przekonana, że trzeba dać mniej wody.
LOKATY 21/02/2017 16:27
Uwielbiam chlebek domowej roboty:) Sama często taki w domu robię :)
Bezglutenowa Mama 22/02/2017 08:08
Jakich mąk najczęściej używasz? Mixów, czy naturalnych?
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się