Na warsztatach oraz w e-mailach często pytacie o przepisy na bezglutenowy chleb z naturalnych mąk, bez miksów i ulepszaczy. Oto jeden z moich ulubionych wypieków: bezglutenowy chleb owsiany. Delikatny w smaku, pełen zdrowych dodatków, z chrupiącą skórką i lekko wilgotnym miąższem. Zerknijcie na przepis: ten chleb zawsze się udaje.
(forma około 10 x 35 cm)
Mąki przesiej. Zduś widelcem ziemniaki – na papkę. Z drożdży (w temperaturze pokojowej) zrób rozczyn: rozetrzyj je z cukrem, łyżką mąki i kilkoma łyżkami wody z kranu. Odstaw w ciepłe miejsce na kilka minut. Gdy powstaną pęcherzyki i rozczyn spulchni się, wlej je do miski z mąką. Jeśli wolisz użyć suszonych drożdży, po prostu dodaj je bezpośrednio do mąki (uważaj, by nie sypać soli bezpośrednio na drożdże). Dodaj ziemniaki, 2 szklanki wody i sól. Wymieszaj krótko mikserem. Dodaj olej i nasiona. Mieszaj ciasto przez 5 minut, aż uzyska konsystencję gęstego budyniu. Ciasto przełóż do foremki (ciasto nie może zająć więcej, niż połowę wysokości formy) i posmaruj olejem. Odstaw w ciepłe miejsce, przykryj wilgotną ściereczką lub folią spożywczą. Chleb ma niemal podwoić objętość.
Piekarnik nastaw na 200 stopni C. Do wnętrza wstaw naczynie żaroodporne z wodą, by nawilżała powietrze. Gdy ciasto podwoi objętość, posmaruj je rozkłóconym jajkiem i posyp bezglutenowymi płatkami owsianymi lub makiem. Wstaw do piekarnika. Po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz bezglutenowy chleb owsiany przez około 50 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzaj patyczkiem, czy chleb jest gotowy. W razie potrzeby wydłuż pieczenie o kilka minut. Wyłącz piekarnik i zostaw formę wewnątrz przez około 5 minut. Wyjmij chleb, studź na metalowej kratce. Krój dopiero po wystudzeniu.
Bezglutenowy chleb owsiany z ziemniaki jest lekko wilgotny i nie czerstwieje tak szybko, jak bezglutenowe pieczywo z miksów. Dzięki temu smakuje również dzieciom na diecie bezglutenowej. Jego smak i zalety docenią przeciwnicy miksów (specjalnych mieszanek mąk do wypieku bezglutenowego pieczywa wzbogaconych m. in. gumą guar czy gumą ksantan). Bezglutenowy chleb owsiany dobrze się przechowuje przez kilka dni owinięty w bawełnianą lub lnianą ściereczkę. Służy mu pozostawienie w bezglutenowym, suchym chlebaku lub na blacie kuchennym. Tak owinięty chleb „oddycha”. Część bezglutenowego bochenka można pokroić i zamrozić, a w miarę potrzeby wyjmować kromki z zamrażarki i szykować z nich kanapki (bez specjalnego odmrażania – odmarzają same w ciągu 20-30 minut).
Nie przechowuj chleba w lodówce, bo panująca tam wilgoć przyspieszy jego pleśnienie. Nie przechowuj też chleba w worku, gdyż zaparzy się, straci chrupiącą skórkę. Mogą się w nim również rozwinąć grzyby i pleśnie.
Owies jest zbożem bezglutenowym, ale na etapie uprawy i produkcji silnie zanieczyszczonym glutenem. Dlatego osoby celiakią i na diecie bezglutenowej powinny kupować wyłącznie specjalny owies znanych firm (Amarello, Provena, Glutenex), oznaczony wyraźnie jako bezglutenowy. Dlaczego owies jest cenny w diecie bezglutenowej, zwłaszcza w diecie bezglutenowych dzieci?
(*) Ziarno owsa zawiera lekko strawne białko, wartościowe tłuszcze i węglowodany, błonnik, a także mnóstwo witamin (przede wszystkim z grupy B – co jest szczególnie cenne w diecie bezglutenowej) oraz pierwiastków (m.in. wapń, magnez, sód, potas, miedź) i cennych związków (np. luteina). Płatki owsiane wyrównują poziom glukozy i insuliny we krwi, obniżają indeks glikemiczny posiłków. Płatki owsiane zawierają dużą ilość błonnika, który pęczniejąc w żołądku, zapewnia uczucie sytości przez dłuższy czas. Ponadto owies poprawia trawienie, sprzyja usuwaniu toksyn z organizmu, a gęsty śluz powstający podczas gotowania płatków chroni błonę śluzową jelita przed podrażnieniami. Owies ułatwia również wypróżnienia, przeciwdziała zaparciom, na które dość często cierpią bezglutenowe dzieci. Jedzmy go jak najczęściej, także w postaci bezglutenowego chleba owsianego.
(*) Źródło: www.poradnikzdrowie.pl