Blog

6

Bezglutenowy tort czekoladowy dla alergika bez jajek, bez mleka

02/07/2014

Bezglutenowy tort czekoladowy dla alergika bez jajek, bez mleka

02/07/2014

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Urodziny bezglutenowego dziecka nie mogą się obyć bez tortu. Ale trudniej przygotować domowy, bezglutenowy tort czekoladowy dla alergika – uczulonego na jajka i mleko.  Gdy stanęłam przed takim wyzwaniem, nie siliłam się na przepis z wyszukanych składników. W Rossmannie kupiłam mieszankę na brownie i dodałam kilka prostych składników. Zosia i Antek nie mogli się oderwać od tego tortu. Czasem warto iść na skróty :).

Aktualizacja: obecnie ta mieszanka nie jest już dostępna w sprzedaży, ale polecam mieszanki na wegańskie i bezglutenowe brownie dostępne w sklepach internetowych, zerknijcie także do innego przepisu KLIK oraz do mojej najnowszej książki z przepisami bez glutenu, dostępnej w Sklep.bezglutenowamama.pl

 

 

 

torcik z Rossmanna (1)Składniki (prawie według przepisu na opakowaniu):

– opakowanie bezglutenowej mieszanki Brownies EnerBIO z Rossmanna (niespełna 10 zł);

– 150 g margaryny (użyłam masła, bo nie ma alergii, ale na opakowaniu jest podana margaryna);

– 2 łyżeczki karobu w proszku;

– 100 ml wody lub mleka roślinnego;

– bardzo miękki banan (to mój eksperyment);

– 5  łyżek bezglutenowego amarantusa ekspandowanego lub 2 łyżki skrobi bezglutenowej – tylko w razie dodania banana;

 

 

 

torcik z Rossmanna (2)Piekarnik nagrzałam do 175 stopni C. W rondelku roztopiłam masło, dodałam 100 ml zimnej wody. Banana rozgniotłam widelcem na miękką masę.

Do miski wsypałam mieszankę EnerBIO i dodałam dwie płaskie łyżeczki karobu (maczki chleba świętojańskiego). Dokładnie wymieszałam sypkie składniki i dodałam do nich mieszaninę wody z masłem.  Ucierałam do uzyskania jednolitej masy.

 

 

 

torcik z Rossmanna (11)Dodałam rozgniecionego banana i amarantus, który miał napowietrzyć ciasto, nadać mu lekkości, a jednocześnie odebrać ciastu wilgoć z dodanego banana. Tortownicę (może być też forma silikonowa o dowolnym kształcie) wyłożyłam papierem do pieczenia i posypałam amarantusem. Do foremki wlałam ciasto. Tortownicę wstawiłam do piekarnika, na środkową półkę. Ciasto piekło się 45 minut – do uzyskania suchego patyczka. Urosło i gdybym zostawiła je w piekarniku na około 20 minut, zachowałoby tę wysokość (a więc polecam pozostawienie foremki w wyłączonym, gorącym piekarniku).

 

 

 

torcik z Rossmanna (17)Niestety, wyjęłam je po około 5 minutach i nieco opadło. Jednakże nic nie straciło na smaku. Gdy tort wystygł, rozkroiłam go w poprzek i posmarowałam domowym dżemem porzeczkowym. Posypałam z cukrem pudrem (nie miałam czasu na zdobienie np. masą budyniową bez mleka – przepis tutaj: https://bezglutenowamama.pl/ten-tort-na-pewno-sie-uda/ ). Pachniało czekoladowo i bananowo. Niezwykle apetycznie. Dzieci i dorośli sięgali ciągle po nowe kawałki.

 

 

 

torcik z Rossmanna (20)Tym bardziej, że Brownies EnerBIO z Rossmanna ma naprawdę przyzwoity skład: cukier trzcinowy, skrobia kukurydziana, pełnoziarnista mąka ryżowa, łezki czekoladowe z gorzkiej czekolady 15% (cukier trzcinowy, masa kakaowa, masło kakaowe, emulgator: lecytyna słonecznikowa), kakao w proszku 8%, substancja zagęszczająca: mączka chleba świętojańskiego, sól morska, wanilia bourbon. Niemal wszystkie składniki pochodzą z upraw kontrolowanych biologicznie.

 

 

Nie wszystkie dzieci lubią w ciastach smak owoców – wtedy wystarczy z przepisu usunąć banana oraz dodane przeze mnie amarantus lub skrobię. Wtedy oryginalny przepis z opakowania zakłada również pieczenie zaledwie przez 25 minut – ale dla pewności lepiej sprawdzać patyczkiem.

Nie w każdej kuchni jest karob (zastępnik kakao, dodaje koloru wypiekom, ale i poprawia strukturę ciast, pieczywa) – można go kupić w marketach, na stoiskach ze zdrową żywnością, a także w sklepach zielarskich. Zazwyczaj na opakowaniach jest ostrzeżenie, że produkt może zawierać śladowe ilości glutenu. Udaje się jednak kupić karob czysty, np. czeski – kupuje takowy za około 6 zł w sklepie Bliżej Natury przy ul. Podgórnej w Poznaniu (obok Kupca Poznańskiego).

 

 

KOMENTARZE (6)

agnieszka 10/01/2015 22:48
to wspaniala i bardzo wszechstronna mieszanka. probowalam wersje ze starta cukinia :5 jaj , 2 szklanki odcisnietej cukinii i 1 szklanka masla migdalowego zamiast tluszczu plus cynamon/ przyprawa piernikowa, orzechy wloskie ), chlebek bananowy: 2 banany plus 5 jajek i 1 szkl masla migdalowego, orzechy wloskie, wersja biszkoptowa: 6 jajek, szklanka maki migdalowej, oraz kostka masla. Wszystkie wersje udaly sie wspaniale( trzeba dodac proszek do pieczenia oraz ubic piane z bialek)niestety nie probowalam wersji bez jajek ale wiem ze jajka zastepuje sie w wypiekach mieszanka chia z woda.
Bezglutenowa Mama 11/01/2015 22:39
Fantastyczne pomysły :) Na pewno wypróbuję :)
Anula80 03/07/2014 07:48
Dla mnie to ciasto jest za ciężkie, ale robiłam tak jak było na opakowaniu (z masłem). Podoba mi się ta wersja z bananem i amarantusem, może spróbuję, powinno być lżejsze
Marta Bezglutenowa Mama 03/07/2014 09:24
Spróbuj zostawić je w piekarniku jeszcze jakieś 25 minut po pieczeniu, i piecz około 45 minut, do suchego patyczka. Powinno być prawie biszkoptowe, a jednocześnie lekko wilgotne. Tu zadziała metoda prób i błędów :)
thecieniu 02/07/2014 22:49
muszę koniecznie wypróbować to ciasto, nawet nie wiedziałam, że mają w Rossmannie takie cudo :D
Marta Bezglutenowa Mama 03/07/2014 09:23
Polecam - można je przygotować w kilku wersjach, pomysły są na opakowaniu :), ale i można włączyć własne wariacje kulinarne :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się