Blog

Bezglutenowy sos grzybowy na szybki obiad

10/11/2018

Bezglutenowy sos grzybowy na szybki obiad

10/11/2018

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Bezglutenowy sos grzybowy to wbrew pozorom pomysł na szybki obiad. Pasuje do makaronu, ryżu i kasz, a nawet do ziemniaków. Sprawdzi się na obiad wegetariański, ale można serwować do niego drobiowe pulpety. Ktoś powie, że przecież każdy sos grzybowy jest bezglutenowy, ale to nieprawda. Wszystko zależy od składników. Mój bezglutenowy sos grzybowy zawiera pieczarki białe lub brunatne, cebulę i czosnek, koperek, śmietanę bezlaktozową i ewentualnie serek marscapone. Sos grzybowy bezglutenowy w tej wersji nie wymaga zagęszczania żadną mąką, bo jego konsystencja będzie zależała od ilości śmietany. A jeśli chcecie przygotować bezglutenowy sos grzybowy na Wigilię, zamiast pieczarek użyjcie leśnych grzybów suszonych z pewnego źródła. Szczegółowy przepis już wkrótce.

Składniki na sos bezglutenowy pieczarkowy   (4 porcje)

  • 500 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 ml śmietany 18%
    u nas bezlaktozowa
  • 3 łyżki masła
    lub masła klarowanego lub oleju
  • 250 g serka marscapone
  • opcjonalnie 100-200 ml bulionu
    lub wody
  • sól, pieprz
    bez glutenu
  • pęczek koperku
    lub zielonej pietruszki

Jak przygotować bezglutenowy sos grzybowy?

  1. Pieczarki umyj i pokrój i posiekaj drobno
  2. Cebulę i czosnek posiekaj, podduś na maśle w rondelku
  3. Dodaj posiekane pieczarki, sól i pieprz
  4. Gotuj na małym ogniu, często mieszając
  5. Śmietanę oraz serek marscapone przełóż do miski, dodaj kilka łyżek gorącego sosu i zahartuj, czyli wymieszaj. Dodaj do rondelka z bezglutenowym sosem grzybowym i wymieszaj całość. Jeśli sos jest za gęsty, rozrzedź go wodą lub bulionem.
  6. Dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekany koperek lub natkę pietruszki.
  7. Podawaj z ulubionym makaronem bezglutenowym lub z ryżem, komosą ryżową, kaszami (gryczana, jaglana) lub z ziemniakami.

Szybki obiad bezglutenowy z makaronem lub ryżem

Zaletą sosu  pieczarkowego jest to, że można go przygotować dzień wcześniej, a następnego dnia podać na szybki obiad bezglutenowy. Wystarczy po pracy ugotować makaron bezglutenowy lub inne ulubione dodatki. Jak wspomniałam, można również „dorzucić” na talerz bezglutenowe pulpety drobiowe lub wołowe i obowiązkowo dużo warzyw gotowanych lub surowych.

A już niebawem podam przepis na sos grzybowy na bezglutenową Wigilię.

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się