Blog

Bezglutenowy sernik na zimno, na kruchych ciasteczkach

02/05/2019

Bezglutenowy sernik na zimno, na kruchych ciasteczkach

02/05/2019

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Nasza Zosia uwielbia bezglutenowy sernik na zimno, lubi też herbatniki i ciasta z galaretką. Postanowiłam połączyć te składniki i tak powstał bezglutenowy sernik na zimno, na kruchych ciasteczkach, z galaretką i owocami. Oczywiście zniknął z lodówki w ekspresowym tempie, w czym Zosia i ja miałyśmy największy udział. Zajadałyśmy na tarasie bezglutenowy sernik na zimno z galaretką, a jakby nam było mało, dosładzałyśmy  się pysznymi ciasteczkami z Glutenexu. Akurat byłam po zakupach w ich sklepie firmowym w Sadach, więc miałyśmy w czym wybierać: łezki czekoladowe, kruche łakocie i bezglutenowe ciastka z kawałkami czekolady – na maśle i mące jaglanej. Ale wracając do domowego deseru – zerknijcie, jakie składniki są potrzebne, by powstał bezglutenowy sernik na zimno na ciasteczkach. Pełen przepis pojawi się w książce kucharskiej „W kuchni Bezglutenowej Mamy” – jesienią 2019.

Składniki na sernik bezglutenowy na zimno, na ciasteczkach

Ponieważ ograniczamy laktozę, użyłam biały ser bezlaktozowy. Do tego oczywiście prawdziwe masło, najlepsze ciasteczka bezglutenowe i galaretka, a z zamrażarki – garść malin. Taki bezglutenowy sernik na zimno na ciasteczkach można przygotować w dwóch etapach. Jednego dnia skruszyć ciasteczka bezglutenowe, wymieszać je z roztopionym masłem, uformować spód w tortownicy i wstawić do lodówki. Następnego dnia wystarczy przygotować ser z galaretką i galaretkę. Nie ma też przeszkód, by bezglutenowy sernik na zimno na ciasteczkach powstał za jednym razem. Gdy ciasteczka z masłem będą tężeć w tortownicy w lodówce, zdążycie przygotować masę serową z galaretką.

Taki deser prezentuje się okazale i apetycznie, śmiało można go serwować glutenożercom, a także potraktować jako tort bezglutenowy.

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się