Blog

7

Bezglutenowy placek kokosowy z ananasem

02/05/2017

Bezglutenowy placek kokosowy z ananasem

02/05/2017

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Pieczenia bezglutenowych placków i ciast mogłabym się uczyć od Magdy spod Poznania. Ile ona zna przepisów! Torty, babki, ciasteczka, wszelakie placki…. A teraz ten boski bezglutenowy placek kokosowy z ananasami! Wszystko dlatego, że w jej domu nie ma niedzieli bez słodkiego. Pieką więc, pieką, pieką i dzielą się przepisami. A ponieważ od kilku lat cała rodzina jest na diecie bezglutenowej, Magda przerabia przepisy, zamieniając składniki na bezglutenowe. Efekt jest znakomity, sami spróbujcie. Oto przepis na bezglutenowy placek kokosowy z ananasem. Przygotowany na puszystym biszkopcie, przełożony kremem maślano-ananasowym i kokosową kołderką. Po prostu pycha! 

Składniki na krem ananasowy

  • 1 puszka ananasów (sok i owoce)
  • 1 bezglutenowy budyń śmietankowy
  • 2 łyżki cukru
  • 200 g masła lub margaryny
  • 4 żółtka

Składniki na biszkopt (blaszka o wymiarach około 40 x 25 cm)

  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 90 g skrobi ziemniaczanej bez śladowych ilości glutenu
    lub bezglutenowego mixu do słodkich ciast
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    bez śladowych ilości glutenu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju

Składniki na kokosową kołderkę

  • 4 białka jaj
  • szczypta soli
  • szklanka cukru
  • 200 g wiórków kokosowych
    bez śladowych ilości glutenu

Wykonanie biszkopta

Piekarnik nastaw na 180 stopni C (góra – dół). Blachę do placka wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę przesiej z sodą oczyszczoną. Oddziel białka od żółtek. Do żółtek dodaj łyżeczkę soku z cytryny i wymieszaj. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawaj cukier. Odstaw mikser. Do piany dodawaj stopniowo po łyżce żółtek z cytryną. Delikatnie mieszaj łyżką. Dodaj przesianą mąkę i nadal delikatnie mieszaj łyżką. Na końcu dodaj olej i ponownie wymieszaj. Gotową masę na bezglutenowy biszkopt przełóż do blaszki, wyrównaj powierzchnię i piecz około 12 minut. 

Krem ananasowy

Odcedź ananasy z puszki. Owoce odsącz na sitku i pokrój na kawałki (np. każdy krążek na 8 części). Sok użyj do ugotowania budyniu. Przygotuj szklankę soku (w razie potrzeby dopełnij szklankę zimną wodą z kranu). Odlej 1/5 szklanki soku i wymieszaj w nim bezglutenowy budyń. Pozostałą, większą część soku zagotuj w rondelku. Do wrzątku wlej budyń rozpuszczony w soku, mieszaj i chwilę gotuj na małym ogniu. Zestaw garnek i ostudź budyń. 

Umyj i wyparz jajka na masę. Oddziel białka od żółtek. W misce utrzyj masło na puszystą masę. Dodawaj po jednym żółtku i miksuj na małych obrotach. Dodaj również 2 łyżki cukru. Nadal miksując dodawaj po łyżce zimnego, gęstego budyniu bezglutenowego. Ma powstać jednolita masa. Wyłóż ją na ostudzony biszkopt i wygładź powierzchnię. Na górze ułóż równomiernie kawałki ananasa. 

Wykonanie kokosowej kołderki

Piekarnik nastaw na 180 stopni C (góra – dół). Tę samą blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. W misce ubij na sztywną pianę 4 białka (pozostałe z masy ananasowej) ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodaj cukier. Wyłącz mikser i stopniowo dodawaj po łyżce wiórków kokosowych. Mieszaj delikatnie dużą łyżką. Masę kokosową przełóż do blaszki i piecz około 20 minut – do lekkiego zbrązowienia powierzchni. Wyjmij blachę z piekarnika i ostudź kokosową kołderkę. Gdy ostygnie, wyjmij ją z blachy i delikatnie oderwij od papieru (np. podważaj drewnianą, płaską łyżką do naleśników). Delikatnie przełóż kołderkę na biszkopt z masą ananasową (używając np. dwóch drewnianych łopatek). Kołderka jest delikatna więc uważaj, by jej nie przełamać w czasie przenoszenia. Dociśnij ją lekko do ciasta i wstaw na kilka godzin do lodówki. Twój bezglutenowy placek kokosowy z ananasem jest gotowy!

Bezglutenowy placek na wyjątkowe okazje

W bezglutenowym domu Magdy ten bezglutenowy placek kokosowy z ananasem jest ciastem na wyjątkowe okazje. Na co dzień Magda piecze swoim domownikom m. in. bezglutenowe babki, bezglutenowy placek drożdżowy, ciasta z owocami lub z galaretką, bezglutenowego kruszona. Powiedzcie jednak sami: bezglutenowy placek kokosowy z ananasem nie wymaga wyjątkowych umiejętności cukierniczych i naprawdę łatwo go przygotować, prawda? Bezglutenowy biszkopt możecie upiec według dowolnego, własnego przepisu (w razie potrzeby również w wersji glutenowej). Dopuszczalne są również wszelkie eksperymenty. Myślę, że zamiast ananasów można użyć puszki brzoskwiń i przygotować budyń na soku brzoskwiniowym. Jeśli chcecie uczynić to ciasto jeszcze bardziej wyjątkowym, przygotujcie dwa osobne spody biszkoptowe, a do przełożenia użyjcie również ulubionego dżemu. 

Bezglutenowy placek kokosowy z ananasem podawajcie schłodzony, z filiżanką bezglutenowej kawy Inki lub z dobrze zaparzoną czarną kawą z mlekiem albo z herbatą. Ale tak naprawdę napoje nie ma ją znaczenia, bo ten bezglutenowy placek jest przepyszny sam w sobie. Smakuje dzieciom i dorosłym na diecie bezglutenowej, ale również glutenowym zjadaczom, którzy w ogóle nie rozpoznają, że jedzą ciasto bez glutenu. I jedni i drudzy chwalą pyszną masę i bajecznie kokosowa kołderkę. Magda, wielkie dzięki za przepis!

A jeśli jesteście z okolic Poznania i potrzebujecie bezglutenowych ciast lub tortów, podam Wam e-mailem numer telefonu do Magdy. 

KOMENTARZE (7)

Żaneta 20/04/2022 12:41
Ciasto wyszło wspaniałe:) Wszystkim domownikom bardzo smakowało:) Z niecierpliwością czekam na kolejne nowe przepisy zwłaszcza te na dużą blachę:) Czy masz jeszcze nadal kontakt z Panią Magdą?
Żaneta 13/04/2022 16:25
Super:) Dzięki Marto:) Wypróbuję ten przepis na Wielkanoc:)
Żaneta 17/01/2022 18:10
Marto raczej myślałam o tym czy np. zamiast kołderki kokosowej można zrobić bitą śmietanę? Nie mam akurat wiórków kokosowych w domu a w sklepach stacjonarnych chyba ich raczej nie ma....
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 07/02/2022 11:20
super pomysł :)
Żaneta 06/01/2022 17:29
Marto kolejny świetny przepis:) Całkiem niedawno rozpoczęłam swoją przygodę z wypiekiem bezglutenowych ciast:) Pomysły na nie czerpię z Twojego blooga. Boże Narodzenie 2021 było całkowicie bezglutenowe. Wszyscy jednoznacznie stwierdzili, że to najlepsze ciasta pod słońcem! Czy można zastąpić czymś innym kokosową kołderkę?
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 13/01/2022 23:00
Dziekuję za miłe slowa; kokosowej kołderki nie zastąpisz raczej :) - to przecież placek pod kokosową kołderką :)
Żaneta 06/01/2022 17:15
Marto kolejny świetny przepis:) Całkiem niedawno rozpoczęłam swoją przygodę z wypiekiem bezglutenowych ciast:) Pomysły na nie czerpię z Twojego blooga. Boże Narodzenie 2021 było całkowicie bezglutenowe. Wszyscy jednoznacznie stwierdzili, że to najlepsze ciasta pod słońcem! Czy można zastąpić czymś innym?
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się