Blog

21

Bezglutenowy chleb jak marzenie

16/06/2015

Bezglutenowy chleb jak marzenie

16/06/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

 

Upiekłam w życiu wiele bezglutenowych chlebów, ale takiego jak wczoraj – nigdy… Byłam początkowo nieco sceptyczna do nowej mieszanki chlebowej  Agluten (włoska marka), ale zmieniłam zdanie po otwarciu piekarnika. Chleb przypomina glutenowy zarówno kształtem, jak i kolorem, sprężystością i smakiem. Miąższ ugina się pod naciskiem palca, a po chwili wraca do poprzedniego stanu. Następnego dnia chleb jest równie miękki i giętki, nie wysycha! Upieczemy go już w niedzielę na bezglutenowych warsztatach włoskich w Poznaniu.

 

 

 

sklad chlebaSkładniki:

– 500 g mieszanki do chleba i pizzy Agluten;

– 25 g świeżych drożdży;

– 450 ml letniej wody;

– 25 g oliwy z oliwek;

– 5 g soli;

– 5 g cukru;

 

 

DSC04366W 1/3 szklanki wody (dodatkowo, oprócz 450 ml) rozpuściłam drożdże.  Mąkę wsypałam do miski, wymieszałam z solą i cukrem. Dodałam rozpuszczone drożdże i stopniowo wlewałam 450 ml wody, mieszając rękoma ciasto.

Na końcu dodałam oliwę i ponownie wyrobiłam ciasto. Miskę przykryłam folią (może być bawełniana ściereczka) i zostawiłam na 30 minut do wyrośnięcia.

 

 

 

SONY DSC

Wyrośnięte ciasto uformowałam w bochenek na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryłam folią i ponownie zostawiłam na godzinę do wyrośnięcia. Piekarnik nastawiłam na 220 stopni C.  Chleb posmarowałam rozkłóconym jajkiem (niekoniecznie) i posypałam makiem. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 40 minut. Po tym czasie wyjęłam go i ustawiłam na metalowej kratce, by ostygł i odparował.

 

 

DSC04371Kroiłam dopiero, gdy zupełnie ostygł. Najpierw jednak porównałam bezglutenowych bochen z glutenowym, typowo pszennym (z deski glutenowego Daniela). Zerknijcie sami: wygląda imponująco, prawda? Nadszedł czas krojenia. Nóż-piłka bez kłopotu wgryzał się w miękisz chleba. Nic się nie kruszyło, nie łamało. Miałam wrażenie, że kroję chleb glutenowy, naprawdę (czasem na Daniela desce kroję dla niego jego glutenowy chleb, więc mam realne porównanie).

 

 

 

SONY DSC

Miękisz był sprężysty, giętki, elastyczny. Kromkę zgięłam i… po chwili wróciła do poprzedniego kształtu, nieuszkodzona. Wcisnęłam też kciuka w miękisz – odkształcił się i wrócił do poprzedniego stanu. Nie, czegoś takiego jeszcze nie widziałam w glutenowym chlebie… W degustacji wzięło udział kilka osób, w większości glutenowych. Co się okazało? Glutenowcy nie widzieli różnicy w smaku! Może to kwestia wilgotności tego chleba, a może faktycznie zbliżonego smaku?

 

 

SONY DSC

Jaki jest skład mieszanki do chleba i pizzy Agluten? Bardzo przyzwoity. Co prawda bardzo skrobiowy, ale za to z minimalną ilością kukurydzy, zupełnie bezpszenny (czyli bez skrobi pszennej bezglutenowej). Skrobia ryżowa, skrobia z tapioki, mąka z nasion chleba świętojańskiego, dekstroza, skrobia ziemniaczana, zagęszczacze: hydroksypropylometyloceluloza, skrobia kukurydziana, sól jodowana, błonnik buraczany, stabilizator: sorbitol, emulgator: mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych.

 

 

SONY DSC

Chleb upiekłam wczoraj po południu, a po rozkrojeniu zawinęłam w bawełnianą ściereczkę. Rano lekko podeschnięta była tylko pierwsza kromka. Chleb nadal kroił się idealnie, identycznie jak wczoraj po południu. Kromki były nadal zupełnie sprężyste i lekko wilgotne. Podczas smarowania masłem nic się nie kruszyło.  Ideał! Upieczemy ten chleb w najbliższą niedzielę, podczas warsztatów bezglutenowych w Poznaniu. Organizują je Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, Friendly Food i Italia bez glutenu. Zapisy jeszcze trwają (zobacz tutaj).

 

KOMENTARZE (21)

Bezglutenowa Mama 10/01/2016 22:26
Może wyrastał trochę za długo?
Gusia 03/01/2016 19:05
Nakombinowalam z mąkami, wyrabiałam w termomiksie i wyszlo takie klejące do rąk. Dodałam jeszcze mąki ... ale ciasto urosło pięknie ! Teraz się piecze. Jak wyjdzie to się pochwalę :)
admin 04/01/2016 22:37
Trzymam kciuki :) A Thermomix pięknie wyrabia cista na chleby...
Gusia 10/01/2016 19:54
A wyszedł bardzo dobry :) aczkolwiek w trakcie pieczenia środek opadł i kromki jak glowa kota wyglądały :) może za wysoko był w piekarniku .... właśnie robię kolejny wg tego przepisu. Dam niżej może będzie wyższy :)
Agata 24/08/2015 10:31
A mnie nie wyszedł... w smaku ok. ale z wyglądu i konsystencji jak mokra gąbka ;/ mam mały piekarnik, taki wolnostojący, grzałki są blisko ciasta, może dlatego..
Bezglutenowa Mama 24/08/2015 20:06
Niestety każdy przepis na chleb wymaga dopracowania w domu. Znaczenie ma nawet to, jak długo przed pieczeniem otwarto opakowanie mąki (miesiąc temu, trzy miesiące temu itp.). Przykro mi, że tym razem się nie udało. Ale nie zniechęcaj się. Daj troszkę mniej wody, może daj nieco wyższą temperaturę. Spróbuj upiec chleb w dwóch mniejszych foremkach albo dla próby rób po prostu z połowy porcji....
Bezglutenowa Mama 15/07/2015 09:48
Od wczoraj ta mąka jest w Italia bez Glutenu w Poznaniu - tez w ich sklepie internetowym. Z każdej mąki wychodzi inny chleb, więc trudno polecać inną mąkę do konkretnego chleba... Np. z mąk Nutri Free i czy Schaer wychodzą zupełnie inne chleby.... Ale próbuj, może akurat? Mnie czasem super wypieki wychodzą... przez przypadek :)
anita 15/07/2015 09:35
witam czy mozna zrobic ten pyszny chlebek z innej maki?nigdzie nie moge jej dostac...jak tak to jaka Pani poleca?
iwona 22/06/2015 12:41
Upieklam chlebek ale okazal sie okropnie slony! Czy te 5 gram soli to 1 lyzeczka bo tyle tylko wsypalam.
Bezglutenowa Mama 25/06/2015 22:40
Wsypałam 5 g według wagi i nie było aż takie słone. Też unikam soli, więc szybko wyczuwam jej nadmiar, a w tym przypadku nie uderzyło mnie to.... Może był lekko słonawy - ale dla mnie, unikającej soli...
gosiasit 16/06/2015 22:01
Jak myślisz nadaje się do zrobienia w automacie?
ds.h 17/06/2015 23:27
Raczej tak, ale nie wiem, czy będzie identyczny efekt...
Justyna 16/06/2015 12:09
Marta napisz koniecznie gdzie można go kupić. Ja dzisiaj zastanawiałam się nad mieszanką z Auchan na chleb robiłaś już z niej?
ds.h 17/06/2015 23:26
Nie, nie kojarzę tej mieszanki z Auchan. Mam w domu mix na chleb Agluten, bo przygotowuję warsztaty z ta marką w niedzielę w Poznaniu. Mieszankę można kupić m. in. w italiabezglutenu.pl
mika 16/06/2015 11:24
Sorbitol, syntetyczne tłuszcze, gnijąca w jelitach celuloza to jest skład, który polecasz codziennej diecie? Fajnie, że sprężysty, ale co z tego, jeżeli "plastikowy".
ds.h 17/06/2015 23:25
Tak, polecam w diecie dzieci bezglutenowych, które tęsknią za smakiem miękkiego chleba, takiego, który pamiętają sprzed diety.... Polecam go w diecie dzieci, które odmawiają jedzenia innych bezglutenowych chlebów, a ich mamy nie mają już sił na szukanie czegoś, co zje ich dziecko w szkole lub przedszkolu.
Anula80 18/06/2015 10:20
W takim razie koniecznie wypróbuję. Nie mam już czasami sił, jak widzę że znowu niezjedzone wraca z przedszkola :(
Julia 16/06/2015 11:08
witam gdzie można nabyć tą mieszankę ?? Aż ślinka cieknie na widok tego chleba
ds.h 17/06/2015 23:24
W friendlyfoodshop.pl oraz w italiabezglutenu.pl
berta 16/06/2015 11:07
...ależ on wygląda :) zjadła bym pół od razu z masełkiem :)
ds.h 17/06/2015 23:23
Tak, widok zachęca :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się