Blog

6

Bezglutenowe andruty

06/01/2016

Bezglutenowe andruty

06/01/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

andruty gotoweGdy byłam dzieckiem, andruty często gościły na stole, ale moje bezglutenowe podniebienie mogło o nich tylko pomarzyć (młodszym czytelnikom wyjaśniam, że 36 lat temu w sklepach nie było prawie nic bezglutenowego). Dziś staram się przenieść tę tradycję do naszego bezglutenowego domu. Gdy tylko przygotuję zbyt dużo polewy czekoladowej, w ciągu paru minut przekładam nią wafle. Powstaje ekspresowa, bezglutenowa przekąska o dobrym składzie.

 

andruty (2)Składniki:

– opakowanie suchych bezglutenowych wafli (Glutenex, Miran);

– 200 g  deserowej czekolady bezglutenowej (np. Goplana lub ekwadorska z Lidla);

– pół szklanki dozwolonego mleka (krowie, roślinne);

– 2-3 łyżki masła (opcjonalnie);

– pół słoika powideł lub dżemu bez glutenu;

– opcjonalnie cynamon, wanilia do czekolady;

 

czekolada zosia1Zosia podgrzała mleko, dodała do niego czekoladę i masło oraz wydrążone ziarenka wanilii. Wymieszała do uzyskania jednolitej masy (moim zdaniem lepsza jest gęsta masa, więc czasem dodaję więcej czekolady do roztopienia, ale tak naprawdę konsystencja jest dowolna). Zostawiłyśmy masę do ostygnięcia.

Rozsmarowywałam ją dokładnie na kolejnych warstwach andrutów, docierając do wszystkich krawędzi.

 

andruty (3)Przykrywałam rozprowadzona masę kolejnym andrutem i lekko dociskałam, by warstwy dobrze się zespoliły. Wafle przekładałam na zmianę czekoladą i powidłami, ale może być też więcej warstw czekoladowych, a tylko jedna warstwa powideł/dżemu.

Gotowe andruty owijam papierem śniadaniowym oraz folią i wstawiam do lodówki na parę godzin, przyciskając je ciężkim przedmiotem (np. drewnianą deską dodatkowo obciążoną).

 

andruty (1)Gdy andruty zmiękną, są gotowe do pokrojenia w dowolne kształty: kwadraty, prostokąty, romby, a nawet koła. Można je serwować na podwieczorek lub deser, także glutenowym domownikom i gościom. Bo smakują identycznie jak te glutenowe  – o czym niejednokrotnie przekonywali nas goście. Bezglutenowe andruty są też świetną przekąską dla bezglutenowego przedszkolaka czy ucznia. Osoby z celiakią i na diecie bezglutenowej powinny również docenić prosty skład andrutów, różniący się od gotowych bezglutenowych batoników.

 

wafle glutenexPrzykładowy skład wafli bezglutenowych:

SKŁAD BEZGLUTENOWYCH WAFLI SUCHYCH Glutenex: skrobia kukurydziana, skrobia pszenna bezglutenowa, skrobia ziemniaczana, olej rzepakowy, cukier, żółtko jaja, błonnik bambusowy, substancja zagęszczająca: guma guar, substancja spulchniająca: wodorowęglan sodu.

Cena w sklepie internetowym (125 g): 6,18 zł;

 

wafle balvitenSKŁAD BEZGLUTENOWYCH  WAFLI SUCHYCH Balviten: skrobia kukurydziana, woda, olej roślinny rzepakowy, sól, glukoza, cukier, substancja zagęszczająca: guma guar i E 464, błonnik ziemniaczany, regulator kwasowości: E 575.

Cena w sklepie internetowym (120 g): 7,29 zł.

W sklepach (np. Carrefour, Netto, Intermarche, E. Leclerc) można także kupić bezglutenowa wafle suche firmy Miran.

 

 

KOMENTARZE (6)

Milosz 21/12/2022 19:03
No nie mogę przepis na andruty bezglutenowe wymaga zakupu andrutow bezglutenowych , to jakiś żart chyba jest,
Bezglutenowa Mama 23/12/2022 17:40
Serio, to nie żart :) Nazwa andruty w moim domu oznaczała wafle przekładane kremem czekoladowym i powidłami lub dżemem porzeczkowym :)
basiag 06/01/2016 13:21
Oj juz bardzo dawno nie jadlam, ja troszke inny mam przepis z mlekiem w proszku, a mozna tez z galaretka, opcji jest duzo pycha :)
admin 06/01/2016 21:56
Na tym polega urok andrutów: bez względu na to, czym przełożysz, będą pyszne :)
Magda 06/01/2016 16:13
U mnie w domu, babcia zawsze robila z kremem kajmakowym. Wlasnej roboty rzecz jasna. Ale ja jako nowoczesna pani domu kupuje w sklepie.
admin 06/01/2016 21:57
Nowoczesna pani domu może czasem korzystać z udogodnień :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się