Blog

Bezglutenowe świnki w kocykach: bez pszenicy, bez jajek, bez mleka

27/03/2021

Bezglutenowe świnki w kocykach: bez pszenicy, bez jajek, bez mleka

27/03/2021

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Martwicie się, co zjedzą Wasze niejadki na diecie bezglutenowej podczas Wielkanocy? Chcecie zaskoczyć dorosłych i  dzieci podczas wielkanocnego śniadania bezglutenowego? Oto świnki w kocykach bez glutenu, czyli znany i lubiany na moim blogu przepis na rolbaski KLIK. Bezglutenowe świnki w kocykach to nic innego, jak … drożdżowe paszteciki nadziewane białą kiełbaską albo parówką. Można je wzbogacić oczywiście warzywami, ale wiem z doświadczenia, że dzieci z celiakią bywają kapryśne pod tym względem. Bezpieczniej zatem przygotować bezglutenowe świnki w kocykach w oszczędnej wersji: tylko ciasto i kiełbasa. Ponieważ na blogu mam już przepis na świnki w kocykach na bazie ciasta z mlekiem i jajkiem, dziś proponuję je w zmienionej postaci. Oto przepis na bezglutenowe świnki w kocykach bez mleka i jajek. Oczywiście nie nazwę ich wegańskimi, bo są nadziewane kiełbaską, przecież to wielkanocne danie 😁

Składniki na 24 bezglutenowe świnki w kocykach

  • 300 g bezglutenowej mieszanki chlebowej
    użyłam Mix for Bread bBalviten KLIK
  • 7 g suszonych drożdży bez glutenu
  • około 280 ml letniej wody 
    lub napoju roślinnego bez glutenu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu (opcjonalnie)
    suszonego, zmielonego, bez glutenu
  • 3 łyżki oleju
  • zioła do posypania (opcjonalnie)
    np. majeranek, kminek, zioła prowansalskie – bez glutenu
  • około 400 g białych kiełbasek lub parówek
    bez glutenu
  • 2-3 łyżki bezglutenowej mąki ryżowej lub kukurydzianej 
    do obsypania stolnicy

Tutaj kupisz

Bezglutenową mieszankę chlebową Mix for Bread

Jak wykonać świnki w kocykach bez glutenu, bez jajek, bez mleka?

  • mix wymieszaj z drożdżami  i rozmarynem, dodaj sól
  • stopniowo wlewaj letnią wodę i wyrabiaj ciasto mikserem (haki) przez około 5 minut
  • pod koniec dodaj olej
  • ma powstać elastyczne, dobrze napowietrzone ciasto o konsystencji dobrze wyrobionej ciastoliny
  • nie może być gliniaste, zbite, bo nie wyrośnie; jeśli takie jest, dodaj kilka łyżek wody i ponownie wyrób mikserem
  • miskę przykryj ściśle folią spożywczą i odstaw na 30 – 60 minut; ma podwoić objętość, stać się porowate i puszyste; czas rośnięcia zależy od temperatury otoczenia;
  • w tym czasie przekrój kiełbaski na pół i podsmaż je na rozgrzanej patelni, na oleju; ostudź 
  • stolnicę i wałek oprósz mąką ryżową lub kukurydzianą, wyłóż tam połowę wyrośniętego ciasta
  • piekarnik nastaw na 200 stopni C, opcja góra – dół
  • delikatnie rozwałkuj ciasto na kształt prostokąta, na grubość około 2-3 mm
  • prostokąt podziel na trzy pasy, a każdy pasek na cztery kawałki
  • na każdym kawałku układaj kiełbaskę i zawijaj
  • układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, złączeniem ciasta do dołu
  • wierzch świnek w kocykach – jeśli chcesz – posyp ziołami i mokrą dłonią wciśnij je w ciasto
  • zostaw na około 10-15 minut do wyrośnięcia, skrop wodą i wstaw do piekarnika na około 25 minut; piecz do zrumienienia
  • tak samo postąp z drugą częścią ciasta
  • bezglutenowe świnki w kocykach (u mnie na blogu występują też pod nazwą wielkanocne rolbaski bezglutenowe – są w wersji z jajkami i mlekiem) podawaj na ciepło, część po ostudzeniu zamroź
  • podawaj na bezglutenową Wielkanoc, ale również na zwykłe śniadanie, obiad czy kolację

Jak podawać bezglutenowe świnki w kocykach?

Przyznam, że bezglutenowe świnki w kocykach  to dobry pomysł na wielkanocne menu dla dzieci z celiakią – niejadków. Tak naprawdę to kawałek bułki ze smażoną kiełbaską, ale sprzedany w atrakcyjnej postaci. Jeśli Ty lub Twoi domownicy są wyłącznie na diecie bezglutenowej, polecam ten sam przepis w wersji z jajkiem i mlekiem: to wielkanocne rolbaski bezglutenowe KLIK. Dodanie pora i natki pietruszki można w tamtym przepisie potraktować opcjonalnie. Bardziej docenią te pyszności dorośli, dzieci pewnie wolą samą bułkę z kiełbasą. 

Specjalnie dla osób na diecie bezglutenowej, a jednocześnie na diecie bez jajek i mleka, opracowałam powyższy przepis. Świnki w kocykach bez glutenu, bez jajek i bez mleka są równie pyszne, jak wersja full wypas, czyli z jajkiem i mlekiem.

Obie wersje sprawdzą się  w czasie Wielkanocy bez glutenu, gdyż są nadziane białą kiełbaską. Nie ma jednak żadnych przeszkód, by w ciasto zawinąć parówkę bezglutenową- podobne rozwiązanie podpowiadam w mojej książce kucharskiej z bezglutenowymi przepisami KLIK. A jak serwować bezglutenowe świnki w kocykach? Najlepiej smakują na ciepło, choć dzieci zajadają się nimi również na zimno. Świnki można podawać jako samodzielne danie (najlepiej z porządną porcją warzyw), jako przekąskę (pożywną, bo to przecież białko i węglowodany), również z dodatkiem tak lubianego przez dzieci keczupu. Dorosłym na pewno zasmakują świnki w kocykach z dodatkiem chrzanu, musztardy czy majonezu, a nawet pysznej domowej ćwikły bezglutenowej przepis KLIK. Bezglutenowe świnki w kocykach są tak pyszne, że zasmakują również glutenożercom. Smacznego!

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się