Martwicie się, co zjedzą Wasze niejadki na diecie bezglutenowej podczas Wielkanocy? Chcecie zaskoczyć dorosłych i  dzieci podczas wielkanocnego śniadania bezglutenowego? Oto świnki w kocykach bez glutenu, czyli znany i lubiany na moim blogu przepis na rolbaski KLIK. Bezglutenowe świnki w kocykach to nic innego, jak … drożdżowe paszteciki nadziewane białą kiełbaską albo parówką. Można je wzbogacić oczywiście warzywami, ale wiem z doświadczenia, że dzieci z celiakią bywają kapryśne pod tym względem. Bezpieczniej zatem przygotować bezglutenowe świnki w kocykach w oszczędnej wersji: tylko ciasto i kiełbasa. Ponieważ na blogu mam już przepis na świnki w kocykach na bazie ciasta z mlekiem i jajkiem, dziś proponuję je w zmienionej postaci. Oto przepis na bezglutenowe świnki w kocykach bez mleka i jajek. Oczywiście nie nazwę ich wegańskimi, bo są nadziewane kiełbaską, przecież to wielkanocne danie 😁

Składniki na 24 bezglutenowe świnki w kocykach

  • 300 g bezglutenowej mieszanki chlebowej
    użyłam Mix for Bread bBalviten KLIK
  • 7 g suszonych drożdży bez glutenu
  • około 280 ml letniej wody 
    lub napoju roślinnego bez glutenu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu (opcjonalnie)
    suszonego, zmielonego, bez glutenu
  • 3 łyżki oleju
  • zioła do posypania (opcjonalnie)
    np. majeranek, kminek, zioła prowansalskie – bez glutenu
  • około 400 g białych kiełbasek lub parówek
    bez glutenu
  • 2-3 łyżki bezglutenowej mąki ryżowej lub kukurydzianej 
    do obsypania stolnicy

Tutaj kupisz

Bezglutenową mieszankę chlebową Mix for Bread

Jak wykonać świnki w kocykach bez glutenu, bez jajek, bez mleka?