Blog

Bezglutenowe sosy marki Develey

31/05/2021

Bezglutenowe sosy marki Develey

31/05/2021

Drukuj
UDOSTĘPNIJ
Po majowej aferze z glutenem w sosie Roleskiego KLIK, oznaczonym „certyfikowanym”, ponoć najbardziej wiarygodnym znakiem przekreślonego kłosa w Europie, wiele rozczarowanych osób z celiakią odwróciło się od tej marki. I pytają o alternatywę. Poszperałam na półkach i znalazłam całe bogactwo sosów bezglutenowych do mięs (i nie tylko) marki Develey. Oznaczone są zgodnie z unijnym prawem napisem „produkt bezglutenowy” i można je kupić niemal we wszystkich marketach, a także w dyskontach i sklepikach. Jest też bezglutenowy wegański majonez Devely o całkiem przyzwoitym składzie (fotki poniżej we wpisie). Uwaga: w ofercie marki Develey 99% sosów jest bezglutenowych, ale nieliczne  zawierają gluten. Zatem: czytajcie etykiety przed zakupem i sprawdzajcie, czy jest oznaczenie „produkt bezglutenowy” lub czy wśród składników nie występują gluten, pszenica, żyto czy jęczmień. 

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej nie było

Bezglutenowe sosy do mięs

Marka Develey oferuje gotowe bezglutenowe sosy  do mięs w smakach m. in: hamburgerowy, czosnkowy, 1000 wysp, słodko-kwaśny, BBQ, mango, chili, kebab. Można je kupić w szklanych lub plastikowych pojemniczkach o pojemności około 400 g.

Są dostępne niemal we wszystkich sieciach handlowych, a także w sklepikach osiedlowych i dyskontach. 

Zdecydowana  większość gotowych sosów bezglutenowych jest oznaczona napisem „produkt bezglutenowy”, zatem są dedykowane osobom z celiakią i na diecie bezglutenowej. Są regularnie badane i producent ma dowody na ich bezglutenowość. Zgodnie z unijnym prawem napis „produkt bezglutenowy” na etykiecie oznacza pełną odpowiedzialność producenta.

Co ciekawe, w sosach bezglutenowych Develey nie ma kwasy cytrynowego, lecz znacznie zdrowszy sok cytrynowy, użyte są też jaja od kur z wolnego wybiegu. 

Wegański bezglutenowy majonez i sos tatarski Develey

W bezglutenowej gamie sosów Develey są też dwa wegańskie produkty: sos tatarski i majonez, oba o bardzo przyzwoitym składzie (w porównaniu do innych majonezów wegańskich i bezglutenowych).  

Osoby z celiakią i na diecie bezglutenowej, a jednocześnie wegańskiej, mogą zatem śmiało skorzystać z tych produktów. Znajdą je również w marketach i osiedlowych sklepikach. Majonez i sos tatarski vegan są sprzedawane w szklanych słoikach, przyjaznych środowisku.

Uwaga: w tym sosie jest gluten

Jeden z sosów marki Develey zawiera gluten. Możliwe, że znajduje się on też w innych sosach, ale w Intermarche obejrzałam kilkanaście sosów i tylko na etykiecie jednego znalazłam informację o glutenie. Pozostałe były wyraźnie oznaczone jako produkty bezglutenowe, skład też był OK.

A który sos zawiera gluten? Pieprzowy. Gluten jest tu w sosie sojowym. Zobacz to na zdjęciu obok (kliknij je, by powiększyć i przeczytać skład). Z drugiej jednak strony na przedniej etykiecie jest napis produkt bezglutenowy. Czyli sprzeczne informacje. Napisałam w tej sprawie do producenta, a na razie uznaję, że w tym sosie jest gluten. 

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się