Marka Develey oferuje gotowe bezglutenowe sosy do mięs w smakach m. in: hamburgerowy, czosnkowy, 1000 wysp, słodko-kwaśny, BBQ, mango, chili, kebab. Można je kupić w szklanych lub plastikowych pojemniczkach o pojemności około 400 g.
Są dostępne niemal we wszystkich sieciach handlowych, a także w sklepikach osiedlowych i dyskontach.
Zdecydowana większość gotowych sosów bezglutenowych jest oznaczona napisem „produkt bezglutenowy”, zatem są dedykowane osobom z celiakią i na diecie bezglutenowej. Są regularnie badane i producent ma dowody na ich bezglutenowość. Zgodnie z unijnym prawem napis „produkt bezglutenowy” na etykiecie oznacza pełną odpowiedzialność producenta.
Co ciekawe, w sosach bezglutenowych Develey nie ma kwasy cytrynowego, lecz znacznie zdrowszy sok cytrynowy, użyte są też jaja od kur z wolnego wybiegu.
W bezglutenowej gamie sosów Develey są też dwa wegańskie produkty: sos tatarski i majonez, oba o bardzo przyzwoitym składzie (w porównaniu do innych majonezów wegańskich i bezglutenowych).
Osoby z celiakią i na diecie bezglutenowej, a jednocześnie wegańskiej, mogą zatem śmiało skorzystać z tych produktów. Znajdą je również w marketach i osiedlowych sklepikach. Majonez i sos tatarski vegan są sprzedawane w szklanych słoikach, przyjaznych środowisku.
Jeden z sosów marki Develey zawiera gluten. Możliwe, że znajduje się on też w innych sosach, ale w Intermarche obejrzałam kilkanaście sosów i tylko na etykiecie jednego znalazłam informację o glutenie. Pozostałe były wyraźnie oznaczone jako produkty bezglutenowe, skład też był OK.
A który sos zawiera gluten? Pieprzowy. Gluten jest tu w sosie sojowym. Zobacz to na zdjęciu obok (kliknij je, by powiększyć i przeczytać skład). Z drugiej jednak strony na przedniej etykiecie jest napis produkt bezglutenowy. Czyli sprzeczne informacje. Napisałam w tej sprawie do producenta, a na razie uznaję, że w tym sosie jest gluten.
KOMENTARZE