Blog

39

Bezglutenowe przyprawy w mojej kuchni

07/05/2014

Bezglutenowe przyprawy w mojej kuchni

07/05/2014

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Jeszcze kilka lat temu nie umiałam ugotować zupy bez bezglutenowej przyprawy warzywnej a’la „warzywko” tudzież „kucharek”. Zamawiałam ją w Balvitenie przez internet prawie na kilogramy…  Ale to przeszłość. Dzisiaj nie wyobrażam sobie gotowania bez przypraw bezglutenowych, które kupuję w sklepach zielarskich lub przez internet. Dla celiaków sprawdzone są m. in. niektóre przyprawy firmy Dary Natury oraz wszystkie przyprawy marki Magros – to oznaczone przyprawy bezglutenowe, najczęściej polskie, bardzo aromatyczne (np. bazylia!). Sama komponuję z nich marynaty, ale czasem kupuję też mieszanki ziół (bez kozieradki, bo ta w 2018 r. jest w Polsce bardzo zanieczyszczona glutenem). Wczoraj zrobiłam właśnie zapas bezglutenowych przypraw. Uwaga: tylko część przypraw Dary Natury ma na etykiecie oznaczenie „nie zawiera glutenu”. Inne mogą mieć gluten – i faktycznie czasem go mają.

 

 Nie odważyłabym się kupić gotowej mieszanki, np. marynaty do mięs, curry, przyprawy do bigosu lub ziemniaków. Wiem, że podczas produkcji  tego typu mieszanek gluten fruwa dookoła, jak dmuchawce w maju :). Nie kupuję również przypraw jednorodnych w marketach. Przyprawy znanych firm mają zawsze oznaczenie o możliwej zawartości glutenu (a to ryzyko dla bezglutenowców). Natomiast przyprawy mniej znanych firm często nie mają właściwych oznaczeń alergennych, przez to są również ryzykowne. Pisałam o tym m. in. tutaj – KLIKNIJ.

Nie ufam też zbytnio przyprawom mniej znanych firm. Skoro wiem, że są dostępne  sprawdzone i pewne przyprawy bezglutenowe, to sięgam właśnie po takie. Najczęściej robię spore zapasy podczas wypadu do sklepu zielarskiego, a także w sklepie internetowym. Dzięki temu wiem, co jem :).

 

Metodą prób i błędów nauczyłam się przyprawiać dania właśnie jednorodnymi ziołami. W mojej kuchni na stałe zagościły: kurkuma, tymianek, pieprz Cayenne, cynamon, oregano, hyzop, imbir, cząber, czubryca, papryka suszona, lubczyk, bazylia, pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa, gorczyca, kardamon i parę innych cudów.

Przyprawiam nimi zupy, mięsa, ciasta, potrawy z jaj i fasoli, gotowaną kawę i wszystko, co mi przyjdzie do głowy.

 

 

Zaletą przypraw Magros i niektórych przypraw Dary Natury jest oczywiście ich bezglutenowość, a także polskie pochodzenie (pomijając, rzecz jasna imbir czy cynamon). Dzięki temu mogę przyprawiać dania suszonym czosnkiem polskim, a nie chińskim!

Te przyprawy bezglutenowe mają dobrą cenę – różni się ona od marketowych przypraw, ale np. przyprawy Magros mają dużo większą gramaturę. Można ich używać w domu dla całej rodziny. Dostępne są również duże opakowania przypraw bezglutenowych Magros dla gastronomii – warto więc, aby w przedszkolach, restauracjach czy pensjonatach z dietą bezglutenową używać w kuchni przypraw tych samych dla wszystkich – własnie bezglutenowych.

Od dawna nie używam więc przypraw typu „warzywko” czy „kucharek” (oczywiście mowa o wersji bezglutenowej). Czasem sama mielę suszone warzywa z solą morską, czosnkiem i kurkumą. Tak dla urozmaicenia.

 

 

KOMENTARZE (39)

Agga 28/01/2023 12:09
Dziękuje za odpowiedź, Bezglutenowa Mama to skarbnica wiedzy :)) jak dobrze, że ktoś wziął ten ciężki do opanowania temat w swoje praktyczne ręce! I prężnie działa! Ogromna pomoc! A jak się komuś nie podoba, to niech sam węszy w półkach sklepowych :P
Agga 20/01/2023 10:57
Czy Maggi Winiary są bezpieczne?
Bezglutenowa Mama 28/01/2023 18:17
Nie używam maggi, ale wydaje mi się, że jest OK; za każdym razem przed zakupem sprawdź etykietę, czy nie ma tam glutenu, pszenicy, jęczmienia, zbóż, żyta owsa :)
Agga 20/01/2023 10:37
Dzień dobry, czy produkt Maggi jest bezpieczny? według etykiety nie widzę niebezpieczeństwa: woda, sól, glutaminian monosodowy, 5-rybonukleotydy disodowe, ocet, wyciąg z lubczyku, glukoza, ekstrakt drożdży, aromat. Chodzi o produkt Winiary.
Bezglutenowa Mama 21/01/2023 13:37
Cześć Aga, skład, który podałaś, jest OK :)
Maciej 16/02/2022 14:21
Dzień dobry proszę o informację, czy po za przyprawą Eden jest jakakolwiek inna przyprawa w płynie bg ?
Lidia 17/09/2021 10:19
Dzień dobry, Mam pytanie czy otrzymuje Pani jakies korzyści z firm produkujacych przyprawy - w szczególności od Darów Natury i Magrosu? Proszę również o informacje, czy wiąże Panią z tymi firmami umowa o współpracy - czy jest Pani zobowiązana do promowania tych przypraw? Będę wdzięczna za informacje. Pozdrawiam.
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 14/10/2021 11:13
Nie moja droga - nie współpracuję komercyjnie z tymi markami. A tak na marginesie: jakie to ma dla Ciebie znaczenie? Opisuje na blogu produkty bezglutenowe, bezpieczne dla osób z celiakią - po prostu :)
Adrian 17/04/2021 14:38
Witam jeżeli Pani już zamierza recenzować i zachwalać dane produkty to proszę o wnikliwe sprawdzanie opinii i danych naukowuch na temat np. Przypraw "Dary natury". W badaniach na poziom glutenu zawarty w wyżej wymienionej marce poziom przekroczył rażąco 168 ppm a na etykiecie nie było wzmianki o zawartości glutenu. Przy następnych badaniach poszli po rozum do głowy, ale jednak po drodze zabłądzili bo okazało się że poziom nadal przekraczał norme ok 80 ppm. Taką informacje wyczytałem na stronie Celiaklia.pl
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 18/04/2021 10:44
Adrian, dobrze, że wiele instytucji i organizacji bada produkty na zawartość glutenu - i bardzo dobrze, że jest taka społeczna kontrola. Również GIS i Stowarzyszenie Przyjaciół Bezglutenowej mamy bada produkty, wyniki są tutaj: https://bezglutenowamama.pl/category/badamy-produkty-z-przekreslonym-klosem/ A produktów Dary Natury nie rekomenduję , tylko je opisuję.
Stanley 25/11/2019 19:35
Dobry wieczór. U nas też problem z przyprawami z Darów Natury kolejne przyprawy zawierają gluten używam tych do gulaszu do drobiu i do zupy jarzynowej .Tez podobnie jak pani Monika zauważam iż firma Dary Natury w swoich produktach nie ma czystych przypraw dla Celiaków.A to tylko świadczy iż należy przeprowadzac kontrole a szkoda że teraz będe doprawiał mięso tylko solą kamienną i szczypiorkiem z doniczki,,,,
Bezglutenowa Mama 25/11/2019 20:45
Spokojnie - sprawdź firmę Magros :)
Stanley 26/11/2019 22:11
Witam serdecznie i bardzo dziękuję za odpowiedź.Właśnie przeglądam stronę z polecanymi przyprawami - wyglądają zachęcająco i cena również , natomiast ciągle w głowie siedzi czy dla nas bezpieczne?Zastanawiam się czy firma Magros ma dostawców którzy są rzetelni? pewne gluten free. Aha i jeszcze dziękuję za bardzo ciekawe artykuły tutaj u Pani i przepisy.Pozdrawiam serdecznie ;-))))
WIktoria 17/05/2019 13:26
Uwielbiam te cuda! Pierwszy raz zobaczyłam je w sklepie https://sanoglutenfree.pl/45-przyprawy-bezglutenowe ale nie zbudziły chęci. Dziś nie wyobrażam sobie kuchni bez nich :) Świetny wpis i blog! Na pewno zostanę tu na dłużej!!
Bezglutenowa Mama 22/05/2019 12:44
Bóg zapłać za dobre słowo :) Zatem miłej lektury i czekam na cenne komentarze :)
Monika 12/12/2018 04:52
Tak, w tekście już na początku zwraca Pani uwagę, a następnie w komentarzach pisze, że: "Tak, używam wszystkich przypraw Darów Natury. W ich zakładzie nie ma glutenu, nie ma więc możliwości zanieczyszczenia przypraw glutenem. Kawa orkiszowa jest wytwarzana w zupełnie innym zakładzie. Obecnie to najpewniejsze przyprawy w Polsce. Używamy ich bez obaw." "Czasem w firmach telefony odbierają osoby zupełnie nie zorientowane w temacie i udzielają zachowawczych odpowiedzi." Bzdury Pani pisze i wprowadza ludzi w błąd. Przyprawy Dary natury to najlepsze jakie spotkałam. Jednak bezglutenowych jest tylko kilka (kilkanaście). W zakładzie nie ma glutenu, ale u dostawcy mogło nastąpić zanieczyszczenie glutenem. Firma nie wszystkie przyprawy przebadała i dlatego zapis o bezglutenowości widnieje tylko na niektórych - sama Pani to pisze. Firma zachowała się fair, a Pani wprowadza ludzi w błąd pisząc tylko własne zdanie nie poparte rzetelnymi informacjami. To, że są to przyprawy najbezpieczniejsze to tylko Pani zdanie. Najlepsze - tak, najbezpieczniejsze pod względem glutenu - nie. Prosze nie wprowadzać ludzi w błąd, bo gdy zaczynałam czytać Pani wpisy to wierzyłam i korzystałam bez sprawdzania informacji, a tu taki upssss.
Bezglutenowa Mama 12/12/2018 09:26
Moniko, widzę że dogłębnie przestudiowałaś wpisy o przyprawach - to dobrze, że masz tak wnikliwe podejście do tematu.Zauważ jednak, że komentarze, w których pisałam o przyprawach Dary Natury, pochodzą w większości z 2014 r. - wtedy uznawaliśmy je w Polsce za bezpieczne, polecało je na szkoleniach dla restauratorów Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, a firma ustami technologa zapewniała, że w zakładzie nie ma glutenu. Bomba wybuchła niedawno - i dobrze, bo to jeszcze bardziej wyostrzyło uwagę wszystkich osób na diecie bezglutenowej. Dzięki temu wiemy, by być bardziej czujnym i by - podobnie jak Włosi - przerzucić się na zioła w doniczce lub suszone z ogródka.
Agata 01/12/2018 22:02
Dzień dobry, wklejam link do wyników testów stowarzyszenia: https://celiakia.pl/przyprawy-z-glutenem-czy-bez-wyniki-i-partii-najnowszej-tury-badan/ To nie był tylko jeden produkt, co więcej jest to kolejne badanie przypraw Dary Natury, które wyszło źle. Myślę, że warto to jednak zaznaczyć czytelnikom. Ja jako początkujący "celiak" na pewno nie chcę ryzykować żadnych niepewności w pierwszym roku leczenia. Pozdrawiam serdecznie
Bezglutenowa Mama 02/12/2018 11:58
Cześć Agato - w badaniach wyszła źle przyprawa, która nie miała na etykiecie oznaczenia: bez glutenu. Zauważ, że w tekście zwracam już na początku uwagę, że tylko niektóre przyprawy Dary Natury są dla nas bezpieczne - właśnie te z oznaczeniem.
Michał 21/04/2018 17:43
Badania na zawartość glutenu wykazały jego obecność w produktach Dary Natury, wiec nie prawda jest, że nie używają w zakładach glutenu. Nie prawdą jest także że osoby niekompetentne udzielają informacji. Ja też używałem przypraw Dary Natury i niestety odstawiam te be oznaczenia BG. szkoda
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 21/04/2018 19:19
Michale, Dary Natury mają wiele przypraw oznaczonych jako bezglutenowe i przebadanych. Może być tak, że gluten dostał się do tej nieszczęsnej kozieradki u producenta, a nie w zakładzie konfekcjonowania.
Bezglutenowa Mama 25/09/2017 13:36
Na kozieradce nie było opisu "produkt bezglutenowy" - firma tego produktu nie badała.
Ola 20/09/2017 16:28
Witam serdecznie, a co z wynikami ostatnich badań przeprowadzonych przez Stowarzyszenie, w jednej z przypraw Darów Natury zawartość glutenu była znacznie przekroczona? Czy ma Pani może jakieś aktualne dane? Pozdrawiam Ola
Monika 06/02/2017 22:22
Mam pytanie czy Pani nadal używa przypraw Dary Natury? Pytam o te które nie mają napisu że są bezglutenowe. Mieszkam w UK i kupiłam przez internet miały być oczywiście bg Na moje życzenie brat mi przywiózł. Ucieszyłam się i wtedy zobaczyłam że cześć z nich nie ma oznaczenia że są bg. Zaniepokojona zdzwoniłam do firmy by zapytać po czym pani mi powiedziała by ich nie używać ponieważ bezpieczne są tylko te na których jest napis że są bezglutenowe. Teraz nie wiem co robić czy mam się ich pozbyć? Nie mam widocznych objawów po glutenie, trudno wiec będzie mi ocenić czy są bezpieczne.
Bezglutenowa Mama 06/02/2017 22:37
Moniko, oczywiście ciągle używam wybranych przypraw Dary Natury - tych z oznaczeniem na etykiecie "nie zawiera glutenu". Rozmawiałam wielokrotnie z osobami kompetentnymi w firmie - faktycznie nie mają przebadanych wszystkich przepraw, ale wiele tak. Informację o bezglutenowości mogą umieścić tylko na przyprawach przebadanych. Stąd zamieszanie w etykietowaniu: niektóre przyprawy mają oznaczenie, a inne - nie. Obecnie - w 2018 r. - używam głównie przypraw Magros, choć i im zdarzyła się wpadka. Niestety - nie mamy w Polsce żadnej innej firmy oprócz Magrosa, która badałby przyprawy. Magros to robi regularnie.
Monika 08/02/2017 12:42
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Zaniepokoiło mnie to że pani przez telefon powiedziała mi bym ich nie używała.
Bezglutenowa Mama 08/02/2017 13:12
Czasem w firmach telefony odbierają osoby zupełnie nie zorientowane w temacie i udzielają zachowawczych odpowiedzi.
Joanna 08/12/2015 20:50
Już kupiłam wszystko z Kamisa tylko gałkę muszkatołowom z Prymatu to chyba ok:)
admin 10/12/2015 21:29
Osobiście jakoś nie mam przekonania do Prymata. Ale Kamis oryginalne jednorodne przyprawy powinny być OK.
Joanna 07/12/2015 15:26
Marto i znów problem potrzebuję przypraw pieprzu mielonego,majeranku, ziela angielskiego gałka muszkatołowa mielona w większych ilościach czy oprócz Darów Natury mogę kupić Kamis lub Prymat jutro muszę kupić bo kupiła z pewnej firmy nie ma oznaczenia o glutenie ale coś mnie natchnęło dzwonie do tej firmy a oni twierdzą że jak pisze że gorczyce używają to gluten też jest !!!! Mówię grzecznie dlaczego oni nie podają informacji o glutenie na opakowaniu a ona dalej swoje dobrze że mam rachunek i jadę je zwrócić tylko muszę coś kupić,ręce opadają
admin 07/12/2015 21:19
Wybrałabym jednorodne przyprawy Kotanyi albo Kamis - na takie przyprawy pozwalało w tym czasie Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej w czasie szkolenia dla restauracji. Od 2017 r. wiemy, by używać tylko przypraw oznaczonych jako bezglutenowe oraz ziół z ogródka lub doniczki....
Magda 27/08/2015 16:40
Używam tych przypraw od kilku lat i jestem nimi zachwycona. Są bardzo aromatyczne, bez chemii i polepszaczy, do tego duży plus za opakowania, bo nie zawierają wewnątrz aluminium :-) Nie zgadzam się z zasłyszanymi gdzie nie gdzie opiniami różnych osób, że te przyprawy są drogie, one mają po prostu dużą gramaturę, większą niż standardowe przyprawy, więc ich cena wynika właśnie z tego. Natomiast przyprawy Darów Natury z certyfikatem eko są wyjątkowo tanie, jak na przyprawy ekologiczne :-)
Bezglutenowa Mama 28/08/2015 07:39
Też bardzo lubię te przyprawy. No, są może droższe od Prymata, ale mają znakomitą jakość.
Wilczewska 15/11/2014 22:41
Nie na wszystkich przyprawach tego producenta widniej napis "bez glutenu". Dzwoniłam do zakładu produkcyjnego i dowiedziałam się, że na przyprawach, które był sprawdzane pod względem obecności glutenu widnieje napis "Produkt nie zawiera glutenu". Pozostałe (z powodu dużych kosztów) nie zostały sprawdzone. Czy używa Pani tych nie oznaczonych jako bez glutenu ? Od 2 tygodni jestem mamą dziecka z celiakią i mam dużo obaw.
admin 16/11/2014 13:27
Tak, używam wszystkich przypraw Darów Natury. W ich zakładzie nie ma glutenu, nie ma więc możliwości zanieczyszczenia przypraw glutenem. Kawa orkiszowa jest wytwarzana w zupełnie innym zakładzie. Obecnie to najpewniejsze przyprawy w Polsce. Używamy ich bez obaw.
Wilczewska 16/11/2014 21:06
Dziękuję bardzo za pomoc. Po przeczytaniu wszystkich Pani postów w zakładce "Zakupy" moje dzisiejsze zakupy były o wiele łatwiejsze :) Pozdrawiam
Bezglutenowa Mama 16/11/2014 23:31
Cieszę się i zachęcam do uważnych zakupów :).
Anula80 08/05/2014 08:02
Uwielbiam te przyprawy. Na początku diety wszystkie, których używałam wcześniej wymieniłam na Dary Natury i innych już nie używam. Teraz przymierzam się do zrobienia przyprawy do gyrosa (bo na rynku nie ma bezpiecznej bezglutenowej) - mam przepis, ale brakuje mi jeszcze gorczycy (trudno ją dostać). Jak tylko dostnę, od razu robię :)
Bezglutenowa Mama 08/05/2014 10:14
Dary Natury mają w ofercie gorczycę białą i czarną. Jak poprosisz w sklepie zielarskim lub tam, gdzie kupujesz, to na pewno zamówią :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się