Wiele osób w Polsce wie, że Leszno jest przyjazne dzieciom i dorosłym na diecie bezglutenowej. Oto kolejny dowód: przed Bożym Narodzeniem grupa 25 dzieci i ich rodziców, a także wielu dorosłych chorych na celiakię lepiło z Bezglutenową Mamą pierniczki gluten-free. Na kulinarne warsztaty bezglutenowe w świątecznej atmosferze zaprosili nas Prezydent Miasta Leszna Łukasz Borowiak oraz Biuro Pełnomocnika ds. Współpracy z Organizacjami Pozarządowymi. Dzięki zaprzyjaźnionym producentom żywności bezglutenowej wszyscy uczestnicy otrzymali paczki z produktami i przekąskami na święta.

Integracja i edukacja

Dzieci na diecie bezglutenowej chętnie biorą udział w warsztatach kulinarnych u Bezglutenowej Mamy. Tym razem na mikołajkowe pieczenie bezglutenowych pierników w Lesznie zapisało się 20 dzieci, ale przy stołach nie brakowało również ich młodszego rodzeństwa, a nawet kuzynostwa. Kilkoro dzieci dojechało do nas z okolicznych miejscowości, ale również z Głogowa czy Wschowy. Dotarli do nas m. in. uczestnicy tegorocznych Magicznych kolonii z Bezglutenową Mamą.

Nasze zaproszenie przyjęli również dorośli na diecie bezglutenowej – lepili pierniczki, pomagali przy ich wypieku i dekorowaniu, urządzali stoły degustacyjne. Gdy dzieci bawiły się na kulinarnych warsztatach bezglutenowych, dorośli rozmawiali o celiakii i diecie, o producentach żywności bezglutenowej, o przepisach na Wigilię bez glutenu, o sklepach z produktami gluten-free. To tematy, o których można porozmawiać tylko w gronie osób na diecie bezglutenowej. Dlatego na swoje eventy Bezglutenowa Mama zaprasza nie tylko dzieci na diecie, ale również dorosłych i seniorów na diecie bezglutenowej. Bo poczucie wspólnoty, integracja i wsparcie są bezcenne dla każdego z nas. 

Bezglutenowe pierniczki nie tylko dla alergików

Z okazji zbliżających się świąt tematem kulinarnych warsztatów bezglutenowych były pierniczki. Dlatego spotkanie zorganizowaliśmy w siedzibie zaprzyjaźnionego  Stowarzyszenie ECHO w Lesznie, gdzie mieliśmy dostęp do piekarników, ale również do kącika dziecięcego dla najmłodszych. 

Ciasto na bezglutenowe pierniki przygotowała Bezglutenowa Mama. Ponieważ w zajęciach brały udział dzieci na diecie bezglutenowej, a dodatkowo na bezmlecznej, bez jajek czy kakao, wszyscy lepiliśmy pierniki w wersji dla alergika: bez kakao, mleka i jaj. Z 2 kilogramów ciasta przygotowaliśmy kilkaset pierniczków. Gdy stygły, dekorowaliśmy je lukrem białym i z barwnikami, bakaliami i orzechami, cukrowymi posypkami. Wiele pierniczków nie doczekało dekoracji, ale w mig znikały też te udekorowane. To, co udało się ustrzec przed pyszną degustacją :), dzieci na tackach wzięły do domu. 

Smaczne degustacje bezglutenowe

Jak zawsze na eventach u Bezglutenowej Mamy, także przed Bożym narodzeniem w Lesznie stoły uginały się od bezglutenowych smakołyków. Uczestnicy próbowali wytrawnych przekąsek, ale również pożywnych produktów (pasztet, hummus, świeże warzywa) i oczywiście słodyczy (gotowe gofry bezglutenowe, bezglutenowe pierniczki norymberskie, ciasteczka). Na degustacji znalazły się produkty znane, ale i takie, które dopiero w 2018 r. pojawią się na polskim rynku (m. in. gotowe gofry bezglutenowe Schaer).  Nie zabrakło nam również bezglutenowej kawy INKI.

Kulminacyjnym punktem Mikołajek z Bezglutenową Mamą były mikołajkowe paczki bezglutenowe. Wszyscy uczestnicy imprezy (dzieci i dorośli na diecie bezglutenowej) otrzymali obfite paczki, pełne rozmaitych produktów.

Paczki pełne bezglutenowych ł