Trzy nowości bezglutenowe włoskiej marki Schär pojawiły się niedawno w Polsce: mieszanka na brownie z belgijską czekoladą, przekąska taralli (zero alergenów) oraz maślane ciasteczka (bez oleju palmowego, jaj, pszenicy, mąki ryżowej). Wszystkie nowości bezglutenowe dostępne są w sklepach internetowych, a taralli i ciasteczka są w każdym Rossmannie na dziale gluten-free.
Taralli bezglutenowe od razu pokochały moje dzieci: za kształt (kółeczka), chrupkość, delikatny smak i spora porcję. Wegańskie taralli bezglutenowe Schär nie zawiera żadnych alergenów, cukru ani drożdży, jest więc idealne dla osób z celiakią i na innych dietach eliminacyjnych. Opakowanie o wadze 120 g kosztuje 10,99 zł w Rossmannie. Dla porównania: taralli bezglutenowe innej włoskiej marki – Nutrifree – zawiera już drożdże (niektórzy muszą eliminować je z diety), a cenę ma podobną do nowego konkurenta.
Tu jest pełen skład taralli bezglutenowych Schär, zobaczcie go też na zdjęciu obok.
Kolejnym nowym produktem bezglutenowym Schär są ciasteczka maślane Butter Cookies. Brawa dla producenta za super skład (zobaczcie na zdjęciu obok): w ciasteczkach nie ma oleju palmowego ani innych tłuszczów, jest za to masło, które stanowi aż 30% składu! Dlatego ciasteczka mają przepyszny, maślany smak, są kruche i naprawdę pyszne. Dodatkową zaletą jest brak mąki ryżowej. Dla większości konsumentów z celiakią nie ma to znaczenia, ale jest istotne dla osób uczulonych na mąkę ryżową.
Opakowanie Butter Cookies Schär o wadze 100 g kosztuje w Rossmannie 10 zł. Moim zdaniem są warte tej ceny: genialny smak i skład, no a wiadomo, że obecnie najprostsze surowce są najdroższe…
Miłośników prostych przepisów i ekspresowych ciast ucieszy nowa mieszanka Schär na bezglutenowe brownie. Ma prosty i naturalny skład, nie zawiera żadnych alergenów. Wystarczy dodać do niej roztopione masło, cukier i jajko, piec 25 minut, schłodzić i gotowe. Czas pieczenia zależy od indywidualnych upodobań: jeśli ktoś woli brownie o konsystencji murzynka, wystarczy wydłużyć pieczenie o kilka minut.
Moim domownikom najbardziej smakuje brownie takie klasyczne, zatem to wilgotne, rozpływające się… Moja Zosia mówi, że uwielbia ten budyń ze środka 😁 Ja nie przepadam za tak płynnym ciastem, dlatego ostudzone ciasto wstawiam do lodówki, gdzie po kilku godzinach tężeje i jest niebiańsko bajeczne … Takie bezglutenowe brownie uwielbiam.
Podoba mi się, że nie jest przesadnie słodkie i doceniam dodatek belgisjkiej czekolady oraz dobrej jakości kakao. Jako koneserka czekolady wiem co mówię 😋 – to brownie bezglutenowe jest genialne.
Opakowanie mix brownies Schär o wadze 350 g kosztuje 13,30 zł. To porcja na jedno ciasto (forma o wymiarach około 20×20 cm lub średnicy około 15-20 cm). Pełen skład mieszanki możecie zobaczyć na stronie sklepu Jedzbezglutenu.pl.
Zawsze, gdy piszę o nowościach bezglutenowych, przepełnia mnie wzruszenie. Bo pamiętam lata 80-te XX wieku, gdy w PRL – u byłam dzieckiem z celiakią… Mogłam tylko marzyć o chlebie bezglutenowym, makaronie, bułeczkach, ciastkach, pączkach, cukierkach, tortach, gofrach, naleśnikach. Niemal taka sama bieda na rynku bezglutenowym w Polsce panowała w kolejnych dziesięcioleciach. Coś drgnęło dopiero około 2013-2015 roku, gdy w naszym kraju przybyło producentów bezglutenowych, gdy w marketach i niektórych dyskontach powstały regały bezglutenowe i gdy pojawiły się zagraniczne marki.
Eldorado! Ameryka!
Dziś – w 2022 r. – rynek bezglutenowy w Polsce ma się bardzo dobrze i stale się rozwija, choć wiele jeszcze jest do zrobienia. Ale osoby na diecie bezglutenowej dziś mogą jeść praktycznie te same potrawy, co glutenożercy: pizzę, gofry, pyzy, naleśniki, rogaliki z makiem, drożdżówki, chałki, a nawet słodycze bezglutenowe niemal identyczne jak te glutenowe (mamy bezglutenowe odpowiedniki oreo, princesek, knoppersów, kinder bueno itd.). Istnieją cukiernie i piekarnie bezglutenowe, działa jedyny w Europie 100% bezglutenowy pensjonat, organizowane są specjalistyczne kolonie bezglutenowe….
Dlatego każdy mój wpis na blogu o nowościach bezglutenowych jest potwierdzeniem, że życie z celiakia w Polsce nabiera smaków i staje się coraz lepsze. A produkty Schär, dostępne w większości sieci handlowych (Auchan, Carrefour, Netto, Rossmann, DINO, E.Leclerc, Żabka, Kaufland itd.), witamy w Polsce ze szczególnym sentymentem: bo smakują w zasadzie identycznie, jak glutenowe. Potwierdzacie?