Blog

1

Bezglutenowe nowości w Polsce od Dr. Schär wiosna 2022

09/06/2022

Bezglutenowe nowości w Polsce od Dr. Schär wiosna 2022

09/06/2022

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Trzy nowości bezglutenowe włoskiej marki Schär pojawiły się niedawno w Polsce: mieszanka na brownie z belgijską czekoladą, przekąska taralli (zero alergenów) oraz maślane ciasteczka (bez oleju palmowego, jaj, pszenicy, mąki ryżowej). Wszystkie nowości bezglutenowe dostępne są w sklepach internetowych, a taralli i ciasteczka są w każdym Rossmannie na dziale gluten-free. 

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + ebook na thermomix

Nowości bezglutenowe Schär  – taralli 

Taralli bezglutenowe od razu pokochały moje dzieci: za kształt (kółeczka), chrupkość, delikatny smak i spora porcję. Wegańskie taralli bezglutenowe Schär  nie zawiera żadnych alergenów, cukru ani drożdży, jest więc idealne dla osób z celiakią i na innych dietach eliminacyjnych. Opakowanie o wadze 120 g kosztuje 10,99 zł w Rossmannie. Dla porównania: taralli bezglutenowe innej włoskiej marki  – Nutrifree – zawiera już drożdże (niektórzy muszą eliminować je z diety), a cenę ma podobną do nowego konkurenta. 

Tu jest pełen skład taralli bezglutenowych Schär, zobaczcie go też na zdjęciu obok.  

Nowości bezglutenowe Schär  – ciasteczka maślane

Kolejnym nowym produktem bezglutenowym Schär są ciasteczka maślane Butter Cookies. Brawa dla producenta za super skład (zobaczcie na zdjęciu obok): w ciasteczkach nie ma oleju palmowego ani innych tłuszczów, jest za to masło, które stanowi aż 30% składu! Dlatego ciasteczka mają przepyszny, maślany smak, są kruche i naprawdę pyszne. Dodatkową zaletą jest brak mąki ryżowej. Dla większości konsumentów z celiakią nie ma to znaczenia, ale jest istotne dla osób uczulonych na mąkę ryżową.

Opakowanie Butter Cookies Schär  o wadze 100 g kosztuje w Rossmannie 10 zł. Moim zdaniem są warte tej ceny: genialny smak i skład, no a wiadomo, że obecnie  najprostsze surowce są najdroższe…

Nowości bezglutenowe Schär  – mix brownies

Miłośników prostych przepisów i ekspresowych ciast ucieszy nowa mieszanka Schär na bezglutenowe brownie. Ma prosty i naturalny skład, nie zawiera żadnych alergenów. Wystarczy dodać do niej roztopione masło, cukier i jajko, piec 25 minut, schłodzić i gotowe. Czas pieczenia zależy od indywidualnych upodobań: jeśli ktoś woli brownie o konsystencji murzynka, wystarczy wydłużyć pieczenie o kilka minut. 

Moim domownikom najbardziej smakuje brownie takie klasyczne, zatem to wilgotne, rozpływające się… Moja Zosia mówi, że uwielbia ten budyń ze  środka 😁 Ja nie przepadam za tak płynnym ciastem, dlatego ostudzone ciasto wstawiam do lodówki, gdzie po kilku godzinach tężeje i jest niebiańsko bajeczne … Takie bezglutenowe brownie uwielbiam.

Podoba mi się, że nie jest przesadnie słodkie i doceniam dodatek belgisjkiej czekolady oraz dobrej jakości kakao. Jako koneserka czekolady wiem co mówię 😋 – to brownie bezglutenowe jest genialne. 

Opakowanie mix brownies Schär o wadze 350 g kosztuje 13,30 zł. To porcja na jedno ciasto (forma o wymiarach około 20×20 cm lub średnicy około 15-20 cm). Pełen skład mieszanki możecie zobaczyć na stronie sklepu Jedzbezglutenu.pl

Życie z celiakią i na diecie bezglutenowej w 2022 r. w Polsce

Zawsze, gdy piszę o nowościach bezglutenowych, przepełnia mnie wzruszenie. Bo pamiętam lata 80-te XX wieku, gdy w PRL – u byłam dzieckiem z celiakią… Mogłam tylko marzyć o chlebie bezglutenowym, makaronie, bułeczkach, ciastkach, pączkach, cukierkach, tortach, gofrach, naleśnikach. Niemal taka sama bieda na rynku bezglutenowym w Polsce panowała w kolejnych dziesięcioleciach. Coś drgnęło dopiero około 2013-2015 roku, gdy w naszym kraju przybyło producentów bezglutenowych, gdy w marketach i niektórych dyskontach powstały regały bezglutenowe i gdy pojawiły się zagraniczne marki. 

Eldorado! Ameryka!

Dziś – w 2022 r. – rynek bezglutenowy w Polsce ma się bardzo dobrze i stale się rozwija, choć wiele jeszcze jest do zrobienia. Ale osoby na diecie bezglutenowej dziś mogą jeść praktycznie te same potrawy, co glutenożercy: pizzę, gofry, pyzy, naleśniki, rogaliki z makiem, drożdżówki, chałki, a nawet słodycze bezglutenowe niemal identyczne jak te glutenowe (mamy bezglutenowe odpowiedniki oreo, princesek, knoppersów, kinder bueno itd.). Istnieją cukiernie i piekarnie bezglutenowe, działa jedyny w Europie 100% bezglutenowy pensjonat, organizowane są specjalistyczne kolonie bezglutenowe….

Dlatego każdy mój wpis na blogu o nowościach bezglutenowych jest potwierdzeniem, że życie z celiakia w Polsce nabiera smaków i staje się coraz lepsze. A produkty Schär, dostępne w większości sieci handlowych (Auchan, Carrefour, Netto, Rossmann, DINO, E.Leclerc, Żabka, Kaufland itd.), witamy w Polsce ze szczególnym sentymentem: bo smakują w zasadzie identycznie, jak glutenowe. Potwierdzacie?

Tutaj kupisz

Bogato ilustrowaną bajkę dla dzieci z celiakią i na diecie bezglutenowej + maskotkę Kukusia

KOMENTARZE (1)

Przewód pokarmowy 26/07/2022 18:28
Ostatnio miałam okazje kupować tą mieszankę do brownies i musze przyznać, że bardzo dobrze smakuje! A mój mąż zjadł prawie wszystko sam <3
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się