Bezglutenowe naleśniki ryżowe bez mleka, na bazie jednorodnych mąk – czy to może w ogóle być dobre?! Odpowiadam: są rewelacyjne, delikatne, elastyczne, pyszne, lekkie, świetnie się smażą – same zalety. Potwierdzają to internauci, którzy mój przepis na bezglutenowe naleśniki ryżowe bez mleka „wywindowali” na czołówkę w wyszukiwarce Google – bo tak często z niego korzystają i udostępniają sobie nawzajem.
A przypomniałam sobie ten przepis i piszę teraz o nim, bo mój 13-letni syn przeszedł na dietę bez mleka. Kilka dni temu starsza córka szykowała weekendowy obiad i wymyśliła naleśniki. Wybór padł zatem na ryżowe naleśniki bez mleka, na bazie wody gazowanej. Zosia zerknęła na mój filmik na YouTube, uszykowała składniki i pół godziny później zajadaliśmy pyszne naleśniki.
Jeśli zatem jesteś na diecie bezglutenowej i bezmlecznej – ten przepis jest dla Ciebie.
Bezglutenowe naleśniki z mąki ryżowej
składniki na 6 sztuk
Jak wspomniałam, moje bezglutenowe naleśniki z mąki ryżowej są delikatne i neutralne w smaku, dlatego świetnie pasują do wszelkich dodatków. Dzięki dodatkowi maki tapiokowej są bardzo elastyczne. Można je przechować do następnego dnia. Ale uwaga: jeśli mają pozostać elastyczne, nie łamać się i nie kruszyć, przykryj talerz folią aluminiową lub spożywczą i przechowuj na blacie kuchennym, nie w lodówce. Spokojnie przetrwają tam w dobrym stanie 1-2 dni, a Ty i domownicy będziecie mogli w każdej chwili sięgnąć po naleśnik i zjeść go z ulubionym dodatkiem. Dżem, miód, syrop klonowy, mięso, warzywa, farsz meksykański, gęsty farsz boloński, cukier puder – co tam kto sobie wymyśli.
Oczywiście jeśli mleko jest dozwolone w Twojej diecie bezglutenowej, możesz przygotować to samo ciasto na bazie mleka – nie ma żadnych przeszkód.
A dzięki takim przepisom, życie z celiakią smakuje tak samo, jak na glutenie 😁
KOMENTARZE