Blog

Bezglutenowe naleśniki z mąki ryżowej, bez mleka przepis hit!

01/05/2022

Bezglutenowe naleśniki z mąki ryżowej, bez mleka przepis hit!

01/05/2022

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Bezglutenowe naleśniki ryżowe bez mleka, na bazie jednorodnych mąk – czy to może w ogóle być dobre?! Odpowiadam: są rewelacyjne, delikatne, elastyczne, pyszne, lekkie, świetnie się smażą – same zalety. Potwierdzają to internauci, którzy mój przepis na bezglutenowe naleśniki ryżowe bez mleka „wywindowali” na czołówkę w wyszukiwarce Google – bo tak często z niego korzystają i udostępniają sobie nawzajem. 

A przypomniałam sobie ten przepis i piszę teraz o nim, bo mój 13-letni syn przeszedł na dietę bez mleka. Kilka dni temu starsza córka szykowała weekendowy obiad i wymyśliła naleśniki. Wybór padł zatem na ryżowe naleśniki bez mleka, na bazie wody gazowanej. Zosia zerknęła na mój filmik na YouTube, uszykowała składniki i pół godziny później zajadaliśmy pyszne naleśniki. 

Jeśli zatem jesteś na diecie bezglutenowej i bezmlecznej – ten przepis jest dla Ciebie. 

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + ebook na thermomix

Bezglutenowe naleśniki z mąki ryżowej

składniki na 6 sztuk

  • 120 g mąki ryżowej bezglutenowej
    białej lub pełnoziarnistej
  • 40 g skrobi z tapioki
    bezglutenowej
  • 240 ml mocno gazowanej wody
  • 3 jajka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju

Zobacz film, jak smażę bezglutenowe naleśniki ryżowe bez mleka 

Przygotowanie ciasta na bezglutenowe naleśniki z mąki ryżowej bez mleka + smażenie

  • wymieszaj w misce suche składniki
  • wbij jajka
  • stopniowo wlewaj wodę i wyrabiaj ciasto mikserem przez około minutę
  • pod koniec dodaj olej
  • ciasto na bezglutenowe naleśniki z mąki ryżowej odstaw na 15 minut
  • patelnię posmaruj olejem i rozgrzej ją na średnim ogniu
  • ponownie zamieszaj ciasto (rób to każdorazowo przed nabraniem kolejnej porcji)
  • chochelką nabierz ciasto i wlej na rozgrzana patelnię, rozprowadź okrężnym ruchem; nabieraj niewiele ciasta, by powstawały cieniutkie naleśniki bezglutenowe
  • smaż z jednej strony przez kilkanaście sekund, a gdy ciasto się zetnie, delikatnie podważ je z każdej strony silikonową łopatką i przewróć na drugą stronę; smaż około minutę
  • uwaga: nie smaż tych naleśników zbyt długo, bo stwardnieją i nie będą tak elastyczne
  • gotowe naleśniki układaj na talerzu; możesz je od razu faszerować dodatkami (pasta warzywna, farsz meksykański, mięso) i zawijać w rulon lub kopertę

Jak przechowywać bezglutenowe naleśniki z mąki ryżowej?

Jak wspomniałam, moje bezglutenowe naleśniki z mąki ryżowej są delikatne i neutralne w smaku, dlatego świetnie pasują do wszelkich dodatków. Dzięki dodatkowi maki tapiokowej są bardzo elastyczne. Można je przechować do następnego dnia. Ale uwaga: jeśli mają pozostać elastyczne, nie łamać się i nie kruszyć, przykryj talerz folią aluminiową lub spożywczą i przechowuj na blacie kuchennym, nie w lodówce. Spokojnie przetrwają tam w dobrym stanie 1-2 dni, a Ty i domownicy będziecie mogli w każdej chwili sięgnąć po naleśnik i zjeść go z ulubionym dodatkiem. Dżem, miód, syrop klonowy, mięso, warzywa, farsz meksykański, gęsty farsz boloński, cukier puder – co tam kto sobie wymyśli. 

Oczywiście jeśli mleko jest dozwolone w Twojej diecie bezglutenowej, możesz przygotować to samo ciasto na bazie mleka – nie ma żadnych przeszkód. 

A dzięki takim przepisom, życie z celiakią smakuje tak samo, jak na glutenie 😁

Tutaj kupisz

Bajkę terapeutyczną dla dzieci z celiakią i na dietach eliminacyjnych

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się