Blog

7

Bezglutenowe drożdżówki z dynią

18/10/2015

Bezglutenowe drożdżówki z dynią

18/10/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Trwa sezon dyniowy, więc w pełni wykorzystajmy dostęp do tego świeżego, doskonałego warzywa. O tym, że dynię można przygotować na wiele sposobów, przekonali się uczestnicy jesiennych warsztatów bezglutenowych  z Balvitenem w Lesznie. A TUTAJ ZOBACZ TEN PRZEPIS NA VIDEO.

Jednym z ciekawszych wypieków były drożdżówki z dynią: lekko chrupiące, w środku mięciutkie, z aromatem rozgrzewającego kardamonu…

Składniki:

– 300 g bezglutenowej mąki do drożdżowych wypieków
– 1/4 kostki masła;
– paczka drożdży suszonych bez śladowych ilości glutenu;
– 2 jajka;
– około 170 ml letniego mleka;

– 200 g zblendowanej lub startej surowej dyni;
– 1 łyżeczka jogurtu naturalnego lub śmietany (niekoniecznie, jogurt daje delikatność);
– 3 łyżki cukru;
– szczypta soli;
– cukier z wanilią lub skórka starta z wyparzonej cytryny

-łyżka bezglutenowej bułki tartej;

Nadzienie  
– pół kg obranej dyni;
– 2 łyżki miodu;
– 2 łyżeczki cynamonu bez śladowych ilości glutenu;

– 3 łyżki masła;

– opcjonalnie 6 ziarenek kardamonu lub ćwierć łyżeczki mielonego;

 

Balviten Leszno 2015 (20)Do przesianej mąki dodaj suche drożdże i sól. Jajka utrzyj z cukrem na kogel mogel. Wymieszaj mąkę z masą jajeczną, z letnim mlekiem, śmietaną, miękkim masłem, domowym cukrem waniliowym, startą dynią.

Powstanie gęsta masa o konsystencji wyrobionej ciastoliny. Posyp ją mąką i przykryj ściereczką. Odstaw miskę na godzinę w ciepłe miejsce, by ciasto wyrosło. W tym czasie przygotuj konfiturę dyniową.

 

Dynię pokrój w kostkę, podduś na maśle w rondelku, raz po raz mieszając (możesz ja też podpiec w 200 stopniach C przez 15 minut). Dodaj miód i przyprawy. Ostudź i odciśnij na sitku nadmiar soku. Wyrośnięte ciasto  jeszcze raz zagnieć.

Dłonie zanurzaj w miseczce z wodą i formuj kuleczki (około 12-15 szt). Układaj je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kciukiem zrób wgłębienie w każdej bezglutenowej drożdżówce i nałóż porządną porcję konfitury dyniowej. Mokrą łyżką wygładź powierzchnię drożdżówek. Rozkłóconym jajkiem posmaruj drożdżówki, udekoruj je orzechami. Zostaw na 20 minut do wyrośnięcia. 

Piecz na złoty kolor około 25 min w  200 stopniach. Część bezglutenowych drożdżówek możesz zamrozić. 

KOMENTARZE (7)

Jadźka 20/04/2020 08:24
bardzo ciekawy przepis! :) czy można użyć świeżych drożdży?
Magda 23/10/2019 15:31
Mam 2 pytania Czy na drugi dzień bułki utrzymują świeżość. Czy zamiast konfitury z dyni można dodać masę makowa lub konfitura ze śliwek
Bezglutenowa Mama 24/11/2015 22:40
Dodaj w czasie wyrabiania ciasta: Do przesianej mąki dodaj suche drożdże i sól. Jajka utrzyj z cukrem na kogel mogel. Wymieszaj mąkę z masą jajeczną, z letnim mlekiem, śmietaną, miękkim masłem, domowym cukrem waniliowym, dynią
Magda 24/11/2015 18:43
Kiedy dodać 120g zblendowanej dyni?
Magda 18/10/2015 19:33
Pyszne były :) dziękuje za warsztaty - pozdrowienia Nowej Soli.
Bezglutenowa Mama 18/10/2015 23:15
Fantastycznie, że chciało Wam się jechać tyle kilometrów :) Do zobaczenia pewnie na warsztatach w Zielonej Górze :)
Magda 21/10/2015 17:58
Oczekujemy w naszych stronach :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się