Blog

2

Bezglutenowe curry tajskie od studenta

10/06/2018

Bezglutenowe curry tajskie od studenta

10/06/2018

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Przemek ma celiakię i od niedawna jest studentem na diecie bezglutenowej. Osobiście poznają go dzieci na naszych koloniach bezglutenowych, gdyż będzie jednym z wychowawców. Przemek radzi sobie jak każdy student mieszkający na stancji: przywozi słoiki od mamy, ale ma również swoje przepisy bezglutenowe. Wczoraj opowiedział mi o swoim ulubionym, szybkim obiedzie:  to tajskie curry dla studenta na diecie bezglutenowej. Z kurczakiem lub łososiem, pełne warzyw i zdrowych składników. To danie łatwo przygotować po powrocie z uczelni, jest też bardzo pożywne i sycące. Przedstawiamy zatem bezglutenowe curry tajskie według przepisu Przemka. Ale zdradzimy wam również sekret: tajskie curry bez glutenu można przygotować z dowolnych składników, bez trzymania się jakichkolwiek proporcji. Do dzieła!

Składniki na tajskie curry bezglutenowe (2 porcje)

  • 1/2 puszki mleka kokosowego
  • około 250 g fileta z kurczaka lub indyka
    lub łososia
  • por 
    biała część
  • 1/4 papryki
    pokrojonej w wąskie paski
  • mała cukinia
  • kilka łodyg selera naciowego
  • przyprawa curry
    bezglutenowa, np. Magros
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie ryż lub biała kasza gryczana „z wczoraj”
    lub makaron bezglutenowy

Przygotowanie

Mięso lub rybę (bez skórki) umyj i pokrój w paski. Posyp curry bezglutenowym oraz solą i pieprzem. Umyj i pokrój warzywa. W głębokiej patelni podgrzej mleko kokosowe. Wrzuć mięso i obsmaż je przez chwilę, następnie dorzuć warzywa. Wymieszaj, przykryj patelnię i gotuj tajskie curry bezglutenowe przez około 10-15 minut na małym ogniu. Gdy warzywa zmiękną, danie jest gotowe. Podawaj z białą kaszą gryczaną, z makaronem bezglutenowym lub z ryżem. 

Bezglutenowe curry tajskie można przygotować również dzień wcześniej i wziąć je w pudełku na uczelnię lub odgrzać po powrocie do domu. Przemek zapewnia, że takie dania są idealne dla studentów na diecie bezglutenowej. 

  • Uwielbiam curry i tak naprawdę można je przygotować z ogólnodostępnych składników z marketu – podkreśla Przemek, którego poznacie na naszych koloniach z dietą bezglutenową. – Jedynym wyzwaniem było zdobycie bezglutenowej przyprawy curry, ale wreszcie kupiłem curry, które jest odpowiednio oznaczone.

Teraz Przemek musi pilnować, by koledzy ze stancji nie wyjadali mu tak pysznych obiadów. Bo sami najczęściej jadają fast-foody na uczelni lub w budkach w mieście.

Menu studenta na diecie bezglutenowej

Przemek dopiero w liceum dowiedział się, że jest chory na celiakię. Dieta nie zniechęciła do studiów z dala od domu ani jego, ani rodziców. Przemek mieszka na stancji z kolegami i świetnie sobie radzi w kuchni. Co znajduje się w menu studenta na diecie bezglutenowej? Pieczywo (czasem po prostu sucha bułka w drodze na zajęcia), warzywa, wędliny, przekąski, obiady mięsne i rybne, makarony. Słowem: wszystko, na co ma ochotę. W tym oczywiście tajskie curry bezglutenowe :).

KOMENTARZE (2)

DietaNieGryzie 11/06/2018 15:17
Bardzo fajny przepis. Dzięki za inspirację!
Konrad Michalski 11/06/2018 09:29
Pysznie wygląda to carry. Koniecznie muszę spróbować ;)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się