Blog

13

Bezglutenowe ciasto murzynek od Bezglutenowej Mamy

23/02/2019

Bezglutenowe ciasto murzynek od Bezglutenowej Mamy

23/02/2019

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Wstyd przyznać: choć mojemu blogowi biegnie właśnie szósty rok, dotąd nie pojawił się tutaj przepis na bezglutenowe ciasto murzynek. Mam wiele innych przepisów na słodkości na różne okazje, ale brakuje bezglutenowego ciasta murzynek. Zamówienie na bezglutenowy murzynek złożyła pewna dziewczynka z celiakią ze Świebodzina, do której jadę za tydzień na indywidualne warsztaty kulinarne. I właśnie wtedy uświadomiłam sobie, że w moim menu nie zagościł jeszcze bezglutenowy murzynek, domowy, mocno czekoladowy, z dobrych składników i upieczony z miłością…. Od wczoraj walczę zatem w kuchni, zużyłam w sumie kilogram masła, cukru, mąki, sporo jajek oraz kakao i oto efekt: bezglutenowy murzynek jak z obrazka. Zapraszam na przepis, a przy okazji piszcie w komentarzach, jak wy pieczecie bezglutenowe ciasto murzynek. 

Sekret udanego wypieku bezglutenowego murzynka

Nie przestraszcie się, że przepis na bezglutenowy murzynek wydaje się długi. Tak naprawdę ważnych jest kilka zasad: część składników rozpuszczamy w garnuszku i studzimy, inne przesiewamy, a jeszcze jeszcze inne ubijamy na sztywno. Ważne jest, by pianę z białek dodać na końcu, do gotowej masy czekoladowo-mącznej, gdyż zapewni to ciastu puszystość i lekkość.  I jeszcze coś: jajka powinny mieć pokojową temperaturę. A ciasto pieczemy w tortownicy, keksówce lub blaszce do placka – i w zależności od użytej formy ustalamy czas pieczenia. Gdy forma jest płaska i duża, ciasto pieczemy krócej. Gdy to mała tortownica – czas pieczenia bezglutenowego murzynka wyniesie nawet 60 minut. Pieczemy do suchego patyczka ;)

Składniki na bezglutenowe ciasto murzynek

  • 230 g bezglutenowej mąki do słodkich wypieków
    użyłam Mix Cake Balviten
  • 225 – 250 g cukru
  • 50 g kakao
    bez glutenu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    bezglutenowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    bez zawartości glutenu
  • 6 jaj 
    osobno białka i żółtka
  • szczypta soli
  • 200 g dobrego masła
  • 100 g zagęszczonego mleka niesłodzonego
  • 40 g wody
  • masło i bułka tarta bezglutenowa
    do wysmarowania formy
  • 30 g czekolady bezglutenowej
    najlepiej deserowej Składniki alergenne zaznaczone są pogrubioną czcionką

Przygotowanie bezglutenowego murzynka

  1. W rondlu roztop na małym ogniu: masło, cukier, mleko zagęszczone, wodę, kakao, cukier waniliowy. Mieszaj do rozpuszczenia, ale nie zagotuj masy czekoladowej
  2. Około ćwierć gorącej masy odlej do garnuszka i dorzuć tam kostki czekolady bezglutenowej. zamieszaj i zostaw – to będzie polewa na murzynek
  3. Masę na murzynek ostudź, by była letnia
  4. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj tłuszczem i obsyp bezglutenową bułką tartą
  5. Bezglutenowy mix do słodkich wypieków wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą. Przesiej przez sitko do dużej miski
  6. Oddziel białka od żółtek
  7. Do białek dodaj szczyptę soli
  8. Żółtka dodaj do ostudzonej masy czekoladowej i wymieszaj łyżką
  9. Masę z żółtkami wlej do miski z przesianą mąką
  10. Miksuj całość przez 2-3 minuty, do połączenia składników
  11. Piekarnik nastaw na 175 stopni C (góra – dół)
  12. Białka wlej do czystej, suchej miski i dodaj szczyptę soli
  13.  Do miksera załóż umyte i suche mieszadła. Ubij białka na sztywno, zaczynając od najwolniejszych obrotów miksera
  14. Pianę z białek dodawaj porcjami do czekoladowej masy z mąką i mieszaj delikatnie łyżką – jak biszkopt
  15. Masę przelej do formy i wstaw do piekarnika
  16. Bezglutenowe ciasto murzynek piecz około 40-50 minut – do suchego patyczka
  17. Wyłącz piekarnik, ale ciasto zostaw w środku jeszcze przez parę minut
  18. Wyjmij bezglutenowy murzynek z piekarnika i od razu polej pozostawioną wcześniej czekoladą. Mimo, że jest gęsta, od razu rozpuści się na gorącym cieście. Jeśli chcesz, udekoruj wierzch ciasta płatkami czekoladowymi, migdałami lub kolorowa posypką bezglutenową
  19. Gdy murzynek przestygnie, delikatnie wyjmij go z formy
  20. Smacznego ;)
  21. Myślę, że bezglutenowy murzynek najlepiej przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, ale potwierdzę to, gdy uda mi się go przechować choć przez jeden dzień ;)

Bezglutenowy murzynek pojedzie do Świebodzina

Pierwszy bezglutenowy murzynek, który upiekłam, był zbyt twardy i zbity, więc stopniowo redukowałam suche składniki, a zwiększałam porcje tych płynnych. Tak powstał moim zdaniem najlepszy przepis na bezglutenowe ciasto murzynek. Właśnie ten przepis wypróbujemy na indywidualnych warsztatach bezglutenowych w Świebodzinie. Na warsztaty zaprosiła mnie Asia, mama dziewczynki z celiakią, która uwielbia pizzę, jasne bułeczki i właśnie murzynek. Ponieważ od niedawna wie o chorobie i jest na diecie bezglutenowej, bardzo tęskni za swoimi przysmakami. Mam nadzieję, że mój bezglutenowy murzynek spełni jej oczekiwania. Bezglutenowa Mama jest na diecie gluten-free od 40 lat, więc nie zna smaku glutenowych ciast. Opinia adeptki będzie więc bezcenna.

Zapomniałam dodać, że mój bezglutenowy murzynek zasmakował nawet Antkowi, który zazwyczaj jest niezwykle sceptyczny wobec wszelkich nowości kulinarnych (ale oczywiście nigdy nie odmówi spróbowania żelka czy cukierka, którego jeszcze nie zna ;).

ZOBACZ NA FILMIE, JAK BEZGLUTENOWA MAMA PRZYGOTOWUJE TRADYCYJNE PĄCZKI BEZGLUTENOWE

KOMENTARZE (13)

Justyna 30/01/2024 11:26
Bezglutenowa Mamo, jak myślisz, czy kefir zamiast mleka zagęszczonego nie zepsuje mi bezglutenowego murzynka?
Bezglutenowa Mama 10/02/2024 22:41
Ojej.... nie mam pojęcia .... a dlaczego nie chcesz użyć kefiru?
Weronika 10/11/2023 14:00
Dziękuję:)
Weronika 08/11/2023 13:20
Jaką wielkość miała forma, którą użyła Pani do murzynka?
Bezglutenowa Mama 10/11/2023 08:39
To jest klasyczna keksówka: 20 x9 albo ta większa: 30 x 10 - wtedy ciasto będzie niższe :)
Ewcia 23/05/2021 15:51
Super przepis! Cukier zastąpiłam ksylitolem, mleko zagęszczone zwykłym 3,2 bez laktozy i make mehl fahrine, jajek 5 sztuk, bo akurat tyle miałam w lodowce, nie dodawałam czekolady, murzynka przełożyłam domowej roboty budyniem, jest wysmienity. Smakuje jak glutenowy :D Polecam :-)
Bezglutenowa Mama 24/05/2021 08:13
Ewcia, znakomity pomysł, by dostosować przepis do zawartości swojej lodówki :) Też tak zawsze robię :)
Anna 07/11/2020 10:48
Murzynka upieklam, wyszedł pyszny i puszysty. Dodałam innej mieszanki bezglutenowe, której używam na codzień, ale zachowałam proporcje. Serdeczne dzięki za ten przepis i czekam na kolejne bezglutenowe ciasta. Pozdrawiam serdecznie.
Bezglutenowa Mama 24/05/2021 08:12
Aniu, brawo, zwłaszcza za własny eksperyment :)
Wymagajaca 29/05/2020 18:26
Dlaczego polecasz gotowy mix ? Masz z tego dole? Za grosze mozna kupic skrobie / make kukurydziana i karob. Nie lepiej kupic nasze polskie produkty, ktore wystarcza na duzo dluzej niz ten zagraniczny mix?
Bezglutenowa Mama 24/05/2021 08:12
Pewnie, że można zmieszać mąki jednorodne, ale wiele mam z braku czasu woli gotowe mąki. Tak jak glutenowcy, którzy wsypują do ciasta mąkę pszenną, a nie 4 różne mąki :)Pozdrawiam słonecznie i szukaj dalej owej doli :)
Monika 22/03/2019 11:04
A na objętość szklanki ile tak mniej więcej będzie do odlania tej gorącej masy?
Bezglutenowa Mama 22/03/2019 11:43
proponuję 1/2 szklanki :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się