Blog

2

Bezglutenowe bułki z czarnuszką z mixu marki Kaufland

27/08/2018

Bezglutenowe bułki z czarnuszką z mixu marki Kaufland

27/08/2018

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Gdy wróciłam z wakacji bez glutenu, popędziłam do polskiego Kauflandu w poszukiwaniu produktów ich bezglutenowej marki własnej. Znalazłam mixy i wybrałam jeden: mix Universal Backmischung do wypieku bułek bezglutenowych i pizzy. Wczoraj upiekłam z niego bułki i wiem jedno: ten mix jest za drogi na polską kieszeń (23 zł za 1 kg), poza tym producent podał niewłaściwą ilość wody potrzebną do wypieku udanych bułeczek bezglutenowych. Gdybym się trzymała proporcji z etykiety, wyszłyby mi bułki bezglutenowe twarde jak kamienie… Na szczęście mam praktykę w pieczeniu bułek bez glutenu i dodałam więcej wody, by uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta. Jaki był efekt? Puszyste i pyszne bułeczki z czarnuszką, świetnie wyrośnięte i dość świeże jeszcze następnego dnia. 

Składniki na 8 bułek bezglutenowych

  • 395 G mixu Universal Backmischung
    bezglutenowej marki własnej Kauflandu
  • 7 g (opakowanie) suchych drożdży
    bez zawartości glutenu
  • około 320 ml chłodnej wody
  • 4 łyżki oleju
  • opcjonalnie jajko do posmarowania bułek
  • opcjonalnie czarnuszka
    bez zawartości glutenu

Wykonanie bułek bezglutenowych

Zmieszaj mix z drożdżami (możesz też przygotować rozczyn z drożdży świeżych, łyżki mixu, łyżeczki cukru i 3 łyżek wody), dodaj wodę i wyrabiaj ciasto mikserem (z końcówką do zagniatania) przez około 5 minut. Pod koniec wyrabiania dodaj olej. Odstaw ciasto na około 5 – 10 minut. Uformuj mokrymi dłońmi 8 bułek bezglutenowych i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Obsyp je lekko skrobią bezglutenową i przykryj ściereczką na około 45 minut. Piekarnik nastaw na 220 stopni C. Po tym czasie lekko natnij bułki mokrym nożem, posmaruj jajkiem i obsyp czarnuszką. Piecz około 20-25 minut, do suchego patyczka. Studź na metalowej blaszce, przechowuj w lnianym worku, nigdy w folii. Część bułek możesz po ostudzeniu zamrozić.

Przepis na bułki – za mało wody

Jak wspomniałam, mam dwie uwagi do Mixu Universal Backmischung bezglutenowej marki własnej Kauflandu.   

  1. Mix Universal Backmischung o wadze 395 g kosztuje  w Kauflandzie aż 9 zł, co w przeliczeniu na 1 kg daje prawie 23 zł. Dla porównania: doskonały Mix for Bread Balviten kosztuje w niektórych sklepach nawet 9 zł za kg. Rozumiem, że wpływ na cenę mają droższe surowce (komosa ryżowa, zakwas bezglutenowy, mąka lniana), ale tak czy inaczej różnica w cenie jest ogromna. 
  2. W przepisie na opakowaniu podano za małą ilość wody potrzebną do wypieku bułek bezglutenowych z czarnuszką (lub z innym dodatkiem). Musiałam dodać jej 30-40 ml więcej, by uzyskać właściwą konsystencję. Inaczej wyszłyby bezglutenowe bułki twarde jak kamienie. Jeśli jednak zechcecie upiec pizzę z tego mixu, to ilość wody podana na opakowaniu będzie OK. Pizza potrzebuje bowiem bardziej twardego ciasta niż bułeczki. 

Jak nam smakowały bułki z nowego mixu? Były pyszne i dość miękkie nawet następnego dnia, ale zdecydowanie za drogie…. 

O tym, jak trudno upiec bezglutenowe bułki – TUTAJ przeczytacie. 

KOMENTARZE (2)

paula 28/08/2018 12:23
Aby podnieść wartość odżywczą bułeczek bezglutenowych chetnie dodalabym do nich jajko. Czy dodanie jajka to bułek bezglutenowych mocno wpływa na ich strukture??:) Słyszałam że bułki na jajkach są bardziej puszyste ??
Bezglutenowa Mama 28/08/2018 12:39
Jasne, dodanie jajka jest OK, ale wtedy trzeba zmniejszyć ilość wody o około 40-60 ml.
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się