Blog

7

Bezglutenowe bułeczki z czekoladą

30/10/2017

Bezglutenowe bułeczki z czekoladą

30/10/2017

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Jesienno-zimowy czas to pora na czekoladę, bez dwóch zdań. Miło usiąść pod kocem z książką, z kubkiem herbaty i czekoladowym smakołykiem. Co powiecie na bezglutenowe bułeczki z czekoladą? Mięciutkie i puszyste, dobrze nadziane deserową czekoladą i posypane kandyzowanym cukrem? Idealne na chłodne poranki i wieczory, prawda? Moimi bezglutenowymi bułeczkami z czekoladą raczą się nie tylko dzieci z celiakią, ale również dorośli na diecie bezglutenowej i zjadacze glutenu. 

Składniki na około 15 bezglutenowych bułeczek z czekoladą

  • 300 g bezglutenowej mąki 
    do wypieku pieczywa drożdżowego *
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 7 g suszonych drożdży
    bez śladowych ilości glutenu
  • 2 łyżki cukru
  • 1/4 kostki masła
    miękkiego
  • 200 ml  jogurtu naturalnego
  • tabliczka czekolady bezglutenowej
    mlecznej lub deserowej
  • białko jaja
    do posmarowania rogalików
  • opcjonalnie lukier

*Użyłam koncentratu ciasta chlebowego Glutenex

Sposób przygotowania

Wymieszaj mąkę z solą i drożdżami (nie syp drożdży bezpośrednio na sól). Zmiksuj jajka z cukrem, dodaj jogurt i masło. Stopniowo dosypuj mąkę z drożdżami i wyrabiaj mikserem lub ręcznie. Odstaw ciasto na około 10-15 minut. Dłońmi posypanymi mąką nabieraj porcje ciasta, zrób kciukiem wgłębienie i nałóż kosteczkę czekolady bezglutenowej (ja używam czekolady  o zawartości 70-80% kakao).  Bułeczki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kolejne bezglutenowe bułeczki z czekoladą układaj w pewnych odstępach, nie blisko siebie.  Posmaruj je rozkłóconym białkiem jaja i posyp kandyzowanym cukrem. Odstaw na około 15-20 minut do wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Piecz  słodkie bułeczki bezglutenowe przez około 20-25 minut – do zrumienienia. Odstaw do ostygnięcia. 

Jak przechowywać bezglutenowe bułeczki z czekoladą?

Te bezglutenowe bułeczki czekoladowe są najlepsze w dniu upieczenia. Drugiego i trzeciego dnia twardnieją jak większość pieczywa bezglutenowego. Najlepiej przechowuj je w lnianym chlebaku lub w bawełnianej ściereczce. Zapewniam, że łatwo je odświeżyć – wystarczy lekko skropić je wodą i odpiec w piekarniku przez 5 minut w 180 stopniach C. Świeżo upieczone i ostudzone bułeczki bezglutenowe z czekoladą można również zamrozić. Przed podaniem na stół domrażamy je w temperaturze pokojowej przez 1-2 godziny lub wstawiamy na kilka minut od piekarnika, nastawionego na 180 stopni C. Smacznego! Te bułeczki na pewno zasmakują dzieciom z celiakią i dorosłym na diecie bezglutenowej, ale również wszystkim zjadaczom glutenu. Bo słodkie pieczywo bezglutenowe naprawdę jest smaczne.

KOMENTARZE (7)

Agata 11/12/2022 17:36
Czy można wymienić mleczne produkty na bezmleczne? Uda się upiec takie bułeczki z masłem roślinnym i jogurtem sojowym?
Bezglutenowa Mama 13/12/2022 22:44
Jasne, oczywiście nie będą takie jak pierwowzór, ale na świeżo na pewno będą super :) Potem zawsze można je odświeżyć chwilę w piekarniku :)
Maggie 17/11/2017 23:24
Czy mogę wykorzystać tu drozdze świeże? A jeśli tak to ile?
Bezglutenowa Mama 18/11/2017 09:10
Maggie, 7 g suszonych drożdży do 21 świeżych. Powodzenia w wypieku, ze świeżymi drożdżami wyjdą identycznie świetnie :) Pozdrawiam, Bezglutenowa Mama.
Bezglutenowa Mama 31/10/2017 17:30
Aniu, Mehl Farine Schaer nie jest dobra do wypieków drożdżowych - ona się się sprawdza w sosach, kluskach itp., też w słodkich ciastach. Tu będzie lepszy Mix B.
Ania 31/10/2017 16:39
A czy udadzą się na mehl farine lub Mix B schaer?a jesli tak to która lepsza?
Bezglutenowa Mama 13/12/2022 22:43
Do drożdżowych wypieków najlepszy jest mix B :) z mehl farine też wyjdzie, ale nie będą tak puszyste i lekkie :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się