Jesienno-zimowy czas to pora na czekoladę, bez dwóch zdań. Miło usiąść pod kocem z książką, z kubkiem herbaty i czekoladowym smakołykiem. Co powiecie na bezglutenowe bułeczki z czekoladą? Mięciutkie i puszyste, dobrze nadziane deserową czekoladą i posypane kandyzowanym cukrem? Idealne na chłodne poranki i wieczory, prawda? Moimi bezglutenowymi bułeczkami z czekoladą raczą się nie tylko dzieci z celiakią, ale również dorośli na diecie bezglutenowej i zjadacze glutenu. 

Składniki na około 15 bezglutenowych bułeczek z czekoladą

  • 300 g bezglutenowej mąki 
    do wypieku pieczywa drożdżowego *
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 7 g suszonych drożdży
    bez śladowych ilości glutenu
  • 2 łyżki cukru
  • 1/4 kostki masła
    miękkiego
  • 200 ml  jogurtu naturalnego
  • tabliczka czekolady bezglutenowej
    mlecznej lub deserowej
  • białko jaja
    do posmarowania rogalików
  • opcjonalnie lukier

*Użyłam koncentratu ciasta chlebowego Glutenex

Sposób przygotowania

Wymieszaj mąkę z solą i drożdżami (nie syp drożdży bezpośrednio na sól). Zmiksuj jajka z cukrem, dodaj jogurt i masło. Stopniowo dosypuj mąkę z drożdżami i wyrabiaj mikserem lub ręcznie. Odstaw ciasto na około 10-15 minut. Dłońmi posypanymi mąką nabieraj porcje ciasta, zrób kciukiem wgłębienie i nałóż kosteczkę czekolady bezglutenowej (ja używam czekolady  o zawartości 70-80% kakao).  Bułeczki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kolejne bezglutenowe bułeczki z czekoladą układaj w pewnych odstępach, nie blisko siebie.  Posmaruj je rozkłóconym białkiem jaja i posyp kandyzowanym cukrem. Odstaw na około 15-20 minut do wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Piecz  słodkie bułeczki bezglutenowe przez około 20-25 minut – do zrumienienia. Odstaw do ostygnięcia. 

Jak przechowywać bezglutenowe bułeczki z czekoladą?

Te bezglutenowe bułeczki czekoladowe są najlepsze w dniu upieczenia. Drugiego i trzeciego dnia twardnieją jak większość pieczywa bezglutenowego. Najlepiej przechowuj je w lnianym chlebaku lub w bawełnianej ściereczce. Zapewniam, że łatwo je odświeżyć – wystarczy lekko skropić je wodą i odpiec w piekarniku przez 5 minut w 180 stopniach C. Świeżo upieczone i ostudzone bułeczki bezglutenowe z czekoladą można również zamrozić. Przed podaniem na stół domrażamy je w temperaturze pokojowej przez 1-2 godziny lub wstawiamy na kilka minut od piekarnika, nastawionego na 180 stopni C. Smacznego! Te bułeczki na pewno zasmakują dzieciom z celiakią i dorosłym na diecie bezglutenowej, ale również wszystkim zjadaczom glutenu. Bo słodkie pieczywo bezglutenowe naprawdę jest smaczne.

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2018-01-11T22:01:31+00:00 30 października 2017|

    4 komentarze

    1. Ania 31 października 2017 w 16:39 - Odpowiedz

      A czy udadzą się na mehl farine lub Mix B schaer?a jesli tak to która lepsza?

    2. Bezglutenowa Mama 31 października 2017 w 17:30 - Odpowiedz

      Aniu, Mehl Farine Schaer nie jest dobra do wypieków drożdżowych – ona się się sprawdza w sosach, kluskach itp., też w słodkich ciastach. Tu będzie lepszy Mix B.

    3. Maggie 17 listopada 2017 w 23:24 - Odpowiedz

      Czy mogę wykorzystać tu drozdze świeże? A jeśli tak to ile?

      • Bezglutenowa Mama 18 listopada 2017 w 09:10 - Odpowiedz

        Maggie, 7 g suszonych drożdży do 21 świeżych. Powodzenia w wypieku, ze świeżymi drożdżami wyjdą identycznie świetnie 🙂 Pozdrawiam, Bezglutenowa Mama.

    Zostaw komentarz