Mam bardzo prosty przepis na marchewkowe babeczki bezglutenowe, które dzieci z celiakią mogą wykonać same, bez wsparcia dorosłych. Babeczki bezglutenowe z marchewką udadzą się bez wagi, miksera i skomplikowanych składników. Podstawową miarką jest szklanka. Teraz, gdy w Polsce ogłoszona stan zagrożenia epidemicznego z powodu koronawirusa, dzieci nudzą się na potęgę. „Koronaferie” to dobry moment, by zachęcić je do kulinarnych zadań. Tym bardziej, że dzieci na diecie bezglutenowej warto szczególnie oswajać z kuchnią – jako dorośli spędzą w niej dużo czasu. Oto on: przepis na bezglutenowe babeczki marchewkowe – szybkie i tanie. 

Składniki na bezglutenowe babeczki marchewkowe-20 szt

  • 3 jaja
  • 4 średnie marchewki 
    czyli około 250 g obranej marchwi
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki mąki bezglutenowej do słodkich wypieków
    czyli 210 g mixu C
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    bez zanieczyszczeń glutenem
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
    bez glutenu
  • 1/2 łyżeczki imbiru suszonego lub tartego

Przygotowanie marchewkowych muffinek bezglutenowych

  • na blasze z piekarnika ustaw 20 papierowych lub silikonowych foremek do muffinek
  • marchewki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach
  • piekarnik nastaw na 180 stopni C, góra – dół
  • do jednej miski wsyp mąkę bezglutenową, dodaj sodę, imbir i cynamon – wymieszaj wszystko łyżką
  • do drugiej miski włóż pozostałe składniki: olej, jajka, marchewkę, cukier i cukier waniliowy – wymieszaj energicznie łyżką lub trzepaczką
  • Do miski z mąką wlej mokrą masę i mieszaj całość przez około 2 minuty
  • ciasto na bezglutenowe babeczki marchewkowe powinno być nieco płynne, ale jeśli od razu spływa z łyżki, dodaj do niego jeszcze 3 łyżki mixu i wymieszaj
  • ciastem napełniaj foremki – do 2/3 wysokości
  • blachę wstaw do piekarnika, najlepiej z pomocą dorosłej osoby
  • marchewkowe babeczki bezglutenowe piecz około 20 minut
  • wyjmij blachę z piekarnika
  • gdy muffinki bezglutenowe ostygną, udekoruj je roztopioną czekoladą, cukrem pudrem lub lukrem (jak je przygotować – zerknij poniżej)

Jak przygotować bezglutenowy lukier?

Potrzebne Ci będą:

  • 5 czubatych łyżek cukru pudru 
    sprawdź na etykiecie, czy jest ostrzeżenie o możliwej obecności glutenu  jeśli jest, kup inny, bezpieczny puder lub zmiel zwykły cukier w młynku do kawy 
  • 2 łyżeczki ciepłej wody lub soku wyciśnięteg