To podwieczorek z mojego dzieciństwa, który uwielbiałam będąc na prowokacji glutenem. Mama przygotowywała mistrzowskie andruty, za którymi tęskniłam potem całymi latami. Od kilku lat możemy kupić bezglutenowe wafle do przekładania i w mig przygotować andruty gluten-free.

Pyszne, świeże, z ulubionych składników, również w wersji wegańskiej i bez kakao.

 

andruty-2Składniki:

– opakowanie bezglutenowych wafli suchych Glutenex (skrobia pszenna bezglutenowa);

– 230 g cukru;

– 150 g margaryny lub (w wersji NIE dla alergika: zwykłe masło);

 

karob fot

 

– 6 łyżek bezglutenowego karobu w proszku;

– 3 łyżki bezglutenowego cukru waniliowego;

– 5 łyżek mleka (roślinnego lub zwykłego) ;

– powidła lub dżem bez śladowych ilości glutenu;

 

Wszystkie składniki polewy karbowej umieść w rondelku, rozpuść, mieszając gotuj około 5-7 minut do uzyskania gładkiej konsystencji. Rozłóż pergamin lub folię aluminiową na stole, połóż wafla, posmaruj go równomiernie gęstą, ciepłą polewą i przełóż kolejnym waflem. Nałóż warstwę kremu karbowego i znów przełóż waflem, następnie dżemem, waflem, polewą karbową – do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę musi stanowić wafel. Owiń wafle folią, wstaw do lodówki na 1-2 godziny (nawet na noc) i przyciśnij ciężkim przedmiotem, by warstwy dobrze się skleiły. Schłodzone andruty pokrój na kwadraty lub trójkąty.

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2018-01-11T22:05:00+00:002 marca 2016|

    Zostaw komentarz