Bezglutenowa zupa z liści kalarepy to wiosenny przebój w naszym domu. Moc zdrowia, witamin i smaku, bo liście mają więcej cennych składników, ni bulwa. Dlaczego podkreślam, że to bezglutenowa zupa? Bo oprócz liści i bulwy kalarepy oraz marchewki, dodaję do niej tylko bezglutenowe przyprawy. Żadnej jęczmiennej kaszy, kostek rosołowych itp. Zupa z liści kalarepy ma w naszej rodzinie długą tradycję – pochodzi od mojej teściowej, która gotowała to danie jeszcze w wieku 94 lat! Kilka dni temu glutenowy Daniel przyniósł z targu cztery gigantyczne kalarepy z jeszcze bardziej olbrzymimi liśćmi – wszystko od zaprzyjaźnionej straganiarki. Dzięki temu bezglutenowa zupa z liści kalarepy znów wróciła do menu – to typowe, sezonowe danie.

A jak ugotować zupę z liści kalarepy? Często podpowiadam, że identycznie, jak botwinkę, tylko z innych warzyw. Zerknij na mój przepis i wypróbuj go 😎 – tym bardziej, że tradycyjna dieta bezglutenowa jest często niedoborowa i wymaga uzupełniania o cenne składniki. A tych jest moc w liściach kalarepy.

Składniki na bezglutenową zupę z kalarepy (4 porcje)

  • 3 duże kalarepy 
    wraz z dorodnymi, nieuszkodzonymi liśćmi
  • 2 średnie marchewki
  • opcjonalnie – żółta marchewka
  • około 2-3 litry bulionu z warzyw lub wywaru mięsnego
  • bezglutenowe przyprawy: sól, pieprz, kurkuma
  • opcjonalnie: 1/2 szklanki ugotowanego ryżu bez glutenu 
    jako źródło węglowodanów

Jak ugotować zupę bezglutenową z liśćmi kalarepy?

  • umyj i obierz kalarepę oraz marchewkę
  • w garnku zagotuj bulion lub wywar, wsyp odrobinę pieprzu, soli i 1/3 łyżeczki kurkumy
  • wsyp warzywa i gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut
  • liście kalarepy włóż do miski, zalej wrzątkiem i przykryj
  • po 10 minutach odcedź liście (wodę zostaw, może przydać się do dolania do zbyt gęstej zupy)
  • z liści wytnij twardą, podłużną gałązkę (wyrzuć ją na kompost), posiekaj na grubsze kawałki
  • liście wrzuć do zupy, gotuj na małym ogniu pod przykryciem jeszcze około 5-10 minut – tak aby liście nieco zmiękły
  • dopraw do smaku i podawaj na obiad lub kolację
  • aby bezglutenowa zupa z liści kalarepy była bardziej sycąca, możesz dodać do niej trochę ugotowanego ryżu, najlepiej brązowego
  • smacznego!

Zalety bezglutenowej zupy z liści kalarepy

  • liście kalarepy zawierają sporo żelaza oraz chlorofilu – ale by je zachować, wrzuć zblanszowane liście do zupy dopiero pod koniec i gotuj zaledwie kilka minut
  • zawarty w liściach chlorofil pomaga usuwać toksyny z organizmu
  • żelazo jest bardzo ważne w diecie bezglutenowej i u osób z celiakią – nasz organizm gorzej wchłania ten pierwiastek
  • liście kalarepy najlepiej jednak jadać na surowo – zwłaszcza malutkie, młode listki
  • surowe liście kalarepy zachowują wszystkie składniki – dodawaj je do kanapek, sałatek, surówek
  • najlepiej wybierać liście kalarepy ze sprawdzonych upraw lub z domowego ogródka
  • dodatek węglowodanów złożonych i błonnika zwiększa przyswajalność składników mineralnych – dlatego warto jeść liście z dobrym pieczywem, a do sałatki dodać np. brązowy ryż bez glutenu
Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2020-06-18T11:33:05+00:0018 czerwca 2020|