Blog

Bezglutenowa zupa krem z buraków i mleka kokosowego

20/08/2015

Bezglutenowa zupa krem z buraków i mleka kokosowego

20/08/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Jak człowiek zakopie się w burakach, to trudno z nich wyjść. Ale nie można narzekać, tylko cieszyć się trzeba, że jest okazja delektować się ekologicznym warzywem prosto z działki taty. Dlatego w pełnej harmonii z naturą przygotowałam w kwadrans bezglutenową zupę – krem z pieczonych buraków, jabłek, cebuli, czosnku, mleka kokosowego, imbiru. I zjadłam z apetytem na śniadanie (przez cały rok, oprócz lata, uwielbiam jeść rano bezglutenowe zupy). – Zupa buraczana na śniadanie? – zapytacie. Spokojnie, zatęsknicie za nią w jesienne i zimowe poranki… Świetnie się też sprawdzi jako bezglutenowy prowiant do pudełka na wakacje bez glutenu czy na jakiekolwiek podróże. Oto moja rada: buraki można upiec 1-2 dni wcześniej i przechować w lodówce, a potem w 20 minut ugotować aromatyczną i pożywną zupę bezglutenową.

Składniki na 4 porcje

  • 5 dużych, upieczonych buraków
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 1 cm korzenia imbiru
    opcjonalnie
  • około 100 g mleka kokosowego
    o dobrym składzie
  • około 200 g wody
  • 2 łyżki masła 
    lub oleju 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • opcjonalnie po 1/3 łyżeczki: tymianku, kurkumy, majeranku
    bez glutenu
  • 100 g pestek dyni
    bez glutenu
  • pęczek natki pietruszki

Przygotowanie bezglutenowej zupy z buraków pieczonych

  • buraki umyj, owiń folią aluminiową i upiecz w 250 stopniach przez około 2 godziny (sprawdzaj patyczkiem, czy są miękkie). Po ostudzeniu obierz je ze skórki i pokrój na kawałki
  • pestki upraż na suchej patelni
  • obierz i wypestkuj jabłka 
  • cebulę i czosnek posiekaj, imbir zetrzyj. Podduś wszystko w garnku na maśle
  • do garnka włóż upieczone buraki i jabłka oraz wszystkie przyprawy
  • zalej całość wodą do wysokości około 2/3 warzyw
  • gotuj pod przykryciem przez około 20 minut
  • dodaj mleko kokosowe i gotuj jeszcze 5 minut
  • całość zblenduj na zupę-krem
  • podawaj z pestkami dyni i natką pietruszki
  • możesz udekorować zupę kleksem mleka kokosowego
  • smacznego ;)

Jak podawać bezglutenową zupę krem z pieczonych buraków?

Zachęcam, by tę bezglutenową zupę-krem z pieczonych buraków serwować o poranku jesienią i zimą, gdy wychłodzony organizm potrzebuje dawki ciepła przed wyjściem z domu. Buraczany krem z mlekiem kokosowym znakomicie uraczy też biesiadników przy obiedzie, przy bezglutenowym wielkanocnym stole czy podczas bezglutenowej Wigilii. Zupę można ozdobić kleksem mleka kokosowego, prażonym sezamem (dobra porcja wapnia) lub prażonymi płatkami migdałowymi (dodatkowa porcja białka). Świetnie sprawdzi się również do pudełka (a raczej do słoika), podczas podróży czy wakacji bez glutenu.

Bezglutenowy prowiant             na wakacje lub podróże

Jak pasteryzować zupę w piekarniku?

  • wieczko i słoik (1/2 l lub 1 l) umyj pod bieżącą wodą
  • wstaw je do piekarnika nagrzanego do 120 stopni C na około 20 minut
  • gorącą zupę przelej do słoika do 2/3 wysokości
  • wieczko i brzegi słoika przetrzyj papierowym ręcznikiem, możesz je też zwilżyć wódką
  • zakręć mocno słoik  i wstaw do piekarnika  – 100 stopni C na około 30 minut
  • wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki piekarnika
  • bezglutenową zupę zostaw do ostygnięcia w piekarniku
  • aby było ekologicznie i ekonomicznie, za jednym razem możesz pasteryzować w piekarniku nawet 4-5 zup, na każdy dzień bezglutenowej podróży czy wakacji

Zupa jako prowiant – bez pasteryzacji

Jeśli nie chcesz lub nie masz czasu pasteryzować zupę bezglutenową, a potrzebujesz prowiant na drogę, schłodzoną kremówkę przelej do słoika, zakręć i wstaw do lodówki. Przetrwa tam 2-3 dni i w tym czasie możesz ją wykorzystać jako wałówkę. Jak ją przechowywać w podróży? Słoik owiń ściereczką i wstaw do torby termicznej wraz z wkładem chłodzącym. Taka zupa przetrwa w samochodzie lub plecaku kilka godzin. Możesz ją podgrzać w garnku (u znajomych) lub w mikrofalówce (w schronisku górskim lub na stacji benzynowej). Jeśli chcesz pożywniejsze danie, do torby termicznej dorzuć kotlety mielone, schabowe lub kawałek pieczeni z obiadu. Będą pyszne również na zimno. Smacznego :).

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się