Blog

Bezglutenowa zapiekanka z odmrożonego chleba od Dr. Żurka

13/10/2020

Bezglutenowa zapiekanka z odmrożonego chleba od Dr. Żurka

13/10/2020

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Głupio zrobiłam, bo dwa miesiące temu zamroziłam w całości, zamiast w kromkach, jasny, naturalny chleb bezglutenowy z piekarni Dr Żurek bez glutenu. Obawiałam się, że po rozmrożeniu, jeśli nie zjemy go szybko, może się zepsuć, a szkoda tak dobrego pieczywa. Na szczęście wpadłam na pomysł, by zrobić na niedzielne śniadanie zapiekanki z chleba bezglutenowego – z warzywami i serem. Nie uwierzysz, ale 10 zapiekanek bezglutenowych zniknęło ze stołu w ciągu kwadransa! Znów przekonałam się, jak w łatwy sposób można przemycić warzywa i dobry chleb do diety bezglutenowej dzieci! Spytasz pewnie teraz, jak zrobić takie pyszne zapiekanki bezglutenowe z chleba? Nie ma prostszego przepisu na świecie, zerknij poniżej. Zainteresuj się tym przepisem również dlatego, że  bezglutenowe zapiekanki to pomysł na zagospodarowanie każdej kromki chleba, czerstwego, ciemnego, na zakwasie czy jakiegokolwiek innego, za krotym dzieci nie przepadają. Ekonomia, ekologia, zero waste gluten free 😍

Składniki na 5 zapiekanek bezglutenowych z chleba

  • 5 kromek chleba bezglutenowego
  • masło lub inne smarowidło
  • dowolny zestaw warzyw pokrojonych w kostkę
    np. pomidor, oliwki, pieczarki, cebula, cukinia
  • 50 g dowolnego sera bez glutenu
    np. żółtego, wegańskiego lub mozarelli w wiórkach

Jak przygotować zapiekanki z chleba bezglutenowego?

  • pokrój w kostkę znalezione w lodówce warzywa, następnie odsącz je na sitku
  • piekarnik nastaw na 180 stopni C, grzałka góra-dół
  • ser zetrzyj  na tarce lub pokrój na kawałeczki
  • świeży, czerstwy lub odmrożony chleb  pokrój w kromki, ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  • każdą kromkę posmaruj masłem lub innym dozwolonym tłuszczem
  • na każdej kromce rozłóż warstwę warzyw i posyp serem
  • gotowe do pieczenia skibki wstaw do piekarnika (środkowa półka) na około 6-10 minut
  • piecz tak długo, aż roztopi się ser; jeśli wolisz zrumienione zapiekanki, zostaw je w piekarniku chwilę dłużej

Domowe zapiekanki – sposób na wykorzystanie chleba bezglutenowego

Domowe zapiekanki to dobry sposób na urozmaicenie śniadań dziecka na diecie bezglutenowej. Niech nie rośnie w przekonaniu, że celiakia to straszna choroba, przez którą nie można jeść pyszności 😎   Takie zapiekanki to też ciekawy sposób na przemycenie do menu naturalnego chleba bezglutenowego, który nie jest tak puszysty i mięciutki, jak znane dziecku jasne pieczywo np. Sano Gluten Free, Incola, Putka Bez Glutenu, Balviten, Dr. Schär. 

Bo taki jest właśnie naturalny, świeży chleb bezglutenowy z piekarni Dr Żurek bez glutenu – nieco zwarty w strukturze, bardziej przypomina razowe pieczywo glutenowe, niż puszysty chlebek bezglutenowy. Jest za to w 100% naturalnym pieczywem bezglutenowym, w składzie są tylko mąki, skrobie, zakwas bezglutenowy, drożdże, woda, sól i aż 4 rodzaje błonnika! To właśnie ta porcja błonnika w chlebie bezglutenowym Dr. Żurka powinna zachęcić rodziców dzieci z celiakią do jak najczęstszych zakupów – w 100 g chleba jest aż 7,5 g błonnika! Chyba żaden chleb bezglutenowy nie ma go więcej. Niestety, dzieci czasem mają „długie zęby” na takie zdrowe pieczywo, ale sprawdziłam we własnym domu: chleb jasny od Dr Żurka w postaci zapiekanek schodzi jak ciepłe bułeczki!

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się