Blog

Bezglutenowa tarta z wędzonym boczkiem

25/01/2017

Bezglutenowa tarta z wędzonym boczkiem

25/01/2017

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Przeszedłeś  na dietę bezglutenową i martwisz się, czy kiedykolwiek jeszcze zjesz tartę? Głowa do góry, oto sprawdzony przepis. Kruche, jasne ciasto wypełnione wytrawnym nadzieniem i zapieczone w piekarniku … Pycha! Tarty coraz śmielej wchodzą do naszych kuchni – serwują je gospodynie domowe, ale i dobre restauracje.

Składniki na ciasto

  • 180 g bezglutenowej mąki mix B Schaer
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
    bez śladowych ilości glutenu
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 100 g zimnego masła
  • opcjonalnie 1-2 łyżki zimnej wody

Składniki na farsz

  • około 100 g bezglutenowego wędzonego boczku
  • 1 jajko
  • 100 ml  śmietany 18% lub 30%
  • 1 cebula
  • tłuszcz do zeszklenia cebuli
  • kulka mozarelli
  • 2-3 garści świeżego jarmużu
    (opcjonalnie)
  • 2-3 łyżki startego sera żółtego
    najlepiej twardego, np. grana padano (jest w Lidlu)
  • duża szczypta gałki muszkatołowej
    bez śladowych ilości glutenu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Przesiej mąkę, dodaj sól, masło pokrojone w kawałki i jajko. Posiekaj składniki nożem na stolnicy i szybko zagnieć w kulę. W razie potrzeby dodaj wodę. Owiń kulę folią spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki. Bezglutenowy boczek wędzony pokrój w plasterki, następnie w paseczki. Cebulę posiekaj i zeszklij wraz z boczkiem. Pod koniec dodaj posiekany jarmuż (sama liście). Odsącz i ostudź.  Jajko zmieszaj ze śmietaną, dodaj sól i pieprz oraz starty ser. Formę do tarty osmaruj masłem. Ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i przełóż do formy. Wylep dokładnie dno i brzegi, nakłuj ciasto widelcem w kilku miejscach. Wstaw na 10 minut do zamrażarki. Nastaw piekarnik na 180 stopni C.  Na podmrożone ciasto nałóż odsączony boczek z cebulą, wlej masę jajeczną i ułóż plastry sera mozarella. Piecz około 45 minut w 180 stopniach C.

Ta bezglutenowa tarta z wędzonym bezglutenowym boczkiem wyśmienicie smakuje zarówno na ciepło, jak na zimno. W lodówce zachowa świeżość i wszystkie walory przez 1-2 dni. Znawcy mówią, że w tej bezglutenowej tarcie wytrawnej jest wyczuwalny inny smak i konsystencja ciasta. Nikomu to jednak nie przeszkadzało – zajadali swą pierwszą w życiu bezglutenową tarte z ogromnym apetytem.

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się