Blog

Bezglutenowa sałatka z indykiem i czerwoną fasolą

25/04/2021

Bezglutenowa sałatka z indykiem i czerwoną fasolą

25/04/2021

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Bezglutenowa sałatka na śniadanie lub jako prowiant do pudełka do pracy czy na wycieczkę? Świetny pomysł. Bezglutenową sałatkę najlepiej przygotować z tego, co się znajdzie w lodówce (sposób na nie marnowanie żywności, czyli zero waste), ale warto też skorzystać z podpowiedzi koleżanek. Zazwyczaj wyjdzie cudo. Moja dzisiejsza sałatka bezglutenowa z indykiem, czerwoną fasolą i paroma drobiazgami to spontaniczny przepis, ale od razu okazał się hitem wśród domowników. Owszem, od paru dni marudzą mi o tradycyjnej, jarzynowej sałatce bezglutenowej, ale nie mam nastroju na obieranie i krojenie tylu warzyw. Dlatego wymyśliłam bezglutenową sałatkę z mięsem, bo akurat miałam ugotowaną porcję fileta indyka i nie chciałam, by się zmarnowała. Do tego parę dodatków, domowy majonez pół na pół z jogurtem, a dla chętnych – bezglutenowa cebulka prażona ze Słowacji i wyszło śniadanko pale lizać. Od razu dzielę się przepisem, bo co tu ukrywać 😎

Tutaj kupisz

Najlepszą książkę z przepisami bezglutenowymi

Składniki na bezglutenową sałatkę z mięsem

4 porcje

  • 1/2 kg fileta z indyka lub kurczaka
    ugotowanego w wywarze z warzywami
  • 2 puszki fasoli z puszki
    czerwonej, bez glutenu
  • około 500 g ogórków w occie KLIK
    ale kiszone też mogą być
  • około 100 g żurawiny suszonej KLIK
    bez glutenu
  • 3-4 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki majonezu
    u mnie domowy
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
    bez glutenu
  • opcjonalnie pęczek natki pietruszki 
  • opcjonalnie kilka łyżek prażonej cebulki
    do kupienia w sklepie Jedzbezglutenu.pl
  •  

Przygotowanie bezglutenowej sałatki z mięsem

  • odsącz fasolę
  • pokrój łodygi selera, ogórki i mięso
  • posiekaj drobno natkę pietruszki
  • wymieszaj majonez z jogurtem
  • do miski włóż mięso, fasolę, żurawinę, seler, ogórki i wymieszaj z sosem jogurtowo – majonezowym
  • dopraw solą i pieprzem
  • udekoruj natką pietruszki i prażoną cebulką
  • bezglutenowa sałatka najlepiej smakuje schłodzona
  • w tym przepisie użyłam bezglutenowe korniszony w occie marki Kowalewski.eu – którą to cenię za wszystkie cudowne kiszonki i naturalne produkty. Samo zdrowie, możecie sprawdzić w ich sklepie internetowym KLIK

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się