Nie wyobrażam sobie Wigilii bez ryby po grecku, bezglutenowej oczywiście. Ale zawsze przygotowuję tylko niewielką porcję, i to z sekretnym składnikiem. Dla mnie to symbol świąt, wspomnienie z domu rodzinnego. Bezglutenowa ryba po grecku pojawiała się u nas każdego roku i tę tradycję przeniosłam do swojego domu. To danie serwuję tylko raz w roku, tylko na Boże Narodzenie. I nie przygotowuję go dużo. Wiem, że na Wigilii chcemy spróbować wszystkich potraw – dlatego lubię umiar. Bezglutenowa ryba po grecku niewiele się różni od glutenowej. Naprawdę. Wystarczy użyć bezglutenową bułkę tartą lub w ogóle z niej zrezygnować i przygotować ryby bez panierki. Jeśli więc na Wigilii spodziewacie się gościa na diecie bezglutenowej, z łatwością przygotujecie te potrawę, bez żadnych specjalnych składników. Zobaczcie, jak przygotowuję na Wigilię bezglutenową rybę po grecku według rodzinnego przepisu. A tym sekretnym składnikiem jest por, który dodaje potrawie smaku i apetycznego wyglądu.

Składniki  na sos warzywny

  • 4 duże marchewki
  • 2 duże pietruszki
  • mały seler lub pół dużego
  • 1 cebula
  • 1 por 
    biała część i trochę zielonej
  • 2 łyżki masła klarowanego
    lub innego tłuszczu
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz do smaku
  • 4 kulki ziela angielskiego
    bez śladowych ilości glutenu
  • 3 liście laurowe
    bez śladowych ilości glutenu
  • 1/4 szklanka wody
    opcjonalnie

Składniki na panierowane ryby

Przygotowanie sosu

  1. Kilka godzin wcześniej umyj i rozmroź filety rybne. 
  2. Umyj i obierz warzywa. Pora pokrój w krążki. Cebulę posiekaj w kostkę.
  3. Pozostałe warzywa zetrzyj na tarce (duże oczka).
  4. Na dużej patelni na maśle zeszklij cebulę z porem. 
  5. Dodaj starte warzywa. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe. 
  6. Duś warzywa przez kilka minut – do miękkości. W razie potrzeby dodaj trochę wody.
  7. Dodaj koncentrat pomidorowy i delikatnie wymieszaj. Zostaw sos do ostygnięcia. 
  8. Sos ma być gęsty – w razie potrzeby odparuj go jeszcze, do uzyskania właściwej konsystencji. 

Przygotowanie filetów rybnych

  1. Ryby osusz papierowym ręcznikiem lub czystą ściereczka bawełnianą. Pokrój je na porcje, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. 
  2. Wymieszaj bezglutenową bułkę tartą z amarantusem. Powstanie nietypowa, ale pyszna bezglutenowa panierka
  3. Obtocz kawałki ryby w panierce i smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, na złoty kolor.
  4. Usmażone filety odkładaj na talerz z papierem do pieczenia, by odsączyć je z tłuszczu.
  5. Możesz zrezygnować z amarantusa i w ogóle z bułki tartej i bezglutenowej panierki. Wtedy filety usmaż – lub w zdrowszej wersji ugotuj je na parze.
  6. Jeśli nie zdążysz przygotować filetów rybnych, możesz użyć bezglutenowych paluszków rybnych, np. Pescanova (Carrefour). Zamrożone paluszki rybne usmaż, odsącz i przełóż sosem.

Bezglutenowa ryba po grecku na półmisku

Gdy masz gotowy sos i filety rybne, ułóż je na przemian, warstwami, na półmisku lub w ozdobnej misce. Na spód nałóż warstwę sosu, potem kawałki ryby, znów sos i znów ryby. Ostatnią warstwę ma stanowić sos warzywny. Półmisek ozdób zieloną pietruszką i wstaw do lodówki. Bezglutenowa ryba po grecku najlepiej smakuje następnego dnia, więc można ją przygotować dzień przed Bożym Narodzeniem. Tę potrawę można serwować wszystkim domownikom – bo nie różni się od glutenowej wersji. Jest tak samo łatwa i tania w przygotowaniu. 

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2018-01-11T22:01:09+00:00 22 grudnia 2017|

    1 komenarz

    1. ela 22 grudnia 2017 w 18:31 - Odpowiedz

      Czy kupuje Pani twarogi z PIĄTNICY?Na opakowaniu nie ma składu,tylko wartości odżywcze.

    Zostaw komentarz