Blog

1

Bezglutenowa pizza z serem w brzegach a’la Pizza Hut

09/02/2022

Bezglutenowa pizza z serem w brzegach a’la Pizza Hut

09/02/2022

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Dziś Święto Pizzy i na tę okazję przygotowałam specjalny, wyjątkowy przepis dla serożerców. To bezglutenowa pizza z serem w brzegach, a’la Pizza Hut. Lekkie, cieniutkie ciasto na niezawodnej mące i mnóstwo sera! Do tego dobra oliwa i posiłek gotowy! Zapewniam, że dzieci i dorośli będą zachwyceni, gdy na stole pojawi się bezglutenowa pizza z serem w brzegach, a’la Pizza Hut. Brzegi ciasta, często zostawiane przez dzieci na talerzu, nie będą już kawałkiem pieczywa, ale serowym, przepysznym dopełnieniem posiłku. 

Boicie się upiec domową pizzę bezglutenową? Głowa do góry, z Bezglutenową Mamą się uda! Koniec z kupowaniem pizzy gluten-free w markecie! Niedawno jednej z czytelniczek, spotkanej w pensjonacie Moje Tatry, naprędce pokazałam, jak wyrobić ciasto na bezglutenową pizzę. Zdradziłam też sekret: nigdy nie trzymamy się ściśle porcji wody, ale w razie potrzeby dodajemy kilka łyżek wody więcej (szczegóły poniżej). Ta sama zasada dotyczy najnowszego przepisu, którym dzielę się z przyjemnością.

Oto prawdopodobnie najlepsza bezglutenowa pizza – z serem w brzegach! Nie przejmujcie się super wypasionymi dodatkami, lecz skomponujcie pizzę z tego, co znajdziecie w lodówce. Ser jest najważniejszy, a reszta – to drobiazgi. Przecież pizza to tania potrawa, wymyślona kiedyś w ubogim regionie Włoch.

Bezglutenowa pizza z serem w brzegach -składniki

blacha około 50 x 35 cm

  • 300 g mieszanki bezglutenowej do pieczywa
    użyłam Mix for Bread Balviten
  • 5 g suszonych drożdży bez glutenu
    lub 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • około 200 – 250 ml letniej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Bezglutenowa pizza z serem w brzegach – dodatki

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz do smaku
  • wędlina bezglutenowa
  • 300 g sera mozarella  – wiórki
    lub startego żółtego sera
  • pomidorki koktajlowe, rucola, oliwki itd.

Pizza bezglutenowa z serem w brzegach, a’la Pizza Hut – wykonanie ciasta

  • połącz mąkę bezglutenową z suszonymi drożdżami i solą
  • jeśli chcesz użyć świeżych drożdży, rozpuść je w 3 łyżkach letniej wody i wlej do mąki
  • wlewaj stopniowo 200 ml wody i wyrabiaj ciasto mikserem (haki) przez około 5 minut
  • pod koniec dodaj olej
  • gdy ciasto jest gliniaste i zbite, dodaj jeszcze około 50 ml wody i wyrabiaj przez chwilę
  • idealne ciasto na pizzę bezglutenową ma być nieco gęściejsze, niż na bułeczki gluten-free
  • oprósz ciasto mąką, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce – do wyrośnięcia – na około 30-50 minut
  • czas garowania (wzrastania) ciasta zależy m. in. od temperatury, rodzaju użytych drożdży (suche rosną wolniej)
  • gdy ciasto będzie porowate, puszyste i lekkie, jest gotowe do wyłożenia na blachę

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + ebook na thermomix

Pizza bezglutenowa z serem w brzegach – pieczenie i zdobienie

  • dużą blachę piekarnikową wyłóż papierem do pieczenia
  • dłonie natłuść oliwą, przenieś wyrośnięte ciasto na blachę
  • rozklepuj ciasto po całej powierzchni, tak aby rozprowadzić je równomiernie
  • spokojnie: nawet jeśli gdzieniegdzie powstaną „dziury”, zalep je ponownie ciastem; Mix for Bread Balvitenu to sprawdzona mieszanka, ciasto przygotowane na jej bazie poddaje się wszelkim zabiegom 
  • jeśli ciasto będzie się kleić do rąk, ponownie natłuść je oliwą
  • około 100 g startego sera rozprowadź po brzegach ciasta
  • delikatnie zawijaj brzegi w rulon, tak aby schować ser
  • odczekaj około 1- – 15 minut, by ciasto nieco podrosło
  • w tym czasie nastaw piekarnik na 250 stopni C, opcja góra – dół
  • blachę wstaw na środkową półkę piekarnika na około 10 – 12 minut
  • w tym czasie przygotuj dodatki: wymieszaj koncentrat z woda i oliwą, dodaj sól i pieprz; pokrój wędlinę, ewentualnie inne dodatki
  • ciekawym urozmaiceniem potrawy będą rożne rodzaje sera, np. pomarańczowy, zielony, mozarella, grana padano (wszystkie do kupienia m. in. w Lidlu)
  • gdy ciasto zacznie się delikatnie rumienić, wyjmij blachę i nałóż dodatki: sos, wędlinę, ser, pomidorki, oliwki itp.
  • piecz jeszcze około 5 minut – do ścięcia sera
  • podawaj na gorąco z dodatkiem np. rucoli, listków bazylii czy natki pietruszki
  • pizza bezglutenowa z serem w brzegach świetnie smakuje, gdy skropimy ją wysokiej jakości oliwą z oliwek, w moim domu od dwóch lat jemy niezmiennie tę hiszpańską: Casas de Hualdo, do zdobycia w sklepie internetowym oliwnyraj.pl
  • i co powiecie na tę niespodziankę w brzegach pizzy? Ciasto ” z brzegu” nie jest już tylko kawałkiem pieczywa, ale serową ucztą 🍕

Tutaj kupisz

Bajkę terapeutyczną dla dzieci z celiakią i na dietach eliminacyjnych

Czy można mrozić bezglutenową pizzę?

Może się zdarzyć (choć szczerze wątpię), że kawałek pizzy zostanie na blaszce. Co z nią zrobić? Czasem pytacie w emailach, czy można mrozić pizzę bezglutenową. odpowiadam: oczywiście. Co prawda najlepiej zamrozić upieczone ciasto z nałożonymi nań SUROWYMI dodatkami (KLIK mrożona pizzę bezglutenową), ale nic nie stoi na przeszkodzie, by wrzucić do zamrażarki kawałek gotowej pizzy z talerza. 

Jak to zrobić? Ostudzona porcję wystarczy owinąć folią i gotowe. A jak ją potem odgrzać? Najlepiej wyjąć ją np. 30 – 60 minut przed planowanym posiłkiem. Gdy się rozmrozi, wrzucamy ją na 3-4 minuty do piekarnika ustawionego na 180 stopni C. Gdy się podgrzeje, można jeść ze smakiem. 

Często zachęcam rodziców, by w zamrażarce mieli takie właśnie rarytasy „na czarną godzinę”. To mogą być pączki, gofry, paszteciki, pierogi czy właśnie mrożona pizza bezglutenowa. W razie nagłego głodu takie specjały ratują życie, prawda? Na dodatek dziecko w wieku szkolnym, które umie obsługiwać piekarnik, bez trudu samo podgrzeje sobie posiłek po powrocie ze szkoły.

KOMENTARZE (1)

Żaneta 10/02/2022 11:57
Świetny przepis:) Do tej pory nie mam odwagi żeby zrobić swoją pizzę ale tym przepisem bardzo mnie Marto zmotywowałaś, więc spróbuję. Mam nadzieję, że się uda i że będzie smaczna:) Już nie mogę się doczekać:)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się