Nie każdy bezowy tort – Pavlova jest bezglutenowy, choć to przecież tylko białko z cukrem i bitą śmietaną. Po pierwsze: Pavlova bezglutenowa ma być tak samo smaczna, kolorowa i dekoracyjna, jak każda inna. Po drugie: tort bezowy można urozmaicić różnymi dodatkami – i tu szczególnie trzeba pilnować, czy są bezglutenowe i bezpieczne dla osoby z celiakią. Moim odkryciem jest Pavlova o smaku kawowym (kawa Inka lub naturalna), przekładany bitą śmietaną z  mascarpone, ozdobiona malinami i płatkami migdałów. Od samego opisu ślinka cieknie, wiem….  Zaletą tortu bezowego jest to, że zawsze się udaje, ale kluczem do sukcesu jest krucha, dobrze wysuszona beza. Na dodatek w czasie epidemii koronawirusa to najprostszy deser pod słońcem. Jajka i cukier każdy ma teraz w szafie, a bita śmietana lub puszka zimnego mleka kokosowego też raczej się znajdzie w lodówce. Ja po raz pierwszy ubiłam śmietankę UHT 30% ze Spółdzielni Mleczarskiej Gostyń – i jestem pełna uznania, bo była bardzo puszysta, lekka i trwała.  

Składniki na spody bezowe z kawą Inką

  • 150 ml białek
    z 4 jaj wiejskich lub z 5 sklepowych
  • 300 g cukru
  • szczypta soli
    sprawdź na etykiecie, czy nie ma ostrzeżenia o możliwej obecności glutenu
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • 5 łyżeczek bezglutenowej kawy Inki
    lub naturalnej kawy w proszku
  • opcjonalnie 2 łyżeczki cukru waniliowego bez glutenu

Składniki na krem i dekorację do Pavlovy bezglutenowej

  • 1 opakowanie serka mascarpone – 250 g
  • masa krówkowa bezglutenowa
  • 500 ml śmietany kremówki 30-36%
  • łyżka cukru pudru
    bez zanieczyszczenia glutenem
  • opakowanie malin świeżych lub mrożonych
  • opcjonalnie: kilka posiekanych orzechów
    lub płatków migdałowych  – bez glutenu

Przygotowanie spodów na bezglutenowy tort bezowy

  • Piekarnik rozgrzej do 160 stopni C (termoobieg)
  • Dwie blachy wyłóż papierem do pieczenia
  • Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli
  • Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier zmieszany z kawą oraz sok z cytryny
  • Gotową masę wyłóż na blachy i rozprowadź ją okrężnymi, delikatnymi ruchami, by uzyskać na każdej blasze koło o grubości około 1 cm
  • Blachy  z bezami wstaw do piekarnika
  • Po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 140 stopni C i piecz spody przez 2 godziny, przy zamkniętych drzwiach piekarnika
  • Wyłącz piekarnik i ostudź bezy

Przygotowanie masy na Pavlovę bezglutenową

  • Ubij śmietankę – pamiętaj, że musi być zimna, bo inaczej powstanie masło 😁
  • Do puszystej śmietanki porcjami dodawaj serek mascarpone i delikatnie mieszaj mikserem
  • Pod koniec dodaj 2 łyżki cukru pudru

Dekorowanie i jedzenie bezglutenowej Pavlovy

  • Gotową masę wyłóż na spód tortu bezowego, posyp płatkami migdałowymi i malinami i przełóż drugim blatem
  • Udekoruj bezglutenowy tort bezowy pozostałą masą, posyp malinami i płatkami migdałowymi
  • Bezglutenową Pavlovę wstaw do lodówki na 1-2 godziny
  • Większej rodzinie przyda się oczywiście większy tort bezowy. Wówczas proponuję z podanej porcji na spody upiec jeden blat, potem drugi i trzeci (każdy z osobnych składników). Należy też podwoić ilość masy do przełożenia (albo jeden blat przełożyć samą kremówką z cukrem pudrem).
  • Bezglutenowy tort bezowy można serwować o każdej porze roku (latem warto ozdobić go owocami, a przełożyć samą bitą śmietaną z mascarpone)
  • Tort bezowy jest tak pyszny i tak niesamowicie słodki, że raczej nikt nie poprosi o dokładkę, choć ja proszę zawsze….
  • Jeśli ktoś zapyta kiedyś, jak przygotować najprostszy tort bezglutenowy, powiedzcie: Pavlova bezglutenowa 😍
Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!