Blog

11

Bezglutenowa karpatka jak z cukierni od Bezglutenowej Mamy

07/10/2021

Bezglutenowa karpatka jak z cukierni od Bezglutenowej Mamy

07/10/2021

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Wstyd przyznać, ale nigdy nie jadłam karpatki. Żadnej. Glutenowej ani bezglutenowej. Czas to zmienić, bo dostałam super przepis. Ta pyszna karpatka bezglutenowa została wielokrotnie przetestowana w Wielkopolsce, w pewnej rodzinie gluten-free i od lat bije tam rekordy popularności. Tak na marginesie karpatka powstaje z zaparzonego ciasta, identycznego, jak na ptysie lub eklery. Niby proste, a nigdy nie sprawdziłam 😁 Do wczoraj.

Późnym wieczorem upiekłam spody i przygotowałam część masy, a dziś rano dokończyłam dzieło. Tym sposobem pyszna karpatka bezglutenowa chłodzi się w lodówce, a nam wszystkim ślinka cieknie. Trudno, trzeba odczekać, bo karpatka bezglutenowa ma swoje prawa: masa budyniowo – maślana musi porządnie stężeć, inaczej nie da się ukroić ani kawałeczka…. Siadam zatem do komputera i wrzucam na blog przepis: oto karpatka bezglutenowa jak z cukierni – od Bezglutenowej Mamy. Upieczona w dużej tortownicy, bo nie mogłam znaleźć prostokątnej blaszki, ale w sumie kto decyduje o kształcie ciasta? Autor przepisu czy gospodyni?

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było – 134 sprawdzone przepisy bezglutenowe + ebook na thermomix/lidlomix

Składniki spodów do karpatki bezglutenowej

tortownica około 26 cm lub duża forma na placek

  • 130 g uniwersalnej mieszanki bezglutenowej
    użyłam nowego Mix It Universal Dr. Schar
  • 130 g masła
  • 5 jajek
  • 250 ml wody

Składniki masy do karpatki bezglutenowej jak z cukierni

  • 4 żółtka
  • 700 ml mleka
    + 70 ml do rozmieszania proszku budyniowego
  • 3 opakowania budyniu waniliowego
    bezglutenowego
  • 130 g cukru
  • 300 g miękkiego masła

Pieczenie spodów do bezglutenowej karpatki jak z cukierni

  • do dużego garnka wlej wodę, dodaj masło i zagotuj
  • do wrzącej wody wsyp mąkę i energicznie mieszaj łyżką (najlepiej drewnianą, bo tak łatwiej), tak aby powstała lśniąca kula
  • ostudź (około 30-45 minut) – w tym czasie możesz ugotować budyń
  • piekarnik nastaw na 230 stopni C, góra – dół
  • wbijaj do masy po jednym jajku i wyrabiaj mikserem
  • spód formy wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem
  • połowę ciasta przełóż do formy, wygładź powierzchnię łyżką i wstaw na środkowa półkę piekarnika
  • piecz około 20 minut, do zrumienienia ciasta
  • delikatnie wyjmij spód, a do formy włóż nowy papier
  • drugi spód upiecz identycznie, jak pierwszy

Masa budyniowa do bezglutenowej karpatki jak z cukierni – wykonanie

  • w rondlu zagotuj 800 ml mleka z cukrem
  • budyń rozprowadź w 50 ml zimnego mleka i wlej, gdy mleko w garnku zacznie się gotować (wrzeć)
  • dodaj żółtka i mieszaj energicznie, gotując na małym ogniu
  • po 2-3 minutach krem budyniowy powinien być gotowy – gęsty, bez posmaku mąki
  • przykryj rondelek pokrywką i odstaw do ostudzenia, trwa to nawet 1-2 godziny
  • miękkie masło ubij na puszystą masę, dodawaj do niej po łyżce gęstego budyniu i wyrabiaj mikserem na wolnych obrotach 

Przekładanie i serwowanie bezglutenowej karpatki

  • krem maślano – budyniowy wyłóż na dolny blat, przykryj drugim blatem, delikatnie dociśnij
  • bezglutenowa karpatka jak z cukierni ma trafić na około 4-5 godzin do lodówki (najlepiej na całą noc)
  • smacznego!

Pytanie o to, jak serwować bezglutenową karpatkę wydaje się zbędne, ale powiem: pokrój ostrym nożem na porcje, udekoruj cukrem pudrem i postaw na stole, przy filiżankach z dobrą kawą lub kakao (to wersja dla dzieci). Myślę, że bezglutenowa karpatka przetrwa w lodówce spokojnie 3-4 dni. Ciasto powinno być jednak szczelnie owinięte folią, by nie przejmowało zapachów z lodówki. 

Bezglutenowa karpatka jak z cukierni jest naprawdę pyszna. Krem rozpływa się w ustach, a ciasto jest lekkie i smakuje jak ptysie. W pierwszej chwili pomyślałam: no ciasto jak ciasto, ale czy zasługuje na takie zachwyty? Z każdym kolejnym kęsem upewniałam się, że jednak zasługuje 😁

Tutaj kupisz

Bajkę terapeutyczną dla dzieci z celiakią i na dietach eliminacyjnych

Inny sposób na upieczenie bezglutenowej karpatki

Gdy robiłam niedawno zakupy w sklepie internetowym firmy Bezgluten, dostrzegłam gotową mieszankę na bezglutenową karpatkę w proszku KLIK. Nie kupiłam jej, bo wolę tradycyjne wypieki, przygotowane od podstaw w domu, ale myślę, że to alternatywa dla osób, które lubią eksperymenty z nowymi produktami. 

W opakowaniu są dwie mieszanki: jedna na ciasto, druga na krem. Na stronie sklepu (ale na opakowaniu pewnie też) jest dokładna instrukcja, jak krok po kroku przygotować bezglutenową karpatkę. Tak naprawdę sposób wykonania jest bardzo podobny, jak w moim przepisie (w zasadzie to przepis Magdy spod Poznania, który delikatnie zmodyfikowałam), tylko dodaje się mniej składników, bo one już są w tych mieszankach (np. cukier i zagęstniki). Różnica jest taka, że proszek na bezglutenową karpatkę zawiera skrobię pszenną bezglutenową, która jest bezpieczna dla osób z celiakią, ale zabroniona w diecie osób z nietolerancją pszenicy.

KOMENTARZE (11)

Marceli Tata 30/03/2024 18:08
Hej, odnośnie tego etapu "do wrzącej wody wsyp mąkę i energicznie mieszaj łyżką (najlepiej drewnianą, bo tak łatwiej), tak aby powstała lśniąca kula" to mam pytanie czy zmniejszyć ogień czy ma być caly czas wrzaca woda? Przez ile czasu tak trzeba mieszac? Z gory dziekuje
Bezglutenowa Mama 02/04/2024 12:51
Możesz trochę zmniejszyć ogień, a mieszać chwilę, to dosłownie kilkanaście sekund i kula jest gotowa :)
Jacek 18/04/2023 08:14
Jedynie jak widzę nie zrobiłaś fałd w spodach. Celowo ,czy nie urosły?
Magdalena 16/04/2023 10:05
Niestety budyń po dodaniu żółtek staje się wodnisty.
kasia 12/01/2023 10:25
Czy krem wyjdzie bez dodania żółtek i na mleku z nerkowców/sojowym?
Roxi 26/11/2022 22:30
Wreszcie zjadłam karpatkę bezglutenową, Bezglutenowa Mamo ogromne dzięki za ten przepis !!!
Bezglutenowa Mama 17/01/2023 10:30
Bardzo się cieszę, to dodaje skrzydeł bezglutenowej influencerce :)
Moniczka 25/11/2022 19:16
Niestety krem mi się zważył. Budyń był jakiś rzadki i po dodaniu masła się rozwarstwił :( czy ten przepis nie zawiera błędu?
Bezglutenowa Mama 26/11/2022 22:32
Wybacz, przy przenosinach postów na nowy system - nowy portal, powstało parę chochlików, ten był na szczęście ostatni!!! Podaj mi adres na priv, prześlę Ci mąkę w przeprosiny :) Na tę porcję mleka mają być 3 budynie :) I najpierw zmiksuj masło na puszystą masę, a potem dodawaj porcjami ostudzony budyń. napisz: marta@bezglutenowamama.pl
adziaa 01/07/2022 11:29
Cudowny przepis! Przepięknie rośnie i jest przepyszna!
Bezglutenowa Mama 26/11/2022 10:57
Smacznego :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się