Ponad sto batoników bezglutenowych trafiło do małych pacjentów kliniki gastroenterologii dziecięcej przy ul. Szpitalnej w Poznaniu. Słodkości, przekazane przez dwa internetowe sklepy, zawiozła wczoraj Bezglutenowa Mama KLIK.  Umilą czas maluchom, które z powodu pandemii Covid-19 mają ograniczony dostęp do odwiedzin i smakołyków od rodziny. W tej klinice diagnozuje się m.in. celiakię i inne choroby glutenozależne. A słodycze czekoladowe, wegańskie i owocowe pojechały do kliniki w ramach projektu „Bezglutenowy team dla szpitali”, zainicjowanego przez Incolę i koordynowanego przez Bezglutenową Mamę. 

Włoskie i czeskie batony ze sklepu Jedz Bez Glutenu

Teraz, gdy jeszcze bardziej zaostrzono zasady odwiedzin w szpitalach, mali pacjenci z kliniki przy ul. Szpitalnej mają dodatkowy kłopot: wujkowie, babcie i ciocie nie przynoszą im już różnych pyszności 😁 A ponieważ w szpitalnym sklepiku nie ma zbyt wielu bezglutenowych słodyczy, dzieci z celiakią i innymi chorobami glutenozależnymi z pewnością mają niedosyt przekąsek. Dlatego Bezglutenowa Mama zaprosiła do współpracy dwa duże sklepy internetowe i w ciągu kilku dni zgromadziła około 140 batoników. 

Internetowy sklep Jedz Bez Glutenu, mający pełną ofertę włoskiej marki Dr. Schär, wprowadził właśnie do sprzedaży słowackie i czeskie marki, m. in. Celitę. Dla dzieci ze szpitala właściciele sklepu przekazali  włoskie „princeski” bezglutenowe Crisp Bar KLIK  i Snack KLIK oraz czeskie: wegańskie batoniki daktylowe RAWBAR KLIK z żurawiną i migdałami i sojowe batony w czekoladzie Brigit Duo KLIK. Bezglutenowa Mama ze swojego studia przekazała dodatkowo precelki Salinis Dr. Schär – pozbawione jakichkolwiek alergenów, przeznaczone dla dzieci z największymi kłopotami ze strony układu pokarmowego. 

Friendly Food Shop – owocowo i lizakowo 😍

Stacjonujący w Poznaniu sklep Friendly Food Shop również nigdy nie pozostaje obojętny i chętnie włącza się w projekty na rzecz dzieci z celiakią i na diecie bezglutenowej. Wiosną, na początku projektu „Bezglutenowy team dla szpitali” KLIK, sklep Friendly Food też uczestniczył w obdarowywaniu tej samej kliniki KLIK.
 
Tym razem, w czasie drugiej fali pandemii Covid-19, właściciele sklepu przekazali batony owocowe KLIK oraz lizaki bez cukru KLIK. Te słodkości mają tę zaletę, że można je podać nawet pacjentom na diecie łatwostrawnej, a takich maluchów pewnie nie brakuje w klinice gastroenterologicznej. Skromny budżet kliniki z pewnością nie pozwala na częste rozpieszczanie dzieci łakociami, zwłaszcza bezglutenowymi – bardzo drogimi. 
 
Batoniki bezglutenowe trafiły do szpitala we wtorek, 10 listopada. Z rąk Bezglutenowej Mamy odebrała przed Jolanta Jedlińska, kliniczny dietetyk (na zdjęciu u góry). W paru słowach opowiedziała o obecnej sytuacji w klinice. Otóż z każdym dzieckiem może przebywać non stop jeden opiekun, ale nie może opuszczać szpitala ani na moment. Jeśli potrzebuje zakupy lub ciepły posiłek, zamawia go telefonicznie w szpitalnym sklepiku i odbiera (płacąc gotówką lub kartą) przy wejściu do oddziału. 

Bezglutenowy team dla szpitali ciągle trwa 😍

Projekt pomocy szpitalom zainicjowała marka Incola KLIK z Bielska Białej. Na tej bazie Bezglutenowa Mama stworzyła projekt „Bezglutenowy team dla szpitali” i zaprosiła do współpracy innych producentów żywności bezglutenowej w Polsce i Europie. 

Epidemia koronawirusa to czas, gdy warto stanąć ponad podziałami i codzienną konkurencją. Warto zjednoczyć się i stanąć ramię w ramię w szlachetnym działaniu. Razem pokażmy, że bezglutenowe środowisko i producenci żywności bezglutenowej, w obliczu dramatycznej sytuacji, potrafią nieść pomoc całej społeczności.

Dlatego Bezglutenowa Mama zaprosiła do współpracy wielu polskich i zagranicznych producentów żywności bezglutenowej. Chętne firmy samodzielnie przekażą pomoc wybranym placówkom, a działania te będą na bieżąco relacjonowane na blogu i w mediach społecznościowych Bezglutenowej Mamy. Jeśli ktokolwiek z Was – bezglutenowych czytelników – również ma pomysł i chce przyłączyć się do akcji, czekam na e-maile.

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!