Dziś w cyklu „Kupuj u mniej znanych producentów bezglutenowych” KLIK przedstawiam rodzinną firmę BartFan. Oferuje słodycze bez glutenu, bez cukru, bez chemii, na dodatek przygotowane z myślą o diabetykach. Na wielu etykietach znajdują się bowiem wymienniki węglowodanowe i białkowo-tłuszczowe. BartFan wytwarza produkty słodzone ksylitolem lub fruktozą. W swoim sklepie internetowym sprzedaje także importowane żelki bezglutenowe bez cukru oraz cukierki bezglutenowe toffi bez mleka – dla dzieci na diecie bezglutenowej i jednocześnie bezmlecznej. Niektóre wyroby marki BartFan znajdziesz w Auchan – w dziale zdrowej żywności – ale największy wybór jest w internetowym sklepie firmowym KLIK.

Mało znana marka bezglutenowa  – nie tylko dla diabetyków

Markę BartFan po raz pierwszy poznałam podczas zakupów w sklepie Strefa Diet w Krakowie KLIK – na półce ze słodkościami znalazłam bezglutenowe michałki z amarantusem. Spodobał mi się ich skład – krótszy, niż w michałeczkach bezglutenowych z Glutenexu. Jakiś czas później w Auchan wypatrzyłam czekolady słodzone ksylitolem, w tym moje ulubione – o dużej zawartości kakao, ale również śmietankowe. Zapamiętałam je, bo były pyszne, elegancko opakowane, cieniutkie, przyjemne w gryzieniu, o ładnym wzorku na czekoladzie. Zaintrygowała mnie ta marka – dlatego poszperałam w internecie. 

Na stronie internetowej producenta znalazłam wiele innych produktów: cukierki bezglutenowe toffi, bakalie w czekoladzie, marcepanki nadziewane, smarowidła 100% owoców (importowane), dżemy w różnych smakach. Te produkty aż się proszą, by je pokazać bezglutenowemu światu 😍 Ponieważ są oznaczone przekreślonym kłosem, wkrótce zostaną przebadane na zawartość glutenu w mojej kampanii „Nie ma lepszych lub gorszych przekreślonych kłosów” KLIK

Czekolady bez glutenu, bez cukru, bez chemii

Ponieważ celiakia i cukrzyca typu I lubią chodzić w parze (czyli spora grupa osób ma dwie choroby naraz), warte uwagi są szczególnie czekolady marki BartFan. W ramce obok zobacz skład kilku z nich – nie można im nic zarzucić. Wiele czekolad jest wzbogaconych minerałami, wszystkie mają wysoką zawartość błonnika pokarmowego. Podobnie wyroby z czekolady marki BartFan – wyróżnia je skład, smak oraz to, że są przyjazne diabetykom na diecie bezglutenowej.

Inne produkty bezglutenowe w ofercie marki BartFan

Firma BartFan mieści się w Piekarach Śląskich, działa na rynku od 30 lat. Jest producentem specjalizującym się w zdrowej żywności, głównie w słodkich wyrobach. Prezesa firmy spytałam, skąd pomysł na wyroby bez cukru.

  • Zaraz po otwarciu granic, z początkiem lat ’90, mój tata założył firmę i zaczął sprowadzać produkty z „zachodu”, między innymi wyroby dla diabetyków, które potrzebne były także dla jego rodziców, a moich dziadków – opowiada Bartosz Błoński, prezes hurtowni BartFan. – Niestety produkty te, mimo świetnej jakości i wielu zalet, były jak na mieszkańca Polski – kraju raczkującej demokracji – zdecydowanie zbyt drogie. Wtedy pojawił się pomysł, żeby produkować własne, podobne słodycze, tak, by były przystępne cenowo. I tak to się zaczęło – od jednej, prostej czekolady. A potem już, jak to mówią, „już poszło”.

Nie wiem, czy jej produkty są bardziej dostępne na Śląsku, ale w Wielkopolsce spotkałam je tylko raz – w Auchan. A przecież w ofercie tej marki są cukierki, orzechy w czekoladzie (uwaga – jeśli masz celiakie, nie kupuj tam pszenicy w czekoladzie), żelki bezglutenowe bez cukru, ale również importowane chrupki czy ciągutki – toffi bezglutenowe. Warte uwagi jest smarowidło – uwaga – 700 g owoców na 100 g produktu! – o różnych smakach, bez cukru, pyszne i zdrowe i bardzo wydajne.  

Jeśli interesujesz się zdrowym i świadomym odżywianiem, i mimo trudnej sytuacji możesz pozwolić sobie na zakupy żywności drugiej potrzeby, zerknij do sklepu internetowego BartFan KLIK. Kupując u mniej znanych producentów bezglutenowych pomagasz im przerwać obecny kryzys związany z koronawirusem

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!