Jeśli interesujesz się zdrową żywnością bezglutenową, poznaj turecki karob i melasę, a jednocześnie wesprzyj niewielką firmę rodzinną w ramach akcji „Kupuj u mniej znanych producentów bezglutenowych”. Bakra Natura  istniej na rynku od 2010 roku, to importer i dystrybutor naturalnych produktów i przysmaków z Turcji. W ofercie tej bezglutenowej marki są przede wszystkim karob w postaci melasy, strąków i proszku z chleba świętojańskiego, a także pasta tahini, herbatki w tym gojnik i  dzika lawenda, są też przyprawy. To produkty są w 100% naturalne, nie zawierają sztucznych barwników ani konserwantów, są bez dodatku cukru i bez glutenu. Ciekawostka: wiesz, że na bazie karobu w proszku można przygotować pyszny, wegański sos pieczeniowy? Szczegóły wkrótce, na moich koloniach z dietą bezglutenową. 

Bakra – smak i jakość w diecie bezglutenowej i wegańskiej

Produkty Bakry poznałam na targach zdrowej żywności kilka lat temu i pokochałam je od pierwszego wejrzenia. Z roku na rok w ofercie marki przybywają kolejne produkty, ale zaczynała od melasy z karobu i karobu w proszku. Karob Bakry ratował mnie 7-8 lat temu, gdy Zosia i Antoś byli uczuleni na kakao, ale uwielbiali czekoladowe wypieki…. Karob w proszku doskonale zastępował kakao, gotowałam też na jego bazie polewę „czekoladową”, piekłam ciasta, muffinki i inne przysmaki bezglutenowe. 

Co to jest w ogóle ten karob i dlaczego jest wart uwagi w zdrowej diecie bezglutenowej? „To szarańczyn strąkowy znany również jako drzewo świętojańskie. Rosnące na nim strączki są cennym źródłem wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, naturalnych cukrów, błonnika i wielu innych ważnych składników odżywczych. Z owoców karobu wyrabia się słodką melasę, proszek oraz mączkę (dodatek do żywności np jogurtów i lodów – E-410). Melasa doskonale zastąpi cukier, a proszek sprawdzi się jako zamiennik kakao w domowych wypiekach czy przyrządzaniu napoju” – czytam wyjaśnienie na stronie Bakry KLIK.

Dziś Bakra ma w ofercie sporo innych cudowności, wszystkie oprócz kaszy bulgur są bezglutenowe. 

Cuda mało znane w Polsce

W ofercie Bakry znajdziesz m. in. pastę tahini (czyli pyszne i zdrowe masło sezamowe, sezam to bogactwo wapnia), bezglutenowy krem karobowo-sezamowy bez cukru (czyli zastępnik niezdrowej nutelli), strąki karobu, karob kruszony, a od niedawna również przyprawy i herbatki ziołowe pochodzące z krajów śródziemnomorskich (m. in. oregano, liście laurowe, szałwia, morwa suszona, dzika lawenda).

Są też jeszcze bardziej oryginalne produkty: sumak i zaatar – zobacz, co to za cuda KLIK. Te „cuda” na stronie Bakry znalazłam dopiero niedawno, wcześniej – przez kilka lat – asortyment był ograniczony do karobu w proszku i melasy. Cieszę się, że marka się rozwija, to pewnie efekt licznych podróży i fascynacji zdrowym stylem życia – z przyjemnością oglądam na Instagramie profil Bakra Natura KLIK.

Słodki napój ze strąków karobu

Karob jest jeszcze mało popularny w Polsce. Znają go głównie osoby interesujące się zdrowym odżywianiem, diabetycy, sportowcy, osoby z  celiakią, alergicy. Na stronie Bakry oraz na wielu blogach tematycznych (m. in. Mama Alergika Gotuje”) znajdziesz wiele przepisów z wykorzystaniem karobu, melasy, tahini, kremu karobowo-sezamowego. Moim najnowszym  odkryciem jest napar ze strąków karobu -aromatyczny, naturalnie słodki, lekki. Ugotowane strąki można żuć jako słodką przekąskę (wydrążając uprzednio pestki). Przydadzą się w diecie odchudzającej lub w czasie rzucania palenia – bo żujesz coś słodkiego, pysznego 😎 

Smaczne i zdrowe potrawy z karobu i melasy

Na bazie karobu można przygotować wiele pomysłowych i zdrowych potraw. Wie o tym wiele mam: karob i dieta bezglutenowa idą ze sobą w parze 😍. Bo karob to zdrowy zamiennik kakao, nie uczula, nie zawiera glutenu ani żadnych innych alergenów. Na moim bezglutenowym blogu znajdziesz m. in. :

  • krem karobowy bezglutenowy KLIK, zastępnik tłuszczowo-cukrowego produktu – nutelli
  • pyszne bajaderki bezglutenowe KLIK, czyli ciasteczka z resztek
  • bezglutenowe ciasteczka „czekoladowe” z migdałami KLIK, bez cukru
  • „czekoladowe” naleśniki bezglutenowe KLIK z bananami
  • bezglutenowa babka marmurkowa bez kakao KLIK
  • bezglutenowe pierniczki z karobem dla alergika KLIK

Wszystkie dania można alternatywnie przygotować z kakao lub z karobem. A do czego wykorzystać melasę? Choćby do upieczenia pysznego, bezglutenowego ciasta owsianego – zdrowego, o niskim indeksie glikemicznym KLIK. Tahini, czyli masło sezamowe, to oczywiście nieodzowny składnik hummusu KLIK. Przyznam, że najmniej pomysłów mam na użycie kruszonego karobu oraz strąków karobu. Przede mną jednak kolejne kolonie dla dzieci na diecie bezglutenowej – na pewno powstaną tam nowe przepisy (zwłaszcza na profilu Master Chef Gluten Free), którymi chętnie się podzielę. 

Gdzie można kupić produkty marki Bakra Natura?

Zgodnie z ideą akcji „Kupuj u mniej znanych producentów bezglutenowych”, przedstawiane tu marki nie są powszechnie dostępne w wielkich sieciach, nie stoi za nimi ogromny marketing i pieniądze. Podobnie jest z marką Bakra Natura – te produkty bezglutenowe można kupić w sklepach internetowych i stacjonarnych ze zdrową żywnością, w ich internetowym sklepie firmowym, ale również w niektórych sklepach Intermarche  na zdrowej półce.

Jeśli interesujesz się zdrową dietą bezglutenową lub w ogóle zdrowym odżywianiem, a jednocześnie jesteś gotów ponieść takie wydatki w czasach pandemii koronawirusa, zerknij na produkty Bakry. Może akurat zainspirują Cię do kulinarnych eksperymentów i do sięgnięcia po egzotyczne, zdrowe smaki. 

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!