Blog

4

Baba drożdżowa bezglutenowa

01/03/2017

Baba drożdżowa bezglutenowa

01/03/2017

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Baba drożdżowa to królowa wielkanocnego stołu, także bezglutenowego. Bez dwóch zdań. Każdy z nas musi sam zadbać o taką babę, bo w sklepach raczej nie kupimy takiego wypieku w wersji bezglutenowej. Zapewniam, że w bardzo prosty sposób upieczecie babę drożdżową bezglutenową. Puszystą i pachnącą pomarańczami, z dodatkiem wiśni, wiórków kokosowych i rodzynek. Po prostu babę na bezglutenową Wielkanoc.

Składniki (forma do baby z kominem, u mnie o średnicy u podstawy 16 cm, o wysokości 8 cm)

  • 2 opakowania ciasta bezglutenowego drożdżowego Celiko
    ( w sumie 400 g mąki)
  • 4 jaja
  • 300 ml mleka
  • 60 g roztopionego masła
  • 2 łyżeczki bezglutenowego cukru wanilinowego Celiko
  • 4 łyżki dżemu wiśniowego
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
    bez śladowych ilości glutenu
  • 3 łyżki rodzynek niesiarkowanych
    bez śladowych ilości glutenu
  • skórka starta z wyparzonej pomarańczy
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

Składniki na polewę cytrynową

  • 2 białka z wyparzonych jaj
  • 80 cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Wykonanie

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Wystaw je z lodówki przynajmniej 2-3 godziny przed planowanym pieczeniem. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier wanilinowy, wbij jaja i wlej mleko. Wyrabiaj mikserem przez 3 minuty, aż powstanie gładka, jednolita masa. Dodaj roztopione masło i wyrabiaj mikserem jeszcze przez  2 minuty. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Pomarańczę umyj i sparz wrzątkiem, zetrzyj skórkę. Podgrzej dżem i przetrzyj przez sito. Do dżemu dodaj wiórki, rodzynki i skórkę pomarańczową. Odstaw do ostygnięcia. Wyrośnięte ciasto wyrób łyżką i ponownie zostaw do wyrośnięcia na kwadrans. Formę na babkę wysmaruj tłuszczem, obsyp bułką tartą. Ciasto podziel na cztery części. Jedną część umieść na dnie formy. Na cieście rozprowadź 1/3 masy owocowej. Kolejno wykładaj pozostałe porcje ciasta na przemian z masą owocową. Ostatnią warstwą ma być ciasto. Posmaruj wierzch olejem, przykryj folią spożywczą i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.

Na bezglutenową Wielkanoc

Piekarnik nastaw na 180 stopni C (góra-dół). Wstaw formę i piecz babę drożdżową bezglutenową przez około 50 minut. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier puder i cytrynę i utrzyj. Wystudzoną babę drożdżową bezglutenową udekoruj lukrem, opcjonalnie posyp kolorowymi, cukrowymi ozdobami bezglutenowymi.

Przepis na tę babę wielkanocną pochodzi od naszej rodziny z Wolsztyna. Baba jest tradycyjnie przygotowywana tylko raz w roku, oczywiście ze składników glutenowych, zawsze przez tę samą osobę. W tym roku postanowiłam wreszcie zmierzyć się z przepisem i zmodyfikować go do wersji bezglutenowej. Chciałam, by i nasze bezglutenowe dzieci skosztowały takiego wypieku. 

Baba drożdżowa bezglutenowa ozdobi Waszą bezglutenową Wielkanoc i z pewnością mile zaskoczy biesiadników. Jest puszysta i aromatyczna, lekka i delikatnie słodka. Pamiętajcie, że każde bezglutenowe ciasto drożdżowe czerstwieje zdecydowanie szybciej, niż wypieki glutenowe. Taka baba drożdżowa bezglutenowa z pewnością będzie idealna przez dwa dni, ale będzie cieszyć podniebienie również w kolejnych dniach.

KOMENTARZE (4)

Ilona 23/03/2018 14:28
Weszłam na blog w poszukiwaniu mądrych przepisów bezglutenowych a tu takie rozczarowanie. Wszystkie przepisy oparte są o gotowe mieszanki pełne sztucznych dodatów. No przecież z gotowca każdy potrafi zrobić, to nie jest prawdziwe jedzenie:(
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 23/03/2018 19:23
Ilono, na blogu są zarówno przepisy na mieszankach (są łatwe i szybkie w użyciu, a dla niektórych to ważne), jak i te na mąkach jednorodnych, oto niektóre z nich: https://bezglutenowamama.pl/bezglutenowe-ciasteczka-kruche-bez-jajek-bez-miksow-bez-cukru/ https://bezglutenowamama.pl/bezglutenowa-zupa-jarzynowa-z-miesnymi-pulpecikami/ https://bezglutenowamama.pl/zdrowe-bezglutenowe-ciasteczka-bez-mleka-i-bez-cukru/ https://bezglutenowamama.pl/buraczano-dyniowy-keks-bez-glutenu-i-od-swieta/ https://bezglutenowamama.pl/zdrowe-bulki-owsiane-bez-glutenu/ https://bezglutenowamama.pl/weganskie-bezglutenowe-kopytka-z-batatow/ https://bezglutenowamama.pl/bezglutenowy-kociolek-warzywny/ https://bezglutenowamama.pl/bezglutenowy-chleb-gryczany-dla-alergika-z-oberzy-pod-dzwonkiem/ https://bezglutenowamama.pl/pyszna-czekoladowa-babka-bezglutenowa/ https://bezglutenowamama.pl/twoj-pierwszy-chleb-bezglutenowy-na-zakwasie/
Ewa 08/03/2017 12:35
Czy zamiast mleka można po prostu użyć wody, a zamiast zwykłego masła, masło klarowane?
Bezglutenowa Mama 08/03/2017 15:34
Ewo, nie jestem pewna, jak wyjdzie ciasto drożdżowe na maśle klarowanym, choć na margarynie raczej na pewno ta babka się uda. Co do mleka - można je zastąpić wodą, ale zdecydowanie szybciej taka babka sczerstwieje. Na pewno będzie dobra przez kilka godzin po wypieku.
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się