Blog

120 góralskich pierogów bez glutenu

31/08/2018

120 góralskich pierogów bez glutenu

31/08/2018

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Ulepiliście kiedyś 120 lub 240 pierogów bezglutenowych? Brzmi imponująco, prawda? Bo ulepić pierogi bezglutenowe z jednego lub dwóch kilogramów mąki to spore wyzwanie. Ale nie dla górali i nie dla Bezglutenowej Mamy :). Podrzucam zatem przepis na 120 pierogów bezglutenowych wegańskich: bez jajek i mleka.  Lepiliśmy je wspólnie z gośćmi i gospodyniami w pensjonacie Moje Tatry (Na zdjęciu Rysia spod Łodzi, stały gość pensjonatu). Przygotujcie teraz samodzielnie pierogi bezglutenowe z dowolnym farszem. Część ugotujcie od razu na obiad, a resztę  zamroźcie na „czarną godzinę”. 

Składniki na ciasto na pierogi bezglutenowe

Wykonanie ciasta i pierogów bezglutenowych

Mąkę przesiej z solą. Dodaj połowę porcji  wrzątku i zagnieć ciasto. Stopniowo dodawaj więcej wody, aż do uzyskania ciasta o gęstej, ale plastycznej konsystencji. Wyrabiaj ciasto energicznie przez kilka minut. Pod koniec wyrabiania ciasta dodaj olej. Odstaw je na 15 minut, przykryte szczelnie folią. Zagotuj wodę z 1/4 łyżeczki soli i łyżką oleju. Na stolnicy rozsyp nieco bezglutenowej mąki. Wałkiem posypanym mąką rozwałkuj część ciasta (pozostałą część przykryj ściereczką, by nie wyschła). Szklanką wycinaj krążki, nakładaj farsz i zlepiaj brzegi pierogów. Układaj je na tacce, przykrywaj folią. Zapełnioną tackę od razu wstaw do zamrażarki, a pierogi układaj na nowej tacy. Właśnie w ten sposób gospodynie w pensjonacie Moje Tatry co tydzień lepią pierogi bezglutenowe dla gości. Gdy mają czas, zużywają naraz 2 kg mixu bezglutenowego. Góralki pełną gębą :).

Zobacz na filmie, jak ulepić doskonałe pierogi bezglutenowe

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się