Kto powiedział, że żurek lub barszcz biały są obowiązkowymi daniami na Wielkanoc? W wielu domach na wielkanocne śniadanie jada się zupę chrzanową. Rozgrzewającą, cudownie kremową, wyrazistą w smaku. Oto mój przepis na zupę chrzanową bezglutenową. Sprawdzony, przetestowany na znajomych i rodzinie. Można go przygotować na bazie zakwasu (domowego lub gotowego) lub po prostu na wywarze warzywno-mięsnym.
4-5 dni wcześniej przygotuj bezglutenowy zakwas na żurek lub użyj gotowego zakwasu KLIKNIJ TUTAJ. Do garnka z zimną wodą włóż umyte i obrane warzywa, grzyby, porcję wędzonej wędliny oraz przyprawy. Gotuj, aż zmiękną warzywa. Jajka ugotuj na twardo. Kiełbasę pokrój w plastry i podsmaż na tłuszczu. Zetrzyj chrzan. Przecedź wywar warzywny i gotując go na małym ogniu, dodawaj bezglutenowy zakwas na żurek. Mieszaj, aż uzyskasz gęstą, kremową zupę. W razie potrzeby dolej wrzącą wodę i wymieszaj, by uzyskać ulubioną konsystencję. Dodaj chrzan i śmietanę, dopraw do smaku solą i pieprzem. Twoja zupa chrzanowa bezglutenowa jest gotowa!
Zupę serwuj z jajkami pokrojonymi w ćwiartki i z podsmażoną kiełbasą. Zupę chrzanową bezglutenową możesz również przygotować bez zakwasu. Wystarczy wywar warzywny zaciągnąć mąką ziemniaczaną bez śladowych ilości glutenu (tak jak sos), następnie dodać chrzan, śmietanę i przyprawy. Nie będzie to świąteczna ani wykwintna zupa chrzanowa bezglutenowa, ale z pewnością ucieszy bezglutenowego domownika lub gościa, który niespodziewanie zapowie się na uroczyste śniadanie. I być może uratuje go od śmierci głodowej w bezglutenową Wielkanoc….
KOMENTARZE