Blog

Zupa chrzanowa bezglutenowa

14/04/2017

Zupa chrzanowa bezglutenowa

14/04/2017

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Kto powiedział, że żurek lub barszcz biały są obowiązkowymi daniami na Wielkanoc? W wielu domach na wielkanocne śniadanie jada się zupę chrzanową. Rozgrzewającą, cudownie kremową, wyrazistą w smaku. Oto mój przepis na zupę chrzanową bezglutenową. Sprawdzony, przetestowany na znajomych i rodzinie. Można go przygotować na bazie zakwasu (domowego lub gotowego) lub po prostu na wywarze warzywno-mięsnym.

Składniki na 8 porcji

  • porcja bezglutenowego zakwasu na żurek KLIKNIJ TUTAJ
    lub gotowy bezglutenowy zakwas na żurek
  • opcjonalnie 100 g wędzonej wędliny
    bezglutenowej
  • 2 grzyby suszone
  • 3 l wody
  • marchew, pietruszka, seler, nać pietruszki
  • 2 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3 listki laurowe i ziarenka ziela angielskiego
    bez śladowych ilości glutenu
  • 2-3 kiełbasy białe bezglutenowe
    np. białe z szynki Nikpol
  • 4 jaja ugotowane na twardo
  • 2-3 łyżeczki chrzanu
    ze słoiczka lub startego
  • 150 ml kwaśnej śmietany 18%
  • do smaku sól, pieprz
  • tłuszcz do podsmażenia

Wykonanie

4-5 dni wcześniej przygotuj bezglutenowy zakwas na żurek lub użyj gotowego zakwasu KLIKNIJ TUTAJ. Do garnka z zimną wodą włóż umyte i obrane warzywa, grzyby, porcję wędzonej wędliny oraz przyprawy. Gotuj, aż zmiękną warzywa. Jajka ugotuj na twardo. Kiełbasę pokrój w plastry i podsmaż na tłuszczu. Zetrzyj chrzan. Przecedź wywar warzywny i gotując go na małym ogniu, dodawaj bezglutenowy zakwas na żurek. Mieszaj, aż uzyskasz gęstą, kremową zupę. W razie potrzeby dolej wrzącą wodę i wymieszaj, by uzyskać ulubioną konsystencję. Dodaj chrzan i śmietanę, dopraw do smaku solą i pieprzem. Twoja zupa chrzanowa bezglutenowa jest gotowa!

Jak podawać zupę chrzanową bezglutenową?

Zupę serwuj z jajkami pokrojonymi w ćwiartki i z podsmażoną kiełbasą. Zupę chrzanową bezglutenową możesz również przygotować bez zakwasu. Wystarczy wywar warzywny zaciągnąć mąką ziemniaczaną bez śladowych ilości glutenu (tak jak sos), następnie dodać chrzan, śmietanę i przyprawy. Nie będzie to świąteczna ani wykwintna zupa chrzanowa bezglutenowa, ale z pewnością ucieszy bezglutenowego domownika lub gościa, który niespodziewanie zapowie się na uroczyste śniadanie. I być może uratuje go od śmierci głodowej w bezglutenową Wielkanoc….

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się