Blog

2

Ziemniaki zapiekane z farszem

30/06/2015

Ziemniaki zapiekane z farszem

30/06/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Mam w domu dwóch pożeraczy ziemniaków, więc nie ustaję w poszukiwaniu różnych sposobów serwowania tego warzywa. Niedawno szef kuchni restauracji La Calma w Lesznie zainspirował mnie pyrami zapiekanymi z farszem.

Kilka dni temu w naszej bezglutenowej kuchni powstały więc ziemniaki z pstrągiem oraz z salami. Smakowały świetnie nawet następnego dnia. 

 

 

salami-żywiec-blogSkładniki:

– 10 dużych, podłużnych ziemniaków;

– świeży filet z ryby (opakowanie 250 g);

jajko (opcjonalnie);

– opakowanie bezglutenowej salami Żywiec Dobija;

– cebula czerwona – 2 szt;

– sól, pieprz;

– pieprz Cayenne;

– pół pęczka zielonego kopru;

– oliwa;

ser parmezan (opcjonalnie);

 

DSC04610Ziemniaki wyszorowałam w skórkach, osuszyłam, posypałam solą i wstawiłam na godzinę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Fileta rybnego zmieliłam blenderem wraz z cebulą, dodałam jajko, sól, pieprz i zielony koperek. Doprawiłam do smaku – masa musi być wyrazista. Odstawiłam. Zeszkliłam cebulę, dodałam salami pokrojone w kosteczkę i nadal podsmażałam aż do uzyskania lekkiej chrupkości kiełbasy. Starłam twardy, żółty ser.

 

 

ziemniaki pieczone (1)Ziemniaki wyjęłam z piekarnika, rozkroiłam wzdłuż na połówki i wydrążyłam łyżeczką do melonów (może być zwykła łyżeczka do herbaty. Miąższ podzieliłam po połowie, podusiłam na papkę  i dodałam do obu farszów. Farsze wymieszałam z ziemniakami, a następnie nakładałam je do wydrążonych ziemniaków i układałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Część ziemniaków posypałam serem (część zostawiłam bez sera, bo Zosia woli taką wersję) i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około pół godziny.

 

 

ziemniaki pieczone (2)Gotowe ziemniaki ułożyłam na talerzu i obiad był gotowy. Zosi najbardziej przypadły do gustu ziemniaki z salami – zjadła pięć połówek i ciągle miała apetyt. Daniel pochłonął znacznie więcej połówek, a Antek –  nie jada ziemniaków. Mnie smakowały zarówno ziemniaki z farszem rybnym, jak i ziemniaki z salami. Do tego serwowałam sałatę z pomidorami, cebulą czerwoną, oliwkami, oliwą i octem balsamicznym. Miód malina!

Ziemniaki, które zostały, odstawiłam po ostygnięciu do lodówki. Następnego dnia przydały się na szybką kolację – wystarczyło podgrzać je przez kilka minut w piekarniku.

Do zapieczenia z ziemniakami znakomicie pasowałby też farsz ze szpinaku i sera feta, pieczarki, może jeszcze sos spaghetti  z mięsem? Może macie inne propozycje?

KOMENTARZE (2)

gosiasit 23/07/2015 00:20
Zrobiłam z cebulką,pieczarkami,świeżym tymiankiem i papryczką jalapeno,pycha!!!
Bezglutenowa Mama 24/07/2015 21:10
O, gdzie zdobyłaś tę papryczkę?
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się