Blog

2

Zielone tarasy po królewsku

25/08/2015

Zielone tarasy po królewsku

25/08/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

szpinakowe w porzeczka (1)Gdy na działce krzaczki uginają się od owoców, serce Bezglutenowej Mamy bije bardzo szybko… Tak było z czerwonymi porzeczkami. Ledwie je dojrzałam wśród zielonych liści, w myślach pojawił się ten właśnie bezglutenowy, piętrowy tort. Pełen kolorów i smaków lata, a jednocześnie zdrowy, nieco intrygujący…. No bo każdy od razu się zastanawia, skąd ten zielony kolor, prawda? Słuchajcie, to naprawdę szybki przepis.

 

 

szpinakSkładniki:

CIASTO:

– paczka 450 g mrożonego, mielonego szpinaku bez śladowych ilości glutenu (nie brykiet);

– 1 i 1/3 szklanki cukru;

– 3 jajka

– 1 i 1/3 szklanki oleju;

– 2 szklanki uniwersalnej mąki bezglutenowej lub bezglutenowej mąki do ciast (*);

– 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia;

NADZIENIE:

– 500 g śmietanki kremówki dobrze schłodzonej;

– 13 g  żelatyny bez śladowych ilości glutenu rozpuszczonej w 40 ml zimnej wody;

– miseczka czerwonych porzeczek;

– około 100 g cukru pudru bez śladowych ilości glutenu;

 

 

szpinakowe z porzeczka2Blachę z piekarnika (tę dużą) wyłożyłam papierem do pieczenia. Rozmroziłam szpinak i odsączyłam go z wody – odcisnęłam porządnie na sicie. Piekarnik nagrzałam do 180 stopni C. Zmiksowałam jajka z cukrem, wlałam powoli olej dalej mieszając. Wsypałam mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodałam szpinak i delikatnie wymieszałam ciasto łyżką.

 

 

szpinakowe w porzeczka (3)Wlałam masę na blachę, wygładziłam powierzchnię i piekłam około 20 minut, do „suchego patyczka”. Jeśli wierzch zbytnio się przypieka, przykryj go folią.

Upieczony spód zdjęłam z papierem z blachy i położyłam na metalowej kratce, by odparował i ostygł. Żelatynę rozpuściłam w zimnej wodzie. Śmietankę ubiłam na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Żelatynę rozpuściłam w kąpieli wodnej.

 

 

szpinakowe porzeczkowe0 (2)Dodałam do niej łyżeczkę ubitej śmietany i energicznie wymieszałam. Ubijając śmietanę mikserem na wolnych obrotach wlałam rozpuszczoną żelatynę. Wymieszałam delikatnie składniki.

Dodałam osuszone porzeczki i wymieszałam masę łyżką. Spód przecięłam na 4 płaty. Lepiej, by jeden blat był minimalnie szerszy – jako podstawa.

 

 

szpinakowe porzeczkowe0 (2)Na każdy płat nakładałam bitą śmietanę z owocami, aż do ostatniej warstwy. Na wierzchu ułożyłam jeszcze kilka kulek porzeczek – dla ozdoby. Tort „Zielone tarasy po królewsku” prezentował się wyśmienicie – tak, przyznam to nieskromnie. Smakował jeszcze lepiej….

Tak, ten bezglutenowy tort nie wygląda typowo, bo jest dość wąski. Lepiej więc uważać przy przenoszeniu ;) Teraz zdradzę, skąd ten kształt.

 

 

magOtóż początkowo to miała być zielona rolada z czerwonymi porzeczkami. Ale spód wyszedł zbyt mało elastyczny, więc spontanicznie zdecydowałam się na tort. I nie  żałuję. Podobnego zdania byli wszyscy znajomi, których obdzieliłam zielonymi tarasami na słodko.

Jeśli jesteście zainteresowani przygotowaniem podobnego ciasta, ale bez jaj, zerknijcie do przepisu w książce „Mama alergika gotuje na wyjątkowe okazje”. Dowiecie się, jak zmienić proporcje i czym zastąpić jajka. Po tym, jak upiekłam wegański piernik bez glutenu (przepis TUTAJ) wiem już, że ciasto bez jaj też może wyśmienicie smakować.

 

(*) Użyłam mąki Nutri Free per dolci (skład TUTAJ)

 

KOMENTARZE (2)

imen 27/08/2015 11:08
Oj tak, zdrowy, a jednak zaspakaja kubki smakowe po obiadku... a przynajmniej tak wygląda po zdjęciach osądzając - trzeba koniecznie wypróbować!
Bezglutenowa Mama 28/08/2015 07:41
Tak, ten tort znika w mig z talerzy ;)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się